Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Αναγκαία η αναγνώριση Π.Ο.Π. για το μέλι της Κρήτης

Η καθιέρωση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το μέλι της Κρήτης, είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί το ξεχωριστό αυτό αγροτικό προϊόν της μεγαλονήσου από τις εισαγωγές, νοθείες και τα "βαφτίσια" μελιών από άλλες χώρες ως "Κρητικά".

Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Θρασυβούλου, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή
Αυτοδιοίκηση Χανίων και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Χανίων «Η Μέλισσα».

Η ομιλία του κ. Θρασυβούλου αφορούσε στην αντιμετώπ
ιση των κυριότερων ασθενειών των μελισσών, αλλά δεν ήταν δυνατόν να μην γίνει αναφορά και στις ιδιαιτερότητες του Κρητικού μελιού το οποίο απειλείται ολοένα και περισσότερο από τα κατά πολύ φθηνότερα εισαγόμενα μέλια.
«Το Κρητικό μέλι είναι ξεχωριστό. Μετά από μεγάλη προσπάθεια και στο δικό μας το εργαστήριο έχουμε ταυτοποιήσει το Κρητικό μέλι, το οποίο είναι πολύ πιο πλούσιο σε αρωματικές ουσίες γιατί στο νησί, η μέλισσα δυσκολεύεται να μαζέψει το νέκταρ και όσο πιο δύσκολα το μαζεύει τόσο πιο πυκνό είναι και πιο αρωματικό» είπε ο καθηγητής του Α.Π.Θ. τονίζοντας πως «το Κρητικό μέλι ξεχωρίζει από όλα τα άλλα μέλια και πιστεύω ότι οι Κρήτες πρέπει να προωθήσουν αίτηση για να γίνει Π.Ο.Π., που είναι κάτι το οποίο μπορούμε να στηρίξουμε».

Η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2010 καθώς , όπως είπε ο κ.Θρασυβούλου «επιστημονικά μπορούμε να στηρίξουμε μια αίτηση για Κρητικό μέλι ΠΟΠ. Η προετοιμασία γι' αυτό έχει γίνει. Επί τέσσερα χρόνια συλλέγαμε μέλια από μελισσοκόμους της Κρήτης, από διάφορες περιοχές.
Από 'κει και πέρα θα πρέπει οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι να αποφασίσουν που θα βάλουμε τα στάνταρντς ποιότητας. Θα τα βάλουμε ψηλά, γεγονός που θα δυσκολέψει λίγο τη διάθεση μελιού;
Ή θα τα βάλουμε σ' ένα πιο χαμηλό επίπεδο, έτσι ώστε να διοχετεύεται περισσότερο κρητικό μέλι με αυτή την ονομασία προέλευσης; Θα πρέπει οι μελισσοκόμοι να αποφασίσουν. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε μία επιτροπή από φορείς μελισσοκόμων όλης της Κρήτης, που θα διοργανώσει ένα παγκρήτιο συνέδριο, το ερχόμενο φθινόπωρο, όπου, εφ' όσον έχουμε ετοιμάσει εμείς τις προτάσεις μας για την ονομασία προέλευσης και τα χαρακτηριστικά, θα τεθούν αυτές οι προτάσεις ενώπιον των μελισσοκόμων κι εκεί θα παρθεί απόφαση. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει.
Αν δεν γίνει έχουμε χάσει το παιχνίδι».


Από την πλευρά του ο μελισσοκόμος Σήφης Χιωτάκης τόνισε πως μέχρι τώρα οι μελισσοκόμοι της Κρήτης ήταν ίσως ο μόνος κλάδος της αγροτικής οικονομίας που δεν αντιμετώπιζε προβλήματα, όμως «βασική αιτία που έχουμε αρχίσει να έχουμε πρόβλημα είναι οι εισαγωγές ξένων μελιών που βαφτίζονται Ελληνικά.
Σκεφτείτε πως το γνήσιο Κρητικό μέλι παράγεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες από αυτές που καταναλώνονται στην Κρήτη…».


Σε ότι αφορά στα προβλήματα από τις ασθένειες των μελισσιών και γενικότερα στην παραγωγή μελιού στην Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Θρασυβούλου « έχουν μειωθεί αρκετά οι αποδώσεις στα μελίσσια λόγω των διαφόρων δηλητηρίων που χρησιμοποιούνται στο περιβάλλον της μέλισσας, των αλλαγών στις καιρικές συνθήκες αλλά και στην μεγάλη αύξηση του αριθμού των μελισσιών.

Στην Κρήτη υπάρχουν 25 μελίσσια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ενώ η Ελλάδα συνολικά έχει μόλις 11 μελίσσια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Επίσης το ξηροθερμικό κλίμα δεν ευνοεί την μεγάλη παραγωγή , ενώ υπάρχουν και οι ασθένειες».
Μάλιστα όπως επεσήμανε ο κ. καθηγητής του ΑΠΘ, οι μέλισσες είναι τα μόνο παραγωγικά ζώα τα οποία όταν αρρωσταίνουν δεν “δικαιούνται” θεραπευτικής αγωγής και ο μελισσοκόμος είτε πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις, είτε να καταστρέψει ολοσχερώς το μελίσσι του.



Ναπολέων Σαραντίδης - agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου