Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Ερώτηση Μ. Σκουλάκη:Σοβαρά προβλήματα δημιουργούν οι κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

''Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται αυτή τη περίοδο σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, καθώς αρκετές μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), παραμένουν κλειστές''επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και συνεχίζει:
Οι ελλείψεις προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού), η έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού αλλά και οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης, αποτελούν τις κύριες αιτίες που προκαλούν τη διακοπή λειτουργίας των ΜΕΘ.
Τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στη νησιωτική χώρα.''
Στη συνέχεις ο κ.Σκουλάκης αναφέρει στην ερώτηση του:''Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται - σύμφωνα με δημοσιευμένα στο τύπο, στοιχεία - οι μονάδες Εντατικής των νοσοκομείων Κοζάνης (μόλις ένας γιατρός για να καλύψει τη ΜΕΘ), Κατερίνης, Καβάλας, Κορίνθου, Λαμίας, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Τρικάλων, Σάμου, Χανίων, και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Ρίου.

Επίσης και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα (π.χ. στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» λειτουργούν οι 7 από τις 10 ανεπτυγμένες κλίνες, στο ΓΝΘ «Ο Αγ. Παύλος» δε λειτουργεί καμία από τις 8 ανεπτυγμένες κλίνες, όπως και στο ΓΝΘ «Ο Αγ. Δημήτριος, όπου δε λειτουργεί καμία από τις 6 ανεπτυγμένες κλίνες που υπάρχουν), όπως έγινε γνωστό μετά το περιστατικό όπου ασθενής που χειρουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη αναγκάστηκε να ταξιδέψει, διασωληνωμένος, με C-130 μέχρι τα Χανιά, όπου βρέθηκε ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ, για να μπορέσει να νοσηλευτεί.

Με δεδομένο ότι:

· οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού κρατούν σήμερα κλειστό απροσδιόριστο αριθμό κλινών MEΘ, που σε διαφορετική περίπτωση (εφόσον δηλ. λειτουργούσαν) θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους έλληνες πολίτες.
· οι κλίνες MEΘ που διαθέτει σήμερα η χώρα μας δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν πολλαπλά περιστατικά, που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν ταυτόχρονα εφόσον υπάρξει εξάπλωση της νέας γρίπης.
· ακόμα και σήμερα, όπου η ζήτηση για MEΘ θεωρείται «χαλαρή», αφού τους μήνες Iούλιο και Aύγουστο δεν γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις, παρά μόνο επείγοντα περιστατικά, εξακολουθεί να εντοπίζεται πρόβλημα στην έγκαιρη εξεύρεση κλινών εντατικής θεραπείας σε επίπεδο υγειονομικών περιφερειών, όπως μαρτυρά και το πρόσφατο περιστατικό αεροδιακομιδής από τη μία άκρη της χώρας, στην άλλη προκειμένου να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.
· ως χώρα χρειαζόμαστε 2.000-3.000 κλίνες εντατικής και διαθέτουμε περί τις 500 εκ των οποίων το 1/5 αυτών περίπου βρίσκεται μόνιμα εκτός λειτουργίας σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.
· προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση της ΝΔ ήταν «η αύξηση των κλινών ΜΕΘ ώστε σταδιακά να φτάσουμε στα επίπεδα της Ε.Ε., ξεκινώντας από όσα νοσοκομεία έχουν πάνω από 200 κλίνες, αλλά και όσα βρίσκονται σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές...» δίχως ωστόσο έως σήμερα αυτό να έχει γίνει πραγματικότητα.
· Ο αριθμός και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών των ΜΕΘ σε κάθε χώρα, εκφράζει και το επίπεδο υγειονομικού πολιτισμού της.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή:

1. Πόσες κλίνες είναι σήμερα ανενεργές σε επίπεδο χώρας; Να κατατεθούν πίνακες από τους οποίους να προκύπτουν ξεκάθαρα οι λειτουργούσες και οι προβλεπόμενες κλίνες ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και ανά Υγειονομική Περιφέρεια.
2. Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβείτε, προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά οι ανενεργές κλίνες των ΜΕΘ, που επανειλημμένα έχετε υποσχεθεί την τελευταία 5ετία; Πότε θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού (ιατρικού-νοσηλευτικού) για τη σωστή στελέχωση και λειτουργία των ΜΕΘ και τι αριθμό προσωπικού αυτές αφορούν;
3. Πόσες είναι οι κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις ΜΕΘ όλης της χώρας; Να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία ανά νοσοκομείο.
4. Ισχύει η πληροφορία ότι – δεδομένης της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ – η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ σκοπεύει να προχωρήσει στη λύση να εξυπηρετούνται ασθενείς με αναπνευστήρες και εκτός MEΘ με τη προμήθεια αποθέματος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και με δεδομένα τα μέτρα που λαμβάνονται για το νέο ιό της γρίπης. ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου