Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΡΕΘΥΜΝΟ:Στα μέσα Μαρτίου η προκήρυξη για το υπόγειο γκαράζ

Στα μέσα Μαρτίου υπολογίζεται να δημοπρατηθεί το έργο για τη δημιουργία του υπόγειου γκαράζ στο δημοτικό οικόπεδο των Τεσσάρων Μαρτύρων, καθώς ο δήμος Ρεθύμνου, μετά την αποστολή στο ειδικό μελετητικό γραφείο του κτιριολογικού προγράμματος, αναμένει εντός των ημερών τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

Το πολυσυζητημένο υπόγειο γκαράζ, η λειτουργία του οποίου θα αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, θα είναι καλαίσθητο από αρχιτεκτονικής πλευράς, ενώ προγραμματίζεται και ανάπλαση στο υπόλοιπο τμήμα του δημοτικού οικοπέδου που θα καταστεί πλατεία, καλύπτοντας έκταση έξι στρεμμάτων.

Με κόστος κατασκευής που θα αγγίξει τα δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ περίπου, το οποίο θα αναλάβει μαζί με την μελέτη και τις οικοδομικές άδειες ο ανάδοχος που θα προκύψει, το γκαράζ θα είναι δυναμικότητας 550 θέσεων σε δύο τουλάχιστον υπόγειους χώρους, ενώ θα κατασκευαστεί και ένα μικρό υπέργειο κτίριο 1000 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, θα μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες που στεγάζονται σήμερα στο δημαρχιακό μέγαρο.
Στο υφιστάμενο κτίριο του δήμου ωστόσο, του οποίου ο όροφος θα διαμορφωθεί σε ενιαίο χώρο, θα συνεχιστεί η διεξαγωγή συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ενώ στο ισόγειο θα μεταφερθούν υπηρεσίες και δομές που λειτουργούν σήμερα σε μισθωμένα κτίρια.

Υπενθυμίζεται ότι η έκταση στο δημοτικό οικόπεδο των Τεσσάρων Μαρτύρων ανέρχεται σε 8.500 τετραγωνικά μέτρα, όπου θα καλυφθούν για δόμηση τα 2.400 μέτρα, εκ των οποίων τα 1000 τετραγωνικά θα αξιοποιηθούν από τον δήμο και τα 1.400 από τον επενδυτή, που θα έχει την εκμετάλλευση του χώρου για μία εικοσαετία, για να παραχωρηθεί στη συνέχεια στο δήμο.

Σημειώνεται πως η είσοδος του γκαράζ προβλέπεται να λειτουργεί από την οδό Μοάτσου, στη θέση που βρίσκεται ο βρεφονηπιακός σταθμός ο οποίος θα μεταστεγαστεί στον Μασταμπά σε κτίριο που θα παραχωρήσει ο δήμος.


Το υπέργειο κτίριο που θα αποτελείται από δύο ορόφους, θα δομηθεί ανατολικά του οικοπέδου και τμήμα αυτού θα αναπτυχθεί προς τη νότια πλευρά.
Αξιοσημείωτο είναι πως ο δήμος θα θέσει ως όρο στον επενδυτή, που θα προκύψει από τον διαγωνισμό, τα υπέργεια κτίρια που θα κατασκευαστούν, να μισθωθούν σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να μην καταστεί σε εμπορικό κέντρο, ώστε να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό χάος.

Άξιο αναφοράς είναι ότι ο σύμβουλος της εταιρείας που συνέταξε τα τεύχη δημοπράτησης, θα συμβάλει και στην αξιολόγηση των ενδιαφερομένων επενδυτών, αλλά και στην υπογραφή σύμβασης, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δήμου. Όσον αφορά στη διαδικασία του διαγωνισμού, σχετική νομοθεσία προβλέπει τη διεξαγωγή του μέσα σε 52 ημέρες.

Με δεδομένο όμως ότι ο διαγωνισμός θα είναι διεθνής θα δοθεί παράταση είκοσι ημερών, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων ενδιαφερομένων, για να λειτουργήσει ομαλά ο ανταγωνισμός.


ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου