Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

ΗΡΑΚΛΕΙΟ:Οι τοκογλύφοι ζητάνε σπίτια για να δώσουν λίγα ευρώ

Λεφτά με τη… σέσουλα μοιράζει στο Ηράκλειο ένας -ευγενέστατος κατά τα άλλα- κύριος, δίνοντας την υπόσχεση ότι μπορεί να βγάλει οποιονδήποτε από το οικονομικό αδιέξοδο. Ποιο είναι το αντάλλαγμα; Πέρα από το νόμιμο τόκο δανεισμού, ζητά να μεταβιβαστούν ακίνητα στο όνομά του από τους δανειολήπτες!

Το τελευταίο διάστημα οι έμποροι του Ηρακλείου, ανοίγοντας τα καταστήματά τους, βρίσκουν φωτοτυπίες-μηνύματα του συγκεκριμένου κυρίου και ενημερώνονται ότι αν είναι χρεωμένοι, αν έχουν πρόβλημα ρευστότητας και δεν μπορούν να πάρουν δάνειο, εκείνος προσφέρει τη λύση. Υπόσχεται ότι μπορεί να δώσει όσα χρήματα έχει ανάγκη ο ενδιαφερόμενος για να τον βγάλει από «ένα αδιέξοδο ή κόλλημα».


Ο «δανειστής» εμφανίζεται πρόθυμος να προσφέρει όποιο ποσό του ζητηθεί, όμως ζητά εγγυήσεις, ώστε και ο ίδιος να μη χάσει τα χρήματά του. Ενώ, λοιπόν, στην αρχή είναι θετικός και διατεθειμένος να προσφέρει αυθημερόν μεγάλα ποσά, στη συνέχεια προβάλλει κολλήματα σχετικά με το χρόνο επιστροφής του ποσού. Τότε αρχίζει να ρωτά για την ακίνητη περιουσία του κάθε ενδιαφερόμενου, αν είναι στην κατοχή του, αν έχει βάρη από υποθήκες κ.λπ.. Οταν πια διαπιστώσει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι ιδιοκτήτης ακινήτου, του ζητά να του το μεταβιβάσει και δεσμεύεται ότι στο συμβόλαιο θα υπάρχει ο όρος πως πρέπει να επιστραφεί στον πρώτο ιδιοκτήτη, όταν αυτός αποπληρώσει το δάνειο.
Μια επιχειρηματίας που επικοινώνησε πρόσφατα με το «δανειστή», ο οποίος διαφημίζει τις υπηρεσίες του, πανικοβλήθηκε όταν της ζητήθηκε να γράψει στο όνομά του το σπίτι της, το μοναδικό ακίνητο που έχει στην κατοχή της και στο οποίο στεγάζει την οικογένειά της.

Μάλιστα, ο άνθρωπος που προσφέρθηκε να τη βοηθήσει, μέσω της «διαφήμισης» που κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό, της είπε πως αμφιβάλλει ότι θα καταφέρει να του επιστρέψει σύντομα το ποσό του «δανείου», γιατί η αγορά έχει πρόβλημα ρευστότητας και οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη… Δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που ίσως και να έχουν φθάσει στα άκρα, με τους καταχρεωμένους δανειολήπτες να δίνουν για ένα κομμάτι ψωμί την περιουσία τους, ώστε να καλύψουν τα χρέη τους.

Η οικονομική κρίση που έχει σαν συνέπεια τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, τη… συλλογή ακάλυπτων επιταγών και την έλλειψη ρευστού από την αγορά, ευνοεί τέτοια φαινόμενα. Πολλοί επιχειρηματίες ζουν καθημερινά με το «μαχαίρι στο λαιμό», προσπαθώντας να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες στις περισσότερες πλέον περιπτώσεις είναι περισσότερες από τα έσοδα. Οταν πια έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο δανεισμού από τις τράπεζες, στρέφονται σε άλλες λύσεις, που όχι μόνο δεν είναι νόμιμες αλλά και αποτελούν παγίδα για τους ίδιους τους δανειολήπτες.

tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου