Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Kαλλιέργειες κηπευτικών στην Κρήτη ,απειλή εισαγόμενο έντομο

Τη λήψη μέτρων αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων από εισαγόμενο έντομο το οποίο απειλή τις καλλιέργειες κηπευτικών στην Κρήτη,ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή ,ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κριτσωτάκης «ένα εισαγόμενο έντομο («tuta absoluta») είναι υπεύθυνο για μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες των κηπευτικών σε όλη την Κρήτη, προβληματίζοντας τους παραγωγούς του νησιού...

...Η παντελής έλλειψη ουσ
ιαστικού ελεγκτικού μηχανισμού, είχε σαν αποτέλεσμα το μικρό αυτό έντομο να μεταφερθεί στη χώρα, προσβάλλοντας υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών».
Ο κ. Κριτσωτάκης επισημαίνει ότι «στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι καταστροφές να είναι τεράστιες, αφού, όπου έχει εμφανιστεί σε άλλες χώρες, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες μειώνοντας την παραγωγή κατά 80-100%».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η εξάπλωση του εντόμου είναι ραγδαία ενώ οι παραγωγοί έχουν έρθει σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, δεδομένου ότι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχουν ακόμα δοθεί εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων για το νέο αυτό εχθρό των κηπευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου