Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Ο "τιμοκατάλογος" των ανθρώπινων οργάνων

Πληκτρολογώντας σε μια μηχανή αναζήτησης του Διαδικτύου λέξεις-κλειδιά για την πώληση ανθρώπινων οργάνων, μεταξύ άλλων θα βρείτε και εταιρείες από διάφορα μέρη του κόσμου που προσφέρουν χρήματα για την αγορά οργάνων και σωματικών υγρών.
Σε ποιες χώρες, όμως, είναι νόμιμες αυτές οι αγοραπωλησίες και πόσα χρήματα μπορεί να κερδίσει κανείς;


Αίμα: Από 23 ευρώ

Στη χώρα μας, στη Βρετανία και σε πολλά ακόμη ευρωπαϊκά κράτη η δωρεάν εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί πλέον παράδοση. Σε κάποιες άλλες χώρες, όμως, οι αιμοδότες πληρώνονται. Κλινική της Στουτγάρδης, για παράδειγμα, πληρώνει 23 ευρώ ανά αιμοδοσία, αλλά ορίζει συγκεκριμένη ποσότητα αίματος που μπορεί να προσφέρει κανείς μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στις ΗΠΑ λειτουργούν περίπου 400 κλινικές αιμοδοσίας που προσφέρουν από 6 έως 25 ευρώ ανά προσφορά αίματος, όμως αν κάποιος αιμοδότης έχει κάνει piercing σε κάποιο σημείο του σώματός του -εκτός από τα αφτιά- ή τατουάζ, πρέπει προηγουμένως να πάρει σχετική έγκριση. Ακόμη, κάποιες αμερικανικές κλινικές πληρώνουν 35 ευρώ ανά δωρεά αιμοπεταλίων.

Μυελός των οστών: 140 με 350 ευρώ


Στις ΗΠΑ αρκετά ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με τον καρκίνο πληρώνουν τους δότες μυελού των οστών και λευκών αιμοσφαιρίων, καθώς τους είναι απαραίτητα για τις έρευνές τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 2005 ιατρικό κέντρο στην Καλιφόρνια έδινε στους φοιτητές της περιοχής από 140 έως 350 ευρώ για κάθε προσφορά μυελού των οστών, ενώ η τετραήμερη διαδικασία δωρεάς λευκών αιμοσφαιρίων απέφερε στον δότη 530 ευρώ.
Νεφροί: 700 με 1.400 ευρώ
Στη θεωρία, όργανα όπως το ήπαρ, η σπλήνα και οι νεφροί μπορούν να αποτελέσουν προϊόντα προς νόμιμη πώληση, ωστόσο στην πράξη τέτοιου είδους περιστατικά είναι σπάνια. Αντιθέέτως, το παράνομο εμπόριο τέτοιου είδους οργάνων ανθεί, με σπείρες από τη Δύση να προσφέρουν σε Ινδούς και Πακιστανούς μικροποσά της τάξης των 700 έως 1.400 ευρώ για να τους αποσπάσουν τα εν λόγω όργανα και στη συνέχεια να τα μεταπωλήσουν σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Σπέρμα: 40 με 84 ευρώ

Στη Ρουμανία, όπου η πώληση σπέρματος είναι νόμιμη, κλινική στην πόλη Τιμισοάρα προσφέρει στους δότες σπέρματος 40 ευρώ. Την ίδια στιγμή, περίπου εκατό εργαζόμενοι σε εργοστάσιο αυτοκινήτων στην πόλη Καμπουλάνγκ προθυμοποιήθηκαν να πουλήσουν το σπέρμα τους προκειμένου να βοηθήσουν να μειωθεί το έλλειμμα του εργοστασίου με τα χρήματα που θα κέρδιζαν.
Στις ΗΠΑ ένας δότης σπέρματος μπορεί να κερδίσει από 28 έως 84 ευρώ, αρκεί να πληροί τις εξής προϋποθέσεις: να είναι κάτω των 45 ετών και να απαντήσει σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο θεμάτων υγείας, όπως παραδείγματος χάριν αν πάσχει από ψυχικές ασθένειες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αν παίρνει ναρκωτικά, αν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου κ.τ.λ. Ακόμα, κάποιες τράπεζες σπέρματος δέχονται σπέρμα από δότες με συγκεκριμένο δείκτη IQ και πάνω.


Ωάρια: 580 με 15.000 ευρώ!

Στην Ινδία, όπου η αγορά είναι ανεξέλεγκτη, ένα ωάριο μπορεί να πουληθεί από 580 έως 8.000 ευρώ, ανάλογα με τις ηθικές αξίες των ιθυνόντων της κάθε κλινικής και το επίπεδο μόρφωσης της δότριας.
Στις ΗΠΑ, στο website αγγελιών Craigslist δημοσιεύεται αυτές τις μέρες μια αγγελία από την ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, η οποία αναφέρει: «Ζητείται ωάριο από Εβραία για ζευγάρι Εβραίων, έναντι 15.000 ευρώ και όλα τα έξοδα πληρωμένα».
Οι περισσότερες δότριες πρέπει να είναι από 18 έως 30 ετών και να δεχτούν να πάρουν ορμόνες προκειμένου να αφαιρεθούν από τον οργανισμό τους με παρακέντηση 10-15 ωάρια, αφού προηγουμένως έχουν υποβληθεί σε νάρκωση.
Μητρικό γάλα Πολλές είναι οι θηλάζουσες μητέρες στη Βρετανία που επιλέγουν να δωρίσουν το μητρικό τους γάλα στην πλησιέστερη μονάδα νεογνών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών όμως που προτιμούν να το πουλήσουν μέσω αγγελιών ή Internet.
Το Craigslist απαγορεύει στους χρήστες τους να διαφημίζουν σωματικά υγρά, ωστόσο αυτό δεν σταματάει πολύ κόσμο από το να βάζει αγγελίες ζήτησης μητρικού γάλατος.


Μαλλιά: 3,5 με 5,8 ευρώ


Οι κατασκευαστές περουκών στη Βρετανία πληρώνουν καλά για υγιή μαλλιά. Η εταιρεία Banbury Postiche, για παράδειγμα, προσφέρει 3,5 ευρώ ανά 30 γραμμάρια μαλλιών αν αυτά έχουν μήκος 15-30 εκατοστά και 5,8 ευρώ αν είναι μακρύτερα από 30 εκατοστά. Σε πολλά μη αναπτυγμένα κράτη, ωστόσο, τα ποσά που δίνονται για αγορά μαλλιών είναι ελάχιστα και πολλές γυναίκες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου