Συχνά πυκνά το καλοκαίρι ζεσταινόμαστε αφόρητα εξαιτίας της έντονης - αλλά και με μεγάλη χρονική διάρκεια - ηλιοφάνειας.
Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή λειτουργούν πολλές ώρες ημερησίως και με μεγάλη ένταση τα κλιματιστικά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), όμως, μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής Χανς Μάρτιν Χένινγκ, πιστεύει πως - σε αντίθεση με όσα είναι γενικώς παραδεκτά -
ο Ήλιος είναι εκείνος που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, στο να περιοριστεί το πρόβλημα, διότι με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας άρχισαν πλέον να λειτουργούν και κλιματιστικά.
Πάντως, η λειτουργία των ηλιακών κλιματιστικών δεν είναι μέχρι σήμερα ιδιαίτερα διαδεδομένη και για το λόγο αυτό η «ΝΒ» έθεσε στον καθηγητή Χένινγκ το ερώτημα εάν υπάρχουν δυνατότητες για μια πιο ευρεία εφαρμογή; «Θα πρέπει να το δει κάποιος - απάντησε ο καθηγητής - σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο. Υπάρχει μια σειρά μέτρων που μπορούμε να πάρουμε, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και παράλληλα να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.
Αυτά ξεκινούν από την αρχιτεκτονική των κτιρίων και φτάνουν μέχρι την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε, ώστε να δροσίζεται ο χώρος». Ως παράδειγμα ο κ. Χένινγκ ανέφερε πως στο κτίριο μπορεί να αξιοποιείται ο νυχτερινός αέρας, ο οποίος είναι πιο ψυχρός, ή ακόμα και υπόγεια ψυχρά ρεύματα. «Επίσης, μπορεί - είπε - να γίνεται χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Βέβαια και σ’ αυτήν την περίπτωση η ηλιακή ενέργεια παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως και να ‘χει, όμως, το δυναμικό που υπάρχει, κυρίως στις νότιες χώρες, για ηλιακό κλιματισμό είναι πολύ μεγάλες και μπορεί να μειώσει δραστικά τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Μια τέτοια τεχνολογία βρίσκεται, όμως, σε αρχικό στάδιο. Έχουμε εγκαταστήσει στην Ευρώπη διακόσιες με τριακόσιες τέτοιες συσκευές.
Σε ό,τι αφορά στον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχουν μερικές ακόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στην Κίνα. Συνολικά, όμως, ο αριθμός τους είναι μηδενικός μπροστά σε ‘κείνον των κλασικών κλιματιστικών».
ΑΠΕ
Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου