Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Ξεκίνησε η μεγάλη απόδραση του Αυγούστου

ΑΘΗΝΑ
Με κάθε μέσο εγκαταλείπουν από χθες την Αθήνα οι εκδρομείς του Αυγούστου, στην πιο μαζική έξοδο της σεζόν, εν όψει τού κατ΄ εξοχήν διαστήματος των διακοπών, που κρατάει ως και τον Δεκαπενταύγουστο. Η κίνηση στα εθνικά δίκτυα ήταν ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες ιδιαίτερα αυξημένη- και τα μποτιλιαρίσματα αναπόφευκτα λόγω των συνεχών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά μήκος των δρόμων αυτό το καλοκαίρι.
Στον σταθμό Λαρίσης και στον Κηφισό επικρατούσε το αδιαχώρητο, ενώ την πρωτοκαθεδρία στη μετάβαση των εκδρομέων στους προορισμούς τους είχαν τα πλοία που απέπλεαν από το λιμάνι του Πειραιά με πληρότητα 100% και με τα καταστρώματα γεμάτα κόσμο. Αυξημένη ήταν και η κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από το οποίο αναχωρούσαν εκδρομείς, κυρίως για την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και τα νησιά των Κυκλάδων.

Στο λιμάνι του Πειραιά από το πρωί η επιβατική κίνηση χτύπησε «κόκκινο». Χιλιάδες επιβατών και εκατοντάδες οχημάτων κατέκλυσαν τις πύλες εισόδου στο λιμάνι και στις αποβάθρες μπροστά από τις καταπακτές των πλοίων, τα οποία αναχωρούσαν για τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έλειψαν ο εκνευρισμός και οι διαπληκτισμοί μεταξύ των οδηγών που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν νωρίτερα το πλοίο αναχώρησής τους, καθιστώντας δύσκολη και τη δουλειά των λιμενικών, που προσπαθούσαν να συντονίσουν την ομαλότητα του απόπλου. Λόγω της αυξημένης προσέλευσης σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν και καθυστερήσεις στην αναχώρηση των πλοίων.

Με πληρότητα ως και 100% αναχωρούσαν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, από τον Κηφισό και την οδό Λιοσίων, για την Πελοπόν νησο, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Λόγω της αυξημένης ζήτησης και του μεγάλου πλήθους των εκδρομέων η διοίκηση των υπεραστικών λεωφορείων είχε προγραμματίσει έκτακτα δρομολόγια, κυρίως προς την Πελοπόννησο και τη Στερεά. Και εδώ σημειώθηκαν ορισμένες καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις λόγω του όγκου των επιβατών, που έσπευσαν να μετακινηθούν προς τους προορισμούς τους, ακόμη και την τελευταία στιγμή, και των αποσκευών που συνακόλουθα μετέφεραν μαζί τους.

O προγραμματισμός εκτάκτων πτήσεων από την Ολυμπιακή ήταν η απάντηση στην αυξημένη επιβατική κίνηση και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κυρίως προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Και σε αυτή την περίπτωση τα δρομολόγια αναχωρούσαν με πληρότητα από 85% ως 100%. Πυκνή ήταν και η επιβατική κίνηση και από τους δύο κεντρικούς σταθμούς των τρένων.

Αργά χθες το απόγευμα σχηματίστηκαν, για μία ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες, ουρές χιλιομέτρων, κυρίως στο ρεύμα εξόδου της Εθνικής οδού ΑθηνώνΛαμίας, ενώ προβλήματα συμφόρησης αντιμετώπιζαν οι εκδρομείς και μετά την Κόρινθο.

Οι δυσχέρειες στη διέλευση των οχημάτων από τα έργα οδοποιίας που εκτελούνται το τελευταίο διάστημα, κατά μήκος της Εθνικής οδού, με αποτέλεσμα η κίνηση να διεξάγεται σε μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, ξεπέρασαν χθες κάθε όριο λόγω της μεγάλης εξόδου. Αντίστοιχη ταλαιπωρία περίμενε τους οδηγούς που κινήθηκαν στην Εθνική οδό Κορίνθου - Τριπόλεως, όπου επίσης διεξάγονται τους τελευταίους μήνες εργασίες διαπλάτυνσης και αντικατάστασης του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα σε μεγάλο μήκος του δρόμου να είναι διαθέσιμη μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Σύμμαχος των ταξιδιωτών ο καιρός
Και ο καιρός βοηθός! Καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν το επόμενο τετραήμερο, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των ταξιδιωτών στη μεγάλη έξοδο των διακοπών που ξεκινά σήμερα. Το Σαββατοκύριακο το μελτέμι θα διατηρηθεί στα 6-7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φθάνοντας στους 35-37 βαθμούς στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας την Κυριακή.

Αναλυτικότερα, σήμερα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ενδέχεται να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 6-7, και πιθανώς πρόσκαιρα στο Νότιο Αιγαίο να φθάσουν στα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17 ως 36 βαθμούς, στα δυτικά από 18 ως 37, στα κεντρικά από 19 ως 36 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 ως 30. Στη Νότια Κρήτη η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη.

Στην Αθήνα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι- βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά 5-6, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 ως 35 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία από 22 ως 33 βαθμούς.

Από την Κυριακή σταδιακά οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, φθάνοντας πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας στα 7 μποφόρ, ενώ τη Δευτέρα δεν θα ξεπερνούν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο ως και την Τρίτη κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, με μέγιστη τιμή τους 38 βαθμούς.

Τοπικές βροχές αναμένονται την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και στην ηπειρωτική χώρα, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Από την Παρασκευή ως και το τέλος της εβδομάδας θα ενισχυθούν και πάλι οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο στα 6-7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικές για την εποχή τιμές.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου