Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΣΕΝΑΡΙΑ:Τσουνάμι από την Κρήτη μπορεί να πλήξει τα νοτιοδυτικά τουρκικά παράλια

Εως και 150.000 άνθρωποι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους από μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το 86% των νοσοκομείων και 300.000 κτίρια είναι πιθανόν να καταρρεύσουν, προβλέπει μελέτη του Τουρκικού Επιμελητηρίου Πολιτικών Μηχανικών (ΙΜΟ), βασιζόμενη σε δειγματοληπτική έρευνα που έκρινε αναξιόπιστες τις αυτοψίες ειδικών τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαιο ότι μεγάλος σεισμός στην Τουρκία θα προκαλέσει τσουνάμι, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει από την Κρήτη, θα περάσει από τη Ρόδο και θα πλήξει τα νοτιοδυτικά τουρκικά παράλια, θεωρεί ο διευθυντής τουρκικού σεισμολογικού ινστιτούτου.

Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση υποβλήθηκε η έκθεση του ΙΜΟ, που εκτιμά ότι πάνω από τις μισές κατασκευές οι οποίες έχουν ελεγχθεί από μηχανικούς ή εταιρείες δεν θα είναι ασφαλείς σε περίπτωση σεισμού. Είχε προηγηθεί, το 2008, αυτοψία από το ΙΜΟ στο 9% των 1.031 κτιρίων, που είχαν κριθεί αντισεισμικά.

Μάχη με τον χρόνο

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Κωνσταντινούπολης του ΙΜΟ, Τζεμάλ Γκιογκτσέ, εξήγησε ότι «συνήθως οι αυτοψίες γίνονται γενικά, χωρίς εις βάθος ανάλυση των ιδιαιτεροτήτων του κτιρίου... οπότε χαρακτηρίζονται ασφαλή χωρίς να είναι». Το ΙΜΟ απηύθυνε έκκληση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση να προωθήσει σχέδια για ενίσχυση της θωράκισης των νοσοκομείων της Πόλης, αφού οι αυτοψίες έδειξαν ότι το 86% αυτών μπορεί να καταρρεύσουν σε περίπτωση σεισμού.

Η τουρκική κυβέρνηση πάντως έχει δρομολογήσει σχέδια αντισεισμικής θωράκισης κυρίως σχολείων και νοσοκομείων, λαμβάνοντας δάνειο 800 εκατομμυρίων δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πρόγραμμα όμως είναι στα αρχικά στάδια και μολονότι κανείς δεν ξέρει πότε θα χτυπήσει ο επόμενος μεγάλος σεισμός, γεγονός είναι ότι δίνεται μάχη με τον χρόνο. «Αν ο σεισμός μάς δώσει λίγο χρόνο μπορούμε να μειώσουμε τις απώλειες. Αν όμως γίνει αύριο, η απώλεια ζωών θα είναι τεράστια», δήλωνε τις προάλλες στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο καθηγητής Μουσταφά Ερντίκ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου του Κάντιλι (Περίρροον) και του Ινστιτούτου Ερευνας Σεισμών στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι της Κωνσταντινούπολης.

Κίνδυνος για τσουνάμι

Σε έρευνά του, ο Ερντίκ προέβλεψε-εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι το λιγότερο μεταξύ 30.000-40.000 ανθρώπων και των σοβαρά τραυματισθέντων περί τις 120.000. Ο Ερντίκ πάντως, μιλώντας πρόσφατα στο πρακτορείο «Ανατολή», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο σεισμός θα προκαλέσει τσουνάμι. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στους ανοιχτούς ωκεανούς, διευκρίνισε. «Υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι στην Τουρκία. Το Κιόιτζεγκίζ στη νοτιοδυτική Τουρκία και οι ακτές της Ρόδου έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο τσουνάμι, γιατί η Κρήτη είναι ένα από τα σημεία της ανατολικής Μεσογείου που περισσότερο απειλείται από αυτό», είπε ο Ερντίκ. «Οι νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας θα βρεθούν στο πέρασμα του τσουνάμι (που θα ξεκινήσει από την Κρήτη)».

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου