
Οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ δεν αντιδρούν στην κατάργηση της βάσης του 10, αλλά αντιδρούν στην αξιολόγηση και στην κατάργηση των μεταθέσεων εκτός ΑΣΕΠ των εκπαιδευτικών. Σήμερα θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με την υπουργό και αν αποβεί άκαρπη απειλούν με κινητοποιήσεις. Οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ μάλιστα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να απεργήσουν και κατα την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν στις 14 Μαίου
Χθες η κα Διαμαντοπούλου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ επεσήμανε πως τα σχολεία δεν έχουν αξιολογηθεί εδώ και 35 χρόνια, με αποτέλεσμα όλ’ αυτά τα χρόνια να γίνεται πλασματική προσέγγιση των κενών και τόνισε πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ξεκινά η εσωτερική αξιολόγηση και ο προγραμματισμός.
Για τη βάση του «10» η υπουργός Παιδείας τόνισε πως οδήγησε παιδαγωγικά σε αδιέξοδο και υποστήριξε πως η κατάργησή της εισάγει ένα διαφορετικό σύστημα που συνδυάζει πράγματα και δε βάζει όριο στη δοκιμασία των μαθητών. Παράλληλα, καθησύχασε λέγοντας πως τα θέματα των εξετάσεων δε θα είναι πιο δύσκολα, αλλά κανονικά και «όχι στη λογική του κάνουμε πως υπάρχει βάση, ενώ στην ουσία δεν υπάρχει».
Σε ό,τι αφορά στους ωρομίσθιους η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η μεταβατική περίοδος θα ισχύσει για ακόμα δύο χρόνια και από το επόμενο ΑΣΕΠ θα μπουν νέοι κανόνες. «Δεν μπορεί να υπάρχουν ωρομίσθιοι χωρίς κριτήρια και κάποιοι άλλοι που έχουν κριτήρια να μην επιλέγονται γιατί δεν έχουν κάποιο γνωστό ή κάποιο βύσμα’», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε ότι από τον Ιούνιο ξεκινά η συζήτηση για τον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ στη συνέχεια θα αξιολογηθούν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Οι συνδικαλιστές
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Γκίνης, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών διερωτήθηκε γιατί θα γίνεται αυτός και με ποια κριτήρια θα γίνεται από αυτόν που θα αξιολογεί.
Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μπράτης, είπε ότι ο εκπαιδευτικός είναι ο βασικός φορέας της αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος. Επέκρινε το νομοσχέδιο λέγοντας ότι αυτό αναφέρεται κυρίως στα εργασιακά των εκπαιδευτικών.
Αντιδράσεις και σε κεντρικά ΤΕΙ για τη βάση του 10
Πάντως η κατάργηση τη βάσης του 10, αν και αντιμετωπίστηκε θετικά, από τις διοικήσεις των περιφερειακών ΤΕΙ, προκαλεί προβληματισμό στις διοικήσεις των κεντρικών. Οι διοικήσεις των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, θα ζητήσουν από το υπουργείο να καταργηθούν οι μετεγγραφές, διότι ο σπουδαστικός πληθυσμός αυξάνεται όπως και το κόστος λειτουργίας, τη στιγμή μάλιστα που η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου