Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα συμπεράσματα της 3ης πανελλήνιας συνάντησης των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦοΔιΣΑ),που έγινε απο 2έωσ 4 Ιουλίου στα Χανιά με τη συμμετοχή 35 φορέων από όλη τη χώρα με 120 εκπροσώπους. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση καθολική και ιδιαίτερα σημαντική, ήταν η συμμετοχή των υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων , πολλών Ακαδημαϊκών και εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση το δίκτυο στο χρόνο που πέρασε, αύξησε τον αριθμό των μελών του από 28 σε 35 (+25%), οι οποίοι αντιστοιχούν σε 472 Δήμους, Κοινότητες, Τ.Ε.Δ.Κ & Δ.Ε.Υ.Α και έχουν την ευθύνη διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Ο συνολικός αριθμός των κατοίκων που εκπροσωπούν, παρέχοντας τους υπηρεσίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων ανέρχεται σε 4.000.000 κατοίκους με στοιχεία απογραφής του 2001. Στα πλαίσια της Συνόδου τυπώθηκε ο ''Οδηγός των μελών του δικτύου'' πολύτιμος βοηθός για την αναζήτηση και την επικοινωνία.
Η λειτουργία του Δικτύου τη χρονιά που πέρασε, αποτιμήθηκε ως ιδιαίτερα παραγωγική και συνέβαλε στην ανάδειξη και προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φορείς, με αποτέλεσμα την επίλυση πολλών εξ αυτών.
"Η συμβολή και βοήθεια του υφυπουργού Εσωτερικών Αθανάσιου Νάκου, ήταν καθοριστική και τον ευχαριστούμε θερμά γι αυτό , όπως ακούστηκε και σε πλήθος εισηγήσεων ." επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Όπως αποφασίσθηκε στη σύνοδο οι κεντρικοί στόχοι του δικτύου για την επόμενη χρονιά, είναι:
Η επισημοποίηση της Νομικής Υπόστασης του Δικτύου. Έγκριση καταστατικού λειτουργίας του Δικτύου, ανάδειξη οργάνων, σταδιακή διοικητική στελέχωση και δημιουργία επιτροπών. Τα παραπάνω αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, προκειμένου το Δίκτυο να έχει την ανάλογη εκπροσώπηση αλλά και αναγνώριση.
Η εγγραφή νέων μελών: Παραμένει κεντρικός στόχος η εκπροσώπηση του συνόλου των Φορέων στο Δίκτυο. Επιμέρους στόχοι είναι: Ενοποίηση της νομοθεσίας που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των φορέων σε ένα ενιαίο νόμο πλαίσιο και συμπλήρωση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τα στερεά απόβλητα, όπου ακόμα απαιτείται. Διεκδίκηση της προώθησης των νομοθετικών ρυθμίσεων για επίλυση θεμάτων που δημιουργούν εμπόδια στην εύρυθμη και ευέλικτη λειτουργία των Φορέων.
Διεκδίκηση προώθησης της επίλυσης θεμάτων φορολογικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα επιβολής ΦΠΑ σε δραστηριότητες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που αποτελούν παροχή ανταποδοτικής και κοινωφελούς υπηρεσίας και όχι εμπορική δραστηριότητα, Διεκδίκηση προώθησης της δημιουργίας κατάλληλου θεσμικού πλαισίου ''Ειδικών Νησιωτικών Πολιτικών'' σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (ανακυκλώσιμων και μη), για την χορήγηση κινήτρων και την ενίσχυση κυρίως των θαλάσσιων μεταφορών.
Διεκδίκηση προώθησης τροποποίησης της υπάρχουσας νομοθεσίας για την ανάληψη από τους ΦοΔιΣΑ της διαχείρισης και άλλων κατηγοριών στερεών αποβλήτων, όπως τα αγροτικά, μη επικίνδυνα βιομηχανικά, υλικά εκσκαφών και κατεδαφίσεων, κ.λ.π. Διεκδίκηση αύξησης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων με δικαιούχους τους ΦοΔιΣΑ.
Διεκδίκηση αύξησης των χρηματοδοτήσεων για μελέτες διαχείρισης έργων στερεών αποβλήτων και συμπληρωματικών δράσεων στην κατεύθυνση της υλοποίησης των ΠΕΣΔΑ. Διεκδίκηση των πόρων και του μηχανισμού για την εκπαίδευση των στελεχών των φορέων σε θέματα κανονισμών, επιχειρησιακών σχεδίων, αλλά και τεχνικών θεμάτων.
Διεκδίκηση των απαραίτητων πόρων για την ολοκλήρωση της ιστοσελίδας του Δικτύου. Διερεύνηση θεμάτων όπως εφαρμογής των μητρώων, των αδειοδοτήσεων αρμοδιότητας του τμήματος Συγκοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, κινήτρων βράβευσης επιδόσεων στην ανακύκλωση σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ.
Μεσομακροπρόθεσμο στόχο αποτελεί η προώθηση για την ωρίμανση και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, σχετικά με την μετάβασης στο καθεστώς τιμολόγησης και είσπραξης των τελών διαχείρισης στερεών αποβλήτων από τους ΦοΔιΣΑ, για τις παρεχόμενες απ' αυτούς υπηρεσίες, στη βάση της αρχής για την ικανοποίηση της αρχής της πρόληψης, δηλαδή της μείωσης παραγωγής απορριμμάτων. Στη συνοδό των Χανίων αποφασίσθηκε ομόφωνα.
Έδρα του Δικτύου να είναι η Θήβα. .
Να διευκολυνθεί η λειτουργία του Δικτύου, υιοθετώντας την καταβολή ετήσιας συνδρομής κάθε Φορέα, που θα υπολογίζεται στα 0,02€/κάτοικο της περιοχής ευθύνης του (Απογραφή ΕΣΥΕ 2001).
Να γίνει η 4η Πανελλήνια Συνάντηση στη Ζάκυνθο. Να υιοθετηθεί ως λογότυπος του δικτύου ο λογότυπος της 3ης Συνόδου των Χανίων.
Στη σύνοδο των Χανίων εξελέγη και το επταμελές προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, στο όποιο μετέχουν: Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων Δ.Ε.Κ.Ρ. Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας Ρόδου ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Ε. Διαχείριση Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Μαγνησίας Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε Διαδημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος & Οργάνωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Θήβας Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων Νομού Ζακύνθου.
Το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο θα εκπονήσει σχέδιο καταστατικού το όποιο και θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη σύνοδο.
ΑΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου