Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010

ΕΡΕΥΝΑ:Πιο εύκολα βρίσκεις κινητό παρά τουαλέτα...

Οι Ινδοί που διαθέτουν κινητό τηλέφωνο είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες, αποκαλύπτει έρευνα του ΟΗΕ για τους τρόπους βελτίωσης των υγειονομικών υποδομών στον κόσμο.

Στην Ινδία, από το 1,2 δισεκατομμύριο κατοίκους, τα 563,73 εκατομμύρια είναι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Αλλά μόνον 366 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 31% είχε πρόσβαση σε τουαλέτα το 2008, επισημαίνει η έρευνα του Πανεπιστημίου του ΟΗΕ, ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού οργανισμού που λειτουργεί υπό τον ΟΗΕ και την ΟΥΝΕΣΚΟ.

«Είναι τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι στην Ινδία, μια χώρα αρκετά πλούσια σήμερα, ο μισός πληθυσμός περίπου να έχει κινητό τηλέφωνο, και οι περισσότεροι από τους μισούς Ινδούς να μην έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα, είναι θέμα στοιχειώδους αξιοπρέπειας», σχολίασε ο Ζαφάρ Αντίλ, ο διευθυντής του οργανισμού αυτού.

Σ΄ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να επενδυθούν περίπου 358 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2015 για να επιτευχθεί ο στόχος της Χιλιετίας για την ανάπτυξη, του ΟΗΕ, που στοχεύει σε μια μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων που ζουν χωρίς να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες υγειονομικές εγκαταστάσεις σε σχέση με το 2008.

Σύμφωνα με τον Αντίλ, οι κατάλληλες υγειονομικές εγκαταστάσεις «σώζουν ζωές, ιδιαίτερα των νέων, βελτιώνουν τη ζωή και βοηθούν, περισσότερο από κάθε άλλη επένδυση, την Ινδία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση, να βγουν από τη φτώχεια» .

Με βάση την έρευνα του Πανεπιστημίου του ΟΗΕ, η κατασκευή μιας τουαλέτας στοιχίζει κατά μέσον όρο 300 δολάρια, συμπεριλαμβανημένου του κόστους των εργασιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου