Τι θα λέγατε αν μπορούσατε να πληκτρολογήσετε ένα μήνυμα SΜS στην παλάμη σας ή να γράψετε ένα κείμενο πάνω στον βραχίονά σας που θα έχει μετατραπεί σε οθόνη αφής;
Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια τεχνολογική πραγματικότητα, που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της σε λίγο καιρό.
Το νέο τεχνολογικό επίτευγμα, που φέρει το όνομα «Σκίνπουτ» (Skinput), κατασκευάστηκε από τον 26χρονο Κρις Χάρισον, διδακτορικό φοιτητή του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, και τους Νταν Μόρις και Ντέσνεϊ Ταν της εταιρείας Μicrosoft.
Το Skinput, που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «επιδερμογράφος», έχει την ικανότητα να εκτελεί συγκεκριμένες εντολές, αναγνωρίζοντας το ακριβές σημείο του βραχίονα ή της παλάμης που ακουμπάμε με το δάχτυλό μας.
Πάνω στον βραχίονα του χρήστη θα εμφανίζεται, μέσω των προβολέων, ένα εικονικό πληκτρολόγιο, ενώ οι αισθητήρες ήχου, που επίσης βρίσκονται στο χέρι του χρήστη, θα μπορούν να αντιλαμβάνονται, με ακρίβεια 95,5%, τους ήχους που παράγονται από το χτύπημα των δαχτύλων πάνω στο δέρμα.
Στη συνέχεια η εντολή θα μεταδίδεται μέσω τεχνολογίας «bluetooth» στο τηλέφωνο ή στο λάπτοπ και θα εκτελείται άμεσα.
Για το Skinput χρησιμοποιήθηκαν δύο υπάρχουσες τεχνολογίες: η ικανότητα ανίχνευσης των ήχων πολύ χαμηλής συχνότητας, όπως αυτών που προκύπτουν όταν χτυπάμε με το δάχτυλό μας το δέρμα μας, και αφετέρου των νέων μικροσκοπικών προβολέων (pico) που ήδη διαθέτουν μερικά κινητά τηλέφωνα.
«Εχουμε υποτιμήσει την αξία του ανθρώπινου δέρματος ως καμβά για διάφορες τεχνολογικές εφαρμογές. Το χέρι μας όμως είναι η μοναδική “συσκευή” που κουβαλάμε μαζί μας, παντού και πάντα» λένε οι τρεις εφευρέτες του, οι οποίοι σκοπεύουν να παρουσιάσουν επίσημα την πρωτότυπη συσκευή τους τον Απρίλιο σε μια μεγάλη έκθεση τεχνολογίας στις ΗΠΑ, με τίτλο «Διαδραστική Επικοινωνία ανάμεσα στον Ανθρωπο και στους Υπολογιστές».
Οι πρώτοι άνθρωποι που δοκίμασαν σε πειραματικό στάδιο το Skinput φαίνεται ότι δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα στη χρήση του.
Τα πειράματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τα εικονικά πλήκτρα στο μπράτσο τους, ακόμη και όταν βρίσκονταν εν κινήσει. «Πετύχαμε τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια στις κινήσεις των εθελοντών.
Καταγράψαμε μόλις ένα στα 20 λάθος χτυπήματα πάνω στον βραχίονά τους,ποσοστό αντίστοιχο με εκείνο όταν πληκτρολογούμε στην οθόνη ενός iΡhone» είπε ο Κρις Χάρισον. Ο νεαρός εφευρέτης έχει ήδη βρει χορηγό μια μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών, ώστε να θέσει το Skinput σε κυκλοφορία μέσα στο 2011.
Σκοπεύει μάλιστα να διευρύνει την εφαρμογή του, περιλαμβάνοντας και άλλα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Λόγου χάρη, έχει βάλει στόχο κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον να καταφέρνουμε να ανοίγουμε τον υπολογιστή μας με παλαμάκια ή να καλούμε έναν αριθμό στο τηλέφωνο ακουμπώντας τη μύτη μας.
Το Skinput, το οποίο αφορά, τουλάχιστον στην αρχή, τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, έχει τη δυνατότητα για περαιτέρω τεχνολογικές βελτιώσεις με τη χρήση ασύρματης τεχνολογίας όπως είναι το «bluetooth», ώστε να μπορεί να συνδέεται και με άλλες συσκευές.
Οπως σχολίασαν επιστήμονες που έγιναν μάρτυρες των πρώτων πειραματικών δοκιμών, η τεχνολογία αυτή θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές συσκευές και παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου