Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΛΑΣΙΘΙ :Ζωηρό ενδιαφέρον για τους “Δρόμους της ελιάς”

Αθρόα προβλέπεται η συμμετοχή εκπαιδευτικών στις εκδηλώσεις και οικοκυρών στον διαγωνισμό παραδοσιακής Κρητικής διατροφής στον Μόχλο. Ζωηρό ενδιαφέρον και αθρόα συμμετοχή εκδηλώνεται για τις περιηγητικές εκδηλώσεις εκπαιδευτικών «Δρόμοι της ελιάς στην Κρήτη - Διαδρομές στο Λασίθι» και τον διαγωνισμό παραδοσιακής Κρητικής διατροφής «Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις» που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Απριλίου, στον Νομό Λασιθίου.

Τρία πούλμαν που θα διατεθούν από τους Δήμους Σητείας, Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου πρόκειται να αναχωρήσουν το ερχόμενο Σάββατο 17 Απριλίου το πρωί από τη Σητεία, την Ιεράπετρα και τον Αγιο Νικόλαο μεταφέροντας τους 50 και πλέον εκπαιδευτικούς που έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εκδηλώσεις.


Οι δηλώσεις γίνονται στους υπευθύνους Περιβαλλοντικής, Πολιτιστικών και Αγωγής Υγείας της Α’/βάθμιας, τηλ.: 2841027226 και της Β’/βάθμιας, τηλ. 2841027228, οι οποίοι λόγω της αθρόας συμμετοχής τηρούν σειρά προτεραιότητας. Τα πούλμαν θα αναχωρήσουν στις 8.30 π.μ. ακριβώς μπροστά από τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας και από τη Μαρίνα του Αγίου Νικολάου.
Από την άλλη πλευρά την ίδια μέρα, 45 περίπου οικοκυρές από χωριά της Σητείας και της Ιεράπετρας θα μεταφέρουν στον Μόχλο πιάτα με εξαιρετικές συνθέσεις φαγητών παραδοσιακής Κρητικής διατροφής για να μετάσχουν στον διαγωνισμό «Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί εκεί και θα επιδειχθεί στους εκπαιδευτικούς, που η διαδρομή τους θα καταλήξει στον Μόχλο.
Ήδη μέχρι τη Δευτέρα είχαν υποβληθεί στους Οργανωτές αιτήσεις συμμετοχής από τη Μυρσίνη, τη Λάστρο, τον Μόχλο, τα Μέσα και Εξω Μουλιανά, το Χαμαίζι, τους Τουρτούλους, την Αγιά Φωτιά, την Παχιά Άμμο και το Καβούσι, ενώ αναμένονται συμμετοχές και από άλλα χωριά της περιοχής.
Οι ενδιαφερόμενοι να μετάσχουν στον διαγωνισμό, αφού λάβουν γνώση των όρων και διαδικασιών, συμπληρώνουν σχετικές αιτήσεις, τις οποίες παραλαμβάνουν για την περιοχή Σητείας η κα Κατερίνα Ζερβάκη, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Σητείας (τηλ.: 2843334053, Φαξ 2843024584) και την περιοχή Ιεράπετρας η κα Καίτη Γιατζάκη μέλος Δ.Σ. Δήμου Ιεράπετρας (τηλ.: 6977607701).
Υπόψη ότι ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για οργάνωση ανάλογου διαγωνισμού με τίτλο «Μεραμπελλιώτικες Γεύσεις» που θα γίνει αργότερα σε κάποια περιοχή του Μεραμπέλλου.
Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν συνέχεια παρομοίων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν ήδη με μεγάλη επιτυχία στα Χανιά και στο Ρέθυμνο και θα ακολουθηθούν από ανάλογες στις αρχές Μαΐου στο Ηράκλειο οργανώνονται από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης τη Νομαρχία και ΤΕΔΚ Λασιθίου καθώς και τους Δήμους Σητείας, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Νεάπολης σε συνεργασία με τους υπευθύνους Περιβαλλοντικής, Πολιτισμού και Αγωγής Υγείας Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λασιθίου.

Το πρόγραμμα
των εκδηλώσεων
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στις οποίες αναμένεται να παρασιτούν ο νομάρχης Λασιθίου κ. Αναστασάκης, ο προεδρίες του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης δήμαρχος Ρεθύμνου, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λασιθίου κ. Καστρινάκης καθώς και οι δήμαρχοι Σητείας κ. Κουρουπάκης, Ιεράπετρας κ. Μαστοράκης και Αγ. Νικολάου κ. Κουνενάκης, αρχίζει με επίσκεψη στη μνημειακή ελιά στον Αζοριά στο Καβούσι, όπου τους εκπαιδευτικούς θα ενημερώσουν οι κύριοι Σπ. Τσικαλουδάκης αντιδήμαρχος Δ. Ιεράπετρας και Μ. Μπαχλιτζανάκης πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Καβουσίου.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει Ημερίδα «Ελιά και Λάδι στα Σχολεία», που θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Καβούσι και θα περιλαμβάνει σύντομες εισηγήσεις για την Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή που θα παρουσιαστεί από τον καθ. ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας κ. Γ. Φραγκιαδάκη και την Περιβαλλοντική και Πολιτιστική σημασία της Ελαιοκομίας και των Μνημειακά Ελαιοδέντρων που θα απαρουσίαστη από τον δρα Νίκο Μιχελάκη, επιστ. σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ. Ακολούθως θα παρουσιαστούν προτάσεις για τη συνεργασία Σχολείων και Αυτοδιοίκησης για την ελιά και το ελαιόλαδο που θα παρουσιαστούν από τους υπεύθυνους Αγωγής Υγείας Φ. Πεδιαδίτη και Κ. Λιανά.
Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί θα μετακινηθούν στον Πλάτανο από όπου θα ενημερωθούν -εξ αποστάσεως- από τον Dr. Tom Brogan αρχαιολόγο δ/ντή του Κέντρου Αρχαιολογίας Π. Άμμου, για τον Μινωικό οικισμό της Ψείρας και τα σχετικά με την Ελιά και το Ελαιόλαδο ευρήματα που έχουν βρεθεί εκεί.
Η διαδρομή θα συνεχιστεί και θα καταλήξει στον Μόχλο, όπου οι εκπαιδευτικοί θα αφού ενημερωθούν από τον κ. Brogan για τα πολύ αξιόλογα Ελαιοκομικά ευρήματα στον Μινωικό οικισμό στο νησί του Μόχλου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις συνθέσεις των φαγητών του διαγωνισμού «Γεραπετρίτικες και Στειακές Γεύσεις», ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις 2.30 μ.μ.

Ο διαγωνισμός “Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις”

Τα φαγητά του διαγωνισμού, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα αρχίσουν να προσκομίζονται στην ταβέρνα «Κογχύλια», όπου θα έχουν διαρρυθμιστεί κατάλληλοι χώροι υποδοχής και παρουσίασης. Κάθε πιάτο θα συνοδεύεται από επιγραφή με το όνομα του φαγητού και του διαγωνιζομένου. Η αξιολόγηση θα γίνει από κριτική επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν: Οι κύριοι Γ. Φραγκιαδάκης καθ. ΤΕΙ Διατροφής, Ν. Στάϊκος γιατρός Νοσοκομείου Σητείας, Α. Μαρκάκη καθ. ΤΕΙ Διατροφής και Κ. Γιακουμάκης αρχιμάγειρας πτυχιούχος ΣΤΕ. Η επιτροπή θα βαθμολογήσει κάθε φαγητό με βάση 5 κριτήρια. Γεύση, εμφάνιση, υγιεινή, σχέση με παράδοση και ελαιόλαδο.
Στα φαγητά που θα συγκεντρώσουν τις μεγαλύτερες βαθμολογίες θα απονεμηθούν αργότερα σε άλλη εκδήλωση βραβεία, έπαινοι και εύφημες μνείες.
Όλα τα διαγωνιζόμενα φαγητά και παρασκευάσματα, ανεξαρτήτως αν τύχουν κάποιας διάκρισης, εφόσον καλύπτουν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού θα περιληφθούν μαζί με το όνομα του διαγωνιζομένου, τα υλικά και την εκτέλεση σε ειδικό βιβλίο «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» που θα εκδώσει ο ΣΕΔΗΚ και στο όποιο θα περιλαμβάνονται ανάλογα πιάτα από διάφορες περιοχές της Κρήτης.


Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου