Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Ρωσική οδηγία για πανδημία γρίπης στην Ελλάδα: ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗς ΚΡΗΤΗΣ

Του Βαγγέλη Βαρδάκη Απανωτά χτυπήματα δέχεται ο τουρισμός της Κρήτης και αυτή τη φορά η οδηγία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που συστήνει στους Ρώσους πολίτες να μην ταξιδεύουν για διακοπές στη χώρα μας λόγω… πανδημίας, επιφέρει μεγάλο «πονοκέφαλο» και αναστάτωση σε τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους.
Οι τελευταίοι επένδυαν μάλιστα σε αύξηση των αφίξεων τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο από την Ρωσία, ωστόσο η ανατροπή που φέρνει η οδηγία, οδηγεί σε
μεγαλύτερη απόγνωση τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό στο νησί μας.

Λόγω της εξέλιξης αυτής η φετινή πτώση εισερχόμενου τουρισμού από τη συγκεκριμένη χώρα υπολογίζεται να φτάσει ακόμα και στο 40%!

Την ίδια ώρα τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας κατά της νέας γρίπης αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, κατά τη συνεδρίασή της, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού χθες Παρασκευή.

Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, κατά την οποία εμφανίστηκε εκ νέου καθησυχαστικός, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «η ζωή συνεχίζεται».
Στο μεταξύ οι δυο άνδρες ηλικίας 42 και 33 ετών αντίστοιχα που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με τους ιατρούς, παρουσιάζουν μικρή βελτίωση στην υγεία τους.

Μας αποτελειώνει...
Διπλό… «χαστούκι» για τον τουρισμό της χώρας μας, και ιδιαίτερα για το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, αυτή τη φορά από τη Ρωσία. Από τη μια η οικονομική κρίση που έχει συρρικνώσει θεαματικά τη φετινή χρονιά τόσο σε αφίξεις τουριστών όσο και σε είσπραξη εσόδων, έρχεται τώρα και η νέα γρίπη να «γονατίσει» στην κυριολεξία τη φετινή σεζόν που φαίνεται ότι πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο…
Η οδηγία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών πριν από μερικές ημέρες προς τους πολίτες της χώρας που συστήνει να αποφεύγεται ως τουριστικός προορισμός η Ελλάδα… «λόγω της πανδημίας της γρίπης» (!), έχει ήδη μεγάλο αντίκτυπο αναφορικά με τις αφίξεις Ρώσων τουριστών το επόμενο δίμηνο στη χώρα μας και ειδικότερα στην Κρήτη αλλά και στη Χαλκιδική, περιοχές που επιλέγουν οι Ρώσοι τουρίστες για καλοκαιρινές διακοπές τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης κ. Θόδωρα Μυλωνάκη, τα χτυπήματα από τη ρωσική τουριστική αγορά είναι απανωτά. Παρά τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις για τη φετινή τουριστική περίοδο για τον εισερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία, εκτός από την οικονομική κρίση που μαστίζει την αχανή αυτή χώρα, τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργήσει και οι συνεχείς υποτιμήσεις στο ρούβλι, κάτι που έχει κάνει ακόμα φτωχότερους τους Ρώσους.
Τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα δραματικότερα λόγω και του ιού της νέας γρίπης, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Μυλωνάκης η οδηγία αυτή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προς τους πολίτες της χώρας να μην επισκέπτονται την Ελλάδα λόγω της εξελισσόμενης γρίπης, έχει φέρει δραματικά αποτελέσματα για τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας.


Δύσκολος μήνας ακόμα και ο Αύγουστος…
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, απολογιστικά ο μήνας Ιούλιος που αποχαιρετήσαμε χθες, τουριστικά επίσης δεν πήγε καλά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και τα μηνύματα για το μήνα Αύγουστο επίσης δεν είναι αισιόδοξα, καθώς ο συγκεκριμένος μήνας φέρνει «πακέτα» με προσφορές της τελευταίας στιγμής. Ειδικά φέτος οι ξενοδόχοι της Κρήτης λόγω της οικονομικής ύφεσης, έχουν προσφέρει «γη και ύδωρ» στα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία της Ευρώπης με πολύ μεγάλες εκπτώσεις, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται για τον τελευταίο μήνα του φετινού καλοκαιριού δεν είναι καθόλου ευχάριστα…

«Ο μήνας Ιούλιος δεν πήγε τόσο καλά όσο περιμέναμε ειδικά από άποψη εισπράξεων. Ναι μεν η πληρότητα στα ξενοδοχεία δεν ήταν και τόσο κακή, δηλαδή κυμάνθηκε από 75% έως 80%, ενώ πέρυσι στις ξενοδοχειακές μονάδες η πληρότητα τον Ιούλιο κυμαινόταν μεταξύ 90% και 95%, έχουμε δηλαδή σαφή μείωση.
Δυστυχώς το πρόβλημα παρουσιάζεται στον εισπραττόμενο τζίρο όπου εκεί έχουμε κάθετη πτώση, και σε σχέση πάντα με τον περυσινό αντίστοιχο μήνα τα έσοδα του τουρισμού στην Κρήτη είναι μειωμένα κατά 15% έως 20%», αναφέρει ο κ. Μυλωνάκης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για τον Αύγουστο τα μηνύματα επίσης είναι αρνητικά καθώς οι οικογένειες που κάνανε παραδοσιακά διακοπές στην Κρήτη τα προηγούμενα χρόνια από την Ευρώπη, έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω του ότι είναι μεγάλο το οικονομικό κόστος για μια οικογένεια με δυο παιδιά.

Αυτό έχει σαν συνέπεια τον Αύγουστο, η πληρότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες που συνήθως συντηρούνται με οικογένειες, να καταγράφει μια σημαντική πτώση, και αυτό διαπιστώνεται ως δεδομένο από τις προκρατήσεις που έχουν γίνει. Μάλιστα λόγω της κατάστασης αυτής για το μήνα Αύγουστο έχουν δοθεί πολύ μεγάλες προσφορές, με πολύ χαμηλές τιμές όπου οι εκπτώσεις έχουν φτάσει ακόμα και στο 40%!


Εφημερίδα Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου