Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ειδικό πρόστιμο για δεύτερο εξοχικό

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, λίγο πριν καταθέσει το νομοσχέδιο για τις ειδικές ρυθμίσεις στους ημιυπαίθριους στη Βουλή, καθώς αποφασίστηκε να επιβληθεί μία προσαύξηση 30% στους ιδιοκτήτες δεύτερης εξοχικής κατοικίας σε περιοχές εκτός σχεδίου.

Έτσι, τα ποσοστά που ισχύουν για τον υπολογισμό του τελικού πράσινου προστίμου για τους κλεισμένους ημιυπαίθριους προσαυξάνονται κατά 30%, όταν πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου πόλης περιοχές και η λαμβανόμενη τιμή ζώνης για τον υπολογισμό της αξίας τους είναι μεγαλύτερη από 1.000 ευρώ.

Ο υπολογισμός του ειδικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης είναι συνάρτηση της τιμής ζώνης στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο. Τα έσοδα από το πράσινο χαράτσι θα διατεθούν υπέρ του ειδικού λογαριασμού του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων για έργα περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αποκατάστασης.

Ακόμη προβλέπεται ότι:

*Τα επιπλέον τετραγωνικά που θα διατηρηθούν, δεν προσμετρώνται για τον προσδιορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης. Αντιθέτως, λαμβάνονται υπόψη για το φόρο μεταβίβασης του ακινήτου και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

*Οι ιδιοκτήτες δεν θα οφείλουν αναδρομικά κανένα φόρο για τις μεταβιβάσεις του ακινήτου ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί.

*Το νομοσχέδιο εξάλλου, καθιερώνει την ταυτότητα του κτιρίου για όσα κτίρια ανεγερθούν βάσει οικονομικής αδείας που θα εκδοθεί μετά την 1/1/2011, αλλά και για παλαιότερα. Η ταυτότηατ θα περιλαμβάνει άλλωστε και οπτικό υλικό ταινίας, στο οποίο θα απεικονίζονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του κτιρίου.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου