Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Τέλος στην ασυλία των βουλευτών

Τέλος, στην ασυλία των βουλευτών βάζει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος , ο οποίος διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να χορηγείται ασυλία για οποιεσδήποτε πράξεις.

Μόνον σε ειδικές περιπτώσεις, προσθέτει, και για πράξεις που έχουν σχέση με την άσκηση της βουλευτικής τους ιδιότητας θα διατηρούν στο εξής την ασυλία τους οι βουλευτές, όπως προβλέπει η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής η οποία θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή. Αντίθετα, για όλες τις άλλες περιπτώσεις θα ισχύει ό,τι ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες.


Με την ίδια τροποποίηση δημιουργείται η Επιτροπή Ελέγχου των Εξοπλισμών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Βήμα ο κ. Πετσάλινικος αναφέρει "Το καθεστώς των ασυλιών, για το οποίο η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλάζει και αλλάζει οριστικά. Δεν πρόκειται να χορηγούμε ασυλία για οποιεσδήποτε πράξεις, όπως συχνά συμβαίνει σήμερα".

Παράλληλα, προσθέτει ότι με την εν λόγω τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής καθίσταται ισχυρότερος ο ρόλος της Βουλής στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.

Οι βασικές αλλαγές

* Όλα τα νομοσχέδια θα πρέπει να συνοδεύονται και από εκθέσεις επιπτώσεων στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία, καθώς και από εκθέσεις αξιολόγησης των συμπερασμάτων της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία προηγουμένως είχαν τεθεί.

* Η επεξεργασία των νομοσχεδίων θα υπόκειται εφεξής σε διπλή ανάγνωση.

* Αναβαθμίζεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Καθιερώνεται η υποχρέωση όλων να παρίστανται σε αυτήν όταν καλούνται ως μάρτυρες.

* Αναβαθμίζεται από υπο-επιτροπή σε επιτροπή η νέα Επιτροπή Ελέγχου των Εξοπλισμών. Υποχρέωση να έρχονται σε αυτήν προς έλεγχο όλες οι μεγάλες συμβάσεις που συνάπτονται. Μέχρι τώρα, ως υπο-επιτροπή, υπαγόταν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας.

* Δικαίωμα και προφορικής ανάπτυξης της ερώτησής τους επί 15 λεπτά θα δίνεται στους ερωτώντες στην Ώρα του Πρωθυπουργού και τέλος,

* Εκσυγχρονίζεται ο θεσμός του «πόθεν έσχες», ώστε οι ελεγχόμενοι να μην είναι ταυτόχρονα και ελέγχοντες. Εξετάζεται, δε, η περίπτωση, αν συναινέσουν όλα τα κόμματα, να αναρτάται στο Διαδίκτυο το "πόθεν έσχες" των βουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου