Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΧΑΝΙΑ:Εγκαίνια ''Αγροτικός Αύγουστος 2009'' με αιχμές του Νομάρχη για λάθη του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης

''Το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης έχει κάνει πάρα πολλά λάθη το τελευταλιο διάστημα και τα έχει κάνει σε βάρος των αγροτών της Κρήτης'',καυτηρίασε ο Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης κατά τα χθεσινοβράδυνα εγκαίνια της έκθεσης σταθμός για τα Χανιά ''Αγροτικός Αύγουστος 2009΄΄στο παλιό λιμάνι.
Δυσμενή ήταν τα σχόλια για την μη παρουσία εκπροσώπου απο το αρμόδιο Υπουργείο ,ενώ παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κρήτης κ Τσόκας, ο Νομάρχης , Βουλευτές του νομού ,Δήμαρχοι και πλήθος κόσμου.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου.
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Νομάρχηςς Χανίων είπε:''
Πρέπει όλοι με σοβαρότητα να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα των αγροτών.
Και πρώτα απ' όλα η Πολιτεία. Οφείλει να σχεδιάσει, να κατευθύνει, να επιμορφώσει, να ενημερώσει και να δώσει κίνητρα στους αγρότες.
Οφείλει να παρέχει καλές υπηρεσίες και να κατασκευάσει σύγχρονες υποδομές.

Ως Νομός, χρειαζόμαστε μια στρατηγική η οποία να είναι εναρμονισμένη με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του τόπου μας και θα δώσει την δυνατότητα στον νέο αγρότη να παραμείνει στον χώρο του, διασφαλίζοντας του ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
Ως Νομαρχιακή Αρχή, έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εργαζόμαστε μεθοδικά για όλα τα θέματα του αγροτικού τομέα στον τόπο μας.
Η ενθάρρυνση για τη δημιουργία νέων ομάδων παραγωγών, η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, η βελτίωση των υποδομών του αγροτικού τομέα, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, καθώς και η ανάδειξη της ονομασίας προέλευσης για το ελαιόλαδο, είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και βασική μας στόχευση για την αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας.
Ως Νομαρχιακή Αρχή έχουμε ένα σχεδιασμό εξωστρέφειας, σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως ο Οργανισμό Προώθησης Εμπορίου, το ΕΒΕ Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης.
Προσπαθούμε να βάλουμε στο ίδιο πνεύμα τις τοπικές επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στις σημαντικότερες διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων.
Τα συμπεράσματα, από τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις είναι θετικά, το ίδιο και τα αποτελέσματα και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.
Θα πρέπει όμως και οι ίδιοι οι αγρότες και οι φορείς τους να απαλλαγούν από κάθε τι παλιό και φθαρμένο.
Αυτό επιβάλλεται πλέον από τις συνθήκες και είναι ο μόνος δρόμος για να βγεί η γεωργία μας από το σημερινό αδιέξοδο.
Ως πολίτες, όλοι εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε τα δικά μας προϊόντα.
Και πρέπει να το κάνουμε συνειδητά, διότι τα τοπικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι ποιοτικά ανώτερα.
Αυτή την ποιότητα και διαφορετικότητα οφείλουμε να αναδείξουμε και εκεί στοχεύει η πολιτική της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.''

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Αρχοντάκης επισήμανε:''
Στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι η κατασκευή, στο συγκεκριμένο χώρο, Εκθεσιακού Κέντρου, με στόχο τη δημιουργία ενός συμπλέγματος Υπηρεσιών υποστήριξης του πρωτογενή τομέα, για την καλύτερη πληροφόρηση και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Νομού μας.
Όσον αφορά στα θέματα υποδομών, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι εξασφαλίσαμε, μόλις πριν από λίγες μέρες, 1 εκατομμύριο ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μελέτες εγγειοβελτιωτικών έργων, στο πλαίσιο του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής.
Τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 83 εκατομμυρίων ευρώ αφορούν στην κατασκευή και στις απαλλοτριώσεις του φράγματος Σεμπρωνιώτη, στη σύνδεση του φράγματος Βαλσαμιώτη με τον κεντρικό αγωγό Αγιάς - Κολυμβαρίου - Κόλπου Κισάμου, τις δεξαμενές και τα δίκτυα διανομής υψηλών ζωνών Αγιάς - Κολυμβαρίου και κόλπου Κισάμου, τη λιμνοδεξαμενή Πλατάνου, της οποίας η μελέτη ολοκληρώνεται από ιδίους πόρους της ΝΑΧ (45.000€) και το έργο θα είναι έτοιμο για ένταξη τον Σεπτέμβριο, τη χαμηλή λιμνοδεξαμενή Κουντούρας, καθώς και άλλα μικρότερα έργα και μελέτες.
Με τα έργα αυτά λύνουμε σε ένα μεγάλο βαθμό το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στο Νομό, από τους οποίους έχει άμεση αναπτυξιακή εξάρτηση τόσο ο πρωτογενής όσο και ο τριτογενής τομέας. ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου