Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΣΕ ΜΙΝΙ - ΜΑΡΚΕΤ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:“Φέσι” - μαμούθ από χονδρέμπορο;

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής βρίσκονται δεκάδες ιδιοκτήτες σούπερ και μίνι-μάρκετ στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, μετά το «φέσι» που φέρεται να τους έβαλε ο προμηθευτής τους, ένας 70χρονος Ηρακλειώτης.

Μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις άνθρωποι από το Ηράκλειο, τη Λιγόρτυνο, την Αγία Βαρβάρα, και την Ελούντα βρέθηκαν να χρωστούν 1.200.000 ευρώ, ενώ το συνολικό «φέσι» υπερβαίνει κατά πολύ τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Μέχρι σήμερα στην Εισαγγελία Ηρακλείου έχουν υποβληθεί περίπου 15 μηνύσεις και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας.

Οι άνθρωποι έχουν περιέλθει σε μεγάλη απόγνωση καθώς βρίσκονται χρεωμένοι με ποσά της τάξεως έως και 500.000 ευρώ, έχουν μπει στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία» και αδυνατούν να εκδώσουν μπλοκ επιταγών για τις συναλλαγές τους με αποτέλεσμα οι μικρές επιχειρήσεις τους να «μαραζώνουν» και οι ίδιοι να κινδυνεύουν να χάσουν σε πλειστηριασμούς τις περιουσίες τους. Κάποιοι μάλιστα έχασαν και την υπαγωγή τους σε προγράμματα του Ταμείου Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.


Όπως καταγγέλλουν, ο 70χρονος ήταν ο κύριος μέτοχος και νόμιμος εκπρόσωπος δύο εταιρειών αγορών και εμπορίας τροφίμων και ειδών σούπερ-μάρκετ. Οι μηνυτές συνεργάζονταν με τις συγκεκριμένες εταιρείες από τις οποίες προμηθεύονταν αποκλειστικά τα είδη που πωλούσαν στα καταστήματα τους.
Όπως υποστηρίζουν οι παθόντες ο προμηθευτής έχει φύγει από την Κρήτη.
Κάποιοι αναφέρουν ότι υπήρξαν περιπτώσεις που δεν είχαν να τον πληρώσουν και εκείνος τους έδινε μεγάλη πίστωση.

Όπως καταγγέλλεται, στο πλαίσιο της συναλλακτικής σχέσης τους, σε τακτά χρονικά διαστήματα εξέδιδαν επιταγές σε διαταγή των εταιρειών του Ηρακλειώτη προμηθευτή, με ποσά αντίστοιχα των οφειλών τους.
Κάποια στιγμή ο μηνυόμενος ζήτησε να του παραδώσουν λευκές επιταγές στις οποίες απλώς είχε τεθεί μόνο η υπογραφή τους, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα υπόλοιπα στοιχεία.
Αυτό δεν εμπόδισε τον προμηθευτή από το να συμπληρώσει με διάφορα ποσά τις επιταγές, να τις προεξοφλήσει και να εξαφανιστεί, όπως καταγγέλλουν.

Ο προμηθευτής που έχει μηνυθεί για πλαστογραφία και απάτη σε βαθμό κακουργήματος φέρεται να έχει εξαπατήσει και άλλους επιχειρηματίες σε Ρέθυμνο και Χανιά όπου έχουν ακολουθήσει ανάλογες μηνύσεις στις κατά τόπους Εισαγγελίες.

Μεγάλη ευθύνη οι μηνυτές επιρρίπτουν και στις τράπεζες καθώς όπως καταγγέλλουν είχαν την υποχρέωση να ελέγξουν την αξιοπιστία των επιταγών τις οποίες προφανώς είχε καταθέσει ο 70χρονος ως ενέχυρο.

Όπως αναφέρεται, στις περιπτώσεις αυτές οι τράπεζες οφείλουν να ελέγξουν εάν η επιταγή είναι πραγματική και όχι εικονική και θα πρέπει να ζητούν τα απαραίτητα παραστατικά.
Ο δικηγόρος Γιάννης Βασιλάκης, που εκπροσωπεί κάποιους από τους παθόντες, δήλωσε ότι περιμένουν την ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης ώστε να τεθεί πλέον ένα τέλος στην ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων.

Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου