Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Χανιά :Συναντήσεις για την πυροπροστασία

O καλύτερος συντονισμός όλων των διαθέσιμων μέσων και δυνάμεων για τη νέα αντιπυρική περίοδο, βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης σήμερα το πρωί, στη διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών του νομού Χανίων.
Ήταν η πρώτη σειράς συναντήσεων, που θα γίνουν για το θέμα, και για το σχέδιο δράσης της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκαν εμπλεκόμενοι δήμοι και φορείς του νομού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους δήμους Χανίων, Ακρωτηρίου Σούδας Κεραμειών, Θερίσου Ελ. Βενιζέλου, Μουσούρων Νέας Κυδωνιας και Πλατανιά.


«Οι συναντήσεις αυτές έχουν σκοπό να αυξήσουν την ετοιμότητα και να δώσουν τις τελευταίες οδηγίες, κυρίως προς τους δήμους, προκειμένου και το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τα μηχανοκίνητα μέσα, να τεθούν στη διάθεση της ΠΥ, που είναι υπεύθυνη για το επιχειρησιακό κομμάτι», δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Χανίων, Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Η επόμενη συνάντηση προγραμματίσθηκε για τις 23 Απριλίου στον πυροσβεστικό σταθμό Κισάμου, προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των δήμων των περιοχών Κισάμου και Σελίνου. Ανάλογη συνάντηση για τους δήμους του Αποκόρωνα θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου, στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος «Αγία Σοφία».

Όπως επισημάνθηκε στη σημερινή συνάντηση, ένα σημαντικό πρόβλημα, που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο μηχανισμός για φέτος, είναι η υψηλή βλάστηση. «Ζητούμε από όλους να αυξήσουν την εγρήγορση, αλλά και από τους πολίτες να αποφύγουν παραλείψεις και ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές», δήλωσε ο κ. Κουκιανάκης. Στα Χανιά η αντιπυρική περίοδος αρχίζει την 1η Μαΐου και σε αυτήν καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η μόνιμη παρουσία πυροσβεστικού ελικοπτέρου βαρέως τύπου, που θα επιχειρεί από τα Χανιά καθώς και αυτή του ελικοπτέρου μεσαίου τύπου, που από τις 10 Ιουνίου θα εδρεύει στο Ηράκλειο. Για την παρουσία των δυο ελικοπτέρων στο νησί εκφράσθηκε η ικανοποίηση όλων όσοι συμμετέχουν στον σχεδιασμό για την δασοπυρόσβεση.

«Η συνεργασία και η συμμετοχή όλων των φορέων έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες πυρκαγιές και λιγότερες καμένες εκτάσεις», επισήμανε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, Φραγκιάς Ζουμπουλάκης. Σημαντικός θα είναι, εξάλλουν, και ο ρόλος των πυροσβεστικών κλιμακίων, καθώς και των ομάδων εθελοντών.

Όπως, ήδη, ανακοινώθηκε, μια νέα εθελοντική ομάδα ιδρύθηκε στην περιοχή του Αποκόρωνα, ενώ από την 1η Μαίου θα υπάρχει πλήρης στελέχωση όλων των κλιμακίων με προσωπικό, καθώς και των πυροφυλακίων στο φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά και σε άλλα σημεία. Ωστόσο, λόγω συνταξιοδότησης αρκετών μελών της, η δύναμη της ΠΥ σε μόνιμο προσωπικό είναι μικρότερη από πέρσι.


ΠΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου