Δεύτερο κρούσμα της νέας γρίπης επιβεβαιώθηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής είναι και πάλι από το ιατρικό προσωπικό και ειδικότερα πρόκειται για ειδικευόμενο γιατρό, του ιδίου τμήματος στο οποίο υπηρετεί και η επικουρική γιατρός-ασθενής που νόσησε από τον ιό την προηγούμενη εβδομάδα.κή. Ωστόσο ο ασθενής, όπως και στην πρώτη περίπτωση, νοσηλεύεται κατ’ οίκον αφού
Η εργαστηριακή επιβεβαίωση του δεύτερου κρούσματος, έγινε την Κυρια η συμπτωματολογία που έχει εμφανίσει είναι ήπιας μορφής.
Οι γιατροί του νοσοκομείου, αντιμετωπίζουν την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της γρίπης των χοίρων με ψυχραιμία και κείνο που τους ανησυχεί περισσότερο είναι αν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα περιστατικά που στο εξής, και ιδιαίτερα μετά τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται ότι θα εμφανίζονται με ταχείς ρυθμούς στο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι η επιστημονική επάρκεια, την οποία διαθέτουν, αλλά η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και η έλλειψη χώρων.
«Από τώρα και στο εξής δεν θα αποτελεί είδηση η εμφάνιση κρουσμάτων της νέας γρίπης. Θεωρείται δεδομένο ότι θα νοσήσει μεγάλος αριθμός πληθυσμού του νομού» επεσήμανε στα «Ρ.Ν.» γιατρός του νοσοκομείου.
Εν τω μεταξύ, στην λήψη στοιχειωδών μέτρων πρόληψης-προφύλαξης προχώρησε από το Σάββατο η διοίκηση του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος, τα οποία όμως εφαρμόζονται πλημμελώς αφού λόγω έλλειψης προσωπικού η υποχρέωση εφαρμογής τους ανατέθηκε στους θυρωρούς.
Στην εξωτερική κεντρική είσοδο, υπάρχουν προστατευτικές μάσκες, υγρό αντισηπτικό σαπούνι, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια. Κανείς όμως δεν παροτρύνει τους επισκέπτες να κάνουν χρήση των παραπάνω και οφείλουν μόνοι τους να τα προμηθεύονται εισερχόμενοι στο νοσοκομείο, από το τραπεζάκι στο οποίο είναι τοποθετημένα. Επίσης, οδηγία που απευθύνεται σε άτομα τα οποία ενδεχομένως εμφανίζουν συμπτώματα της νέας γρίπης, βρίσκεται θυροκολλημένη στο θυρωρείο. Επειδή όμως δύσκολα γίνεται αντιληπτή από τους επισκέπτες, οφείλει ο εισερχόμενος με ύποπτη συμπτωματολογία να ενημερώνει τον θυρωρό έτσι ώστε να τυχαίνει της ενδεδειγμένης αντιμετώπισης.
Εξ άλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου, αναφέρεται:
«Όσοι ασθενείς προσέρχονται για εξέταση στο Νοσοκομείο και εμφανίζουν υψηλό πυρετό (μεγαλύτερο του 38) και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, όπως βήχα-πονόλαιμο-ρινική καταρροή, κατά την είσοδό τους στο Νοσοκομείο να ενημερώνουν σχετικά το προσωπικό του Θυρωρείου».
Αύριο εν τω μεταξύ, Τετάρτη, στις 8 το βράδυ στο «Σπίτι του Πολιτισμού», με αφορμή την αναμενόμενη αύξηση περιστατικών της γρίπης των χοίρων και με δεδομένα τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, τόσο από πλευράς έλλειψης προσωπικού όσο και από πλευράς έλλειψης χώρων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση για την κατάσταση της δημόσιας περίθαλψης στο Νομό μας. «Σας καλούμε να συζητήσουμε για τα χρονίζοντα προβλήματα του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, με στόχο την ενεργοποίηση πολιτών και φορέων για τη διεκδίκηση των αναγκαίων λύσεων» αναφέρουν στην πρόσκληση τους οι διοργανωτές και καλούν όλους τους τοπικούς φορείς να παρευρεθούν στην εκδήλωση.
Οδηγίες για όσους ταξιδεύουν με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Εν όψει της κορύφωσης των καλοκαιρινών διακοπών και επειδή οι περισσότεροι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μςταφοράς, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε τις παρακάτω οδηγίες:
Όσοι ταξιδεύουν με πλοίο θα πρέπει να ακολουθήσουν τις εξής συμβουλές:
Αν παρουσιάσουν συμπτώματα της ασθένειας θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον υγειονομικό υπεύθυνο του πλοίου.
Ο ασθενής θα πρέπει να απομονωθεί σε καμπίνα (η οποία θα πρέπει να έχει φυσικό εξαερισμό) με ατομική τουαλέτα και σίτιση.
Αν πρέπει οπωσδήποτε να βγει ο ασθενής από την καμπίνα, θα πρέπει να φορά μάσκα.
Το επισκεπτήριο πρέπει να αποφεύγεται και όσοι έρχονται σε επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να φορούν μάσκα. Συνιστάται να οριστεί ένα μέλος του πληρώματος για τη φροντίδα του κρούσματος.
Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός θα πρέπει να πετιέται σε κάδο έξω από την καμπίνα και να μη χρησιμοποιείται ξανά για κανέναν λόγο.
Ο υγειονομικός υπεύθυνος του πλοίου θα πρέπει να ενημερώσει τους επιβάτες ότι υπάρχει ύποπτο κρούσμα και να τους ζητήσει να λάβουν όλα τα μέτρα υγιεινής.
Για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων στα αεροπλάνα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύει:
Να δοθεί στον ασθενή μία χειρουργική μάσκα η οποία θα πρέπει να αλλάζει αν γίνεται υγρή, αν λερωθεί ή αν σκιστεί.
Στον ασθενή πρέπει να δοθεί ατομική σακούλα για τη συλλογή των προσωπικών του απορριμμάτων.
Τα μέλη του πληρώματος πρέπει να φορούν γάντια και μάσκα. Συνιστάται να ορίζεται ένα μέλος του πληρώματος για τη φροντίδα του ασθενούς.
Αν είναι δυνατόν, ο ασθενής θα πρέπει να τοποθετηθεί σε απόσταση δύο μέτρων από τους υπόλοιπους επιβάτες και θα πρέπει να του συστηθεί να περιορίσει τις μετακινήσεις του. Αν αυτό δεν γίνεται, τότε οι επιβάτες που κάθονται κοντά του θα πρέπει να φορέσουν μάσκα και γάντια.
Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσει τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα μετά την προσγείωση.
Όσοι ταξιδεύουν με τρένο θα πρέπει να ακολουθήσουν τις εξής συμβουλές:
Ο ασθενής θα πρέπει να μετακινηθεί σε ξεχωριστό κουπέ ή στο πίσω μέρος του βαγονιού σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους υπόλοιπους επιβάτες.
Να δοθεί στον ασθενή μια χειρουργική μάσκα η οποία θα πρέπει να αλλάζει αν γίνεται υγρή, αν λερωθεί ή αν σκιστεί.
Στον ασθενή πρέπει να δοθεί ατομική σακούλα για τη συλλογή των προσωπικών του απορριμμάτων.
Αν υπάρχει συνοδός του ασθενούς που επιθυμεί να μείνει κοντά του, θα πρέπει να φορά οπωσδήποτε μάσκα και γάντια και να πλένει τα χέρια του κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με τις εκκρίσεις του.
Ρεθυμνιώτικα Νέα
Τρίτη 28 Ιουλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου