Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Δικάζεται για παράνομο κατέβασμα αρχείων mp3 !

Όπως και χιλιάδες άλλοι Αμερικανοί, ο 25χρονος Τζόελ Τένεμπομ δεν πολυσκεφτόταν το να κατεβάζει αρχεία mp3 και να τα μοιράζεται με τους φίλους του.
Φαίνεται όμως, πως πληρώνει πολύ ακριβά το ότι κατέβασε 30 τραγούδια πριν από 6 χρόνια. Αυτήν την εβδομάδα θα διεξαχθεί η δίκη του, για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και μπορεί να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο έως και 1 εκατομμυρίου δολαρίων.
Ο 25χρονος είναι ο δεύτερος Αμερικανός που διώκεται ποινικά γι' αυτόν το λόγο, μετά από μια γυναίκα από τη Μινεσότα, το 2007, η οποία κλήθηκε να πληρώσει περίπου 2 εκ. δολάρια στις δισκογραφικές εταιρείες. Εκείνη ζήτησε νέα δίκη αφού δεν μπορεί να πληρώσει το ποσό.

Ο 25χρονος ζήτησε να πληρώσει 5.000 δολάρια, ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή αλλά απορρίφθηκε το αίτημά του. Περισσότεροι από 30.000 χρήστες έχουν κληθεί να πληρώσουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 3.000-12.000 δολάρια.

Παράλληλα, από επιτροπή του Κονγκρέσου ξεκίνησε έρευνα για υποθέσεις μοιράσματος αρχείων που μπορεί να προκαλέσουν κοινωνικές επιπτώσεις. Από λάθος, για παράδειγμα, εστάλη εμπιστευτική λίστα από αμερικανούς λοχίες με όλα τους τα στοιχεία, όπως και ιατρικοί φάκελοι με το ιατρικό ιστορικό δεκάδων ασθενών.

Ένας κίνδυνος από την ανταλλαγή αρχείων (P2P- ''Peer to Peer File sharing'') είναι η ακούσια ανταλλαγή με χρήστες να έχουν πρόσβαση στο σκληρό δίσκό κάποιου και έχοντας τη δυνατότητα να αντιγράψουν αρχεία που δεν προστατεύονται.

Η νομοθεσία στον τομέα αυτον είναι πολύ δύσκολη αφού η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και υπάρχουν πολλές έμμεσες επιπτώσεις.

Ο Τόμας Σίντνορ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ψηφιακής Ιδιοκτησίας τόνισε, ότι από τη στiγμή που πολλά άτομα μικρών ηλικιών μοιράζονται αρχεία στο Διαδίκτυο, δεν είναι δύσκολο, από ένα λάθος, να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για μεγάλο αριθμό ατόμων που μπορεί να σχετίζονται με αρχεία στον υπολογιστή (πχ. επαγγελματικά αρχεία του χρήστη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου