Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΚΡΗΤΗ:Απάτη €15.000.000 με λευκές επιταγές

Μια καλοστημένη απάτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να έστησε ένας Ηρακλειώτης, σε βάρος ιδιοκτητών μίνι-μάρκετ απ' όλη την Κρήτη.

Δεκάδες επαγγελματίες καταγγέλλουν τον προμηθευτή τους ότι τους απέσπασε λευκές επιταγές, τις οποίες στη συνέχεια πλαστογράφησε και προεισέπραξε μεγάλα ποσά,
που στο σύνολό τους είναι γύρω στα 15.000.000 ευρώ!

Ηδη έχουν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές, καθώς τα θύματα έχουν βρεθεί υπερχρεωμένα και δεν μπορούν να κάνουν συναλλαγές με επιταγές, διότι βρίσκονται πλέον στον «Τειρεσία» για ακάλυπτες επιταγές.

Τα θύματα είχαν επί σειρά ετών αποκλειστική συνεργασία με την εταιρία τροφοδοσίας του επιχειρηματία και συχνά εξέδιδαν επιταγές στο όνομά του, προκειμένου να εξοφλήσουν τα προϊόντα που αγόραζαν εντός διμήνου.
Σε κάθε περίπτωση τα ποσά των επιταγών δεν ξεπερνούσαν ποτέ τις 3.000 ευρώ.
Η συνεργασία συνεχιζόταν κανονικά μέχρι τη στιγμή που ο προμηθευτής άρχισε ν' αποσπά από τους μέχρι τότε συνεργάτες του λευκές επιταγές.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι «γύρω στα τέλη του 2008 άρχισε να τους επισκέπτεται στα καταστήματά τους και να γίνεται ιδιαίτερα φορτικός μέχρι να του δώσουν τις λευκές επιταγές.
Κάποιοι λένε ότι παρέμενε για πολλές ώρες εκεί και δεν τον πτοούσε ούτε καν η παρουσία πελατών».
Όταν τελικά κατάφερνε να πάρει την επιταγή, τη συμπλήρωνε με μεγάλα ποσά και την κατέθετε ως ενέχυρο σε τράπεζες.
Λίγους μήνες αργότερα τα θύματα άρχισαν να δέχονται τα πρώτα τηλεφωνήματα από τράπεζες…

Καλούνταν να καλύψουν επιταγές με ποσά ύψους 60.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση.

Σιγά-σιγά άρχισε η κατάσταση να χειροτερεύει και όταν συνειδητοποίησαν τι είχε συμβεί άρχισαν να αναζητούν τον προμηθευτή τους και όσοι και όταν κατάφερναν να τον βρουν δέχονταν τη διαβεβαίωση ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού «δεν υπήρχε περίπτωση να σφραγιστούν επιταγές».
Αυτό ασφαλώς το έλεγε για να κερδίσει χρόνο. Πολύ σύντομα σφραγίστηκαν οι επιταγές και εκδόθηκαν δεκάδες διαταγές πληρωμής σε βάρος τους, με τις οποίες καλούνταν να πληρώσουν αστρονομικά ποσά.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός μίνι-μάρκετ σε χωριό του Ηρακλείου, που στεγάζεται σε χώρο μόλις 30 τετραγωνικών μέτρων και παρόλα αυτά παρουσιάζεται να έχει χρέος του ύψους των 900.000 ευρώ προς τον προμηθευτή!

Ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται σε απόγνωση, γιατί μόλις που καταφέρνει να συντηρεί την επιχείρησή του με τα μηνιαία έσοδα και τώρα καλείται να πληρώσει ένα ποσό που δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει ποτέ. Δυστυχώς δεν είναι ο μόνος.
Κανείς από τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν έχει τόσο μεγάλα έσοδα, ώστε να είναι σε θέση να κάνει μεγάλες συναλλαγές.
Τα καταστήματά τους είναι μικρά και βρίσκονται σε συνοικίες πόλεων και σε χωριά της υπαίθρου. Είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν για το βιοπορισμό αυτών των ανθρώπων, που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.


Οι ιδιοκτήτες των μίνι-μάρκετ κάνουν λόγο για οικονομική τους εξόντωση, γιατί το γεγονός ότι βρίσκονται πλέον στον «Τειρεσία» δυσκολεύει την εμπορική τους δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα χρωστούν ποσά που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ για τον καθένα και κινδυνεύει να κατασχεθεί η περιουσία τους.

Πέρα από τον προμηθευτή τους, θεωρούν υπεύθυνες και τις τράπεζες που δέχτηκαν να προεισπράξουν μεγάλο αριθμό μεταχρονολογημένων επιταγών σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι οποίες ανέγραφαν τεράστια χρηματικά ποσά, δίχως να υπάρχουν τα παραστατικά έγγραφα, που να πιστοποιούν την αιτία εκδόσεώς τους.

Τα θύματα ισχυρίζονται ότι με τα χρήματα που εισέπραξε ο προμηθευτής τους, προχώρησε σε επένδυση σε νησί των Κυκλάδων, ιδρύοντας αντίστοιχη εταιρία με εκείνη του Ηρακλείου.

Οσα ισχυρίζονται θα κληθούν να τα αποδείξουν στο δικαστήριο, στο μεταξύ όμως παραμένουν σε κατάσταση ομηρίας, αφού μέχρι την έκδοση απόφασης παραμένουν οι ίδιοι εκτεθειμένοι και καλούνται να καταβάλουν τα ποσά για τα οποία έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής.
Διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους…
Αυτοί οι άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους μέχρι πρόσφατα, έχουν βρεθεί να ζουν τον ίδιο εφιάλτη, αντιμετωπίζοντας άμεσα τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, που προκλήθηκε, όπως υποστηρίζουν, από το ίδιο πρόσωπο.


tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου