Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Σήμερα τα εγκαίνια:"Αγροτικός Αύγουστος 2009" στα Χανιά

Ανοίγει τις πύλες της απόψε στις 8.30 ,στο παλιό λιμάνι των Χανίων ,η έκθεση "Αγροτικός Αύγουστος 2009" ,η οποία είναι αφιερωμένη στα βιολογικά προϊόντα και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 9 Αυγούστου.
Πλούσιες αναμένονται να είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν τον Αγροτικό Αύγουστο, όπως είναι η έκθεση Φωτογραφίας με θέμα "Τα Χανιά στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα" από το φωτογραφικό αρχείο του Γάλλου Πρόξενου στην Κρήτη Πολ Μπλαν, σε επιμέλεια της προϊσταμένης του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης Ζαχαρένιας Σημανδηράκη, που συνεχίζεται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Αύριο Σάββατο 1η Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα τα βιολογικά προϊόντα στο Μεγάλο Αρσενάλι. Θα ακολουθήσει πολιτιστική βραδιά στον χώρο της έκθεσης την οποία διοργανώνουν οι Δήμοι Ακρωτηρίου, Νέας Κυδωνίας, Πλατανιά και Σούδας.

Πολιτιστικές βραδιές διοργανώνουν επίσης στον ίδιο χώρο (Μεγάλο Αρσενάλι) την Κυριακή 2 Αυγούστου οι Δήμοι Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου και Κεραμειών, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου οι Δήμοι Αρμένων, Βάμου, Κρυονερίδας και την Τρίτη 4 Αυγούστου οι Δήμοι Βουκολιών, Ιναχωρίου, Κισάμου, Κολυμβαρίου και Μηθύμνης.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα τα "Αρωματικά και Θεραπευτικά Βότανα της Κρήτης", την Τετάρτη 5 Αυγούστου στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Πολιτιστικές βραδιές έχουν προγραμματιστεί διαδοχικά από τον Δήμο Σφακίων την Τετάρτη 5 Αυγούστου, από τους Δήμους Ανατολικού Σελίνου, Καντάνου, Πελεκάνου την Πέμπτη 6 Αυγούστου και παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με το χορευτικό συγκρότημα "Η Λεβεντογέννα Κρήτη" την Παρασκευή 7 Αυγούστου. Το Σάββατο 8 Αυγούστου θα γίνει η Απονομή Διπλωμάτων Συμμετοχής στους εκθέτες και θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Παραδοσιακού Συλλόγου "Το Ρόδο" και μουσικό πρόγραμμα με τίτλο "Μια Πόλη Μαγική" με τους Λεωνίδα Μαριδάκη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Βασίλη Παυλίδη και Κωνσταντίνο Γιαννάκη.

Τέλος, την Κυριακή 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τον Παραδοσιακό Σύλλογο "Σταυραετοί".
Αναβαθμισμένες θα είναι και οι εκδηλώσεις του Κισσαμίτικου Αυγούστου 2009, με την έκθεση Κρητικών Προϊόντων Ποιότητας και Ειδών Λαϊκής Τέχνης που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 12 Αυγούστου στην παραλία Γηπέδου.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Κισσαμίτικου Αυγούστου συμπεριλαμβάνεται την Τετάρτη 12 Αυγούστου τιμητική εκδήλωση για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κισσάμου που κατέκτησαν το 3ο βραβείο παραδοσιακού χορού στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Μαθητικούς αγώνες, καθώς και Κρητική βραδιά με τον Μανώλη Κονταρό.

Την Πέμπτη 13 Αυγούστου θα γίνει βράβευση και παρουσίαση πολεμικών τεχνών.
Την Κυριακή 16 Αυγούστου οργανώνονται μουσικές συνομιλίες με τον Λεωνίδα Λαϊνάκη και την παρέα του, ενώ τη Δευτέρα 17 Αυγούστου Αντάμωμα Κρητικής και Ποντιακής Παράδοσης με τη συμμετοχή του χορευτικού συλλόγου "Η Κίσσαμος" και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Αψάλου νομού Πέλλας.

Την Τρίτη 18 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί αναπαράσταση παλιού Κρητικού γάμου με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ριζιτών "Η Κίσσαμος" και "Η Ριζίτικη παρέα του Γραμβουσιακού", ενώ θα ακολουθήσει μουσική και χορευτικά συγκροτήματα που θα παρουσιάσει ο λαογράφος Μανώλης Σκουλούδης. Τέλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κισσαμίτικου Αγροτικού Αυγούστου θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα λόγου και μουσικής με τίτλο "Στα μάτια σου να καθρεφτιστώ μελετώντας την ψυχή σου".

Την έκθεση "Αγροτικός Αύγουστος 2009 - Γη και Πολιτισμός - Βιολογικά Προϊόντα: Για μια καλύτερη Ποιότητα ζωής" οργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και η Αναπτυξιακή Νομού Χανίων με συνδιοργανωτές τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών, την Περιφέρεια Κρήτης, την ΤΕΔΚ νομού Χανίων, τον Δήμο Χανίων, τη Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο, το Επιμελητήριο Χανίων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου