Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Τα τελευταία γεύματα διάσημων θανατοποινιτών

Σκυθρωπός, προτού τον ρουφήξει η σήραγγα της αναισθησίας άκουγε ανέκφραστος μια ενοχλητική φωνή να του υπενθυμίζει την τραγική συντομία της ζωής! Ενδεχομένως δευτερόλεπτα πριν τον απαγχονισμό του ο Σαντάμ Χουσεΐν να αναλογιζόταν την οδύνη της ύπαρξης, την απελπισμένη ένταση του βίου του.

Έγκλειστος σε ένα...
περιβάλλον απαγορεύσεων ο μελλοθάνατος δικτάτορας του Ιράκ είχε δικαίωμα σε
μια και μόνο επιλογή. Στο τελευταίο γεύμα! Μια παράδοση που διατηρείται από την αρχαιότητα και ουσιαστικά αυτή η τελευταία επιλογή του ενσυνείδητου όντος κλείνει τον κύκλο της ζωής του!


Η φημολογία περί πολυτελούς βίου του Χουσεΐν, την ίδια στιγμή που ο ιρακινός λαός υποσιτιζόταν δεν επιβεβαιώθηκε πάντως από το τελευταίο του γεύμα. Λίγο βραστό κοτόπουλο με ρύζι και ζεστό νερό με μέλι ήταν το σπαρτιατικό του κατευόδιο πριν τον απαγχονισμό.

Στον αντίποδα της λιτότητας βρέθηκε ο πληθωρικός ...; «Tiny»(μικροσκοπικός) Άλεν Λι Ντέιβις. Από τον όγκο λίπους των 160 κιλών αντιλαμβανόταν κανείς την ροπή προς την καλοφαγία. Την απάνθρωπη βιαιότητα όταν διέλυε το πρόσωπο μιας γυναίκας και των θυγατέρων της διαδέχτηκε η απρόσμενα λεπτεπίλεπτη επιλογή των πιάτων στο τελευταία του γεύμα.

Αστακός, Καλαμάρια, γαρίδες , τηγανητές πατάτες και σκορδόψωμο λείαναν τις αιχμηρές παρυφές της ακροτελεύτιας ημέρας στη ζωή του Ντέιβις, ο οποίος θεωρούσε τα γεύματα του μια πρόφαση ευχάριστης κοινωνικότητας, εν αντιθέσει με το εσωστρεφές «Τέρας» .

Την κατά συρροή δολοφόνων ανδρών, Αϊλίν Γουόρνος που υποδύθηκε στην ομώνυμη ταινία η Σαρλίζ Θερόν, σε μια από τις ελάχιστες ευχάριστες υποκριτικές της συγκυρίες. Η ανεπιτήδευτη κυνικότητα της ήταν πάντοτε σε εγρήγορση και έφυγε από τη ζωή όσο διακριτικά ήλθε σε αυτή.

Ιδεότυπος Αμερικάνας χωριατοπούλας που διοχέτευσε την ορμή της σε ερεβώδη μονοπάτια εξαιτίας της ατροφικής της σκέψης, η Γουόρνος, που δολοφόνησε εφτά άνδρες, ενώ εργαζόταν ως πόρνη, αρνήθηκε να γευματίσει πλουσιοπάροχα. Ένα μπέργκερ από την καντίνα και μια κούπα καφές ήταν το επιμύθιο μιας διόλου περίπλοκης ζωής. Το ίδιο απλά και με το λεπίδι της ειρωνείας να «πληγώνει» τους Ισραηλινούς δεσμοφύλακες του «έφυγε» και ο Άντολφ Έιχμαν.

men24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου