Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΚΡΗΤΗ:Σύσκεψη στην Περιφέρεια παρουσία Δημάρχων

Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης σύσκεψη για τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης ( ΟΣΑΑ ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 παρουσία των Δημάρχων Ηρακλείου, Γαζίου, Ν.Αλικαρνασσού, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας, υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και αρμοδίων στελεχών των Δήμων προκειμένου να συζητηθούν οι βασικές κατευθύνσεις σχετικά με την εφαρμογή των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Αστικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Καρούντζος τόνισε την σημασία αυτής της συνάντησης και σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Σήμερα πραγματοποιούμε μια πάρα πολύ σημαντική συνάντηση με τις πόλεις εκείνες που υπερβαίνουν σε πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους και που θα ενταχθούν στα Ολοκληρωμένα Αστικά Προγράμματα. Είναι σχέδια για τα οποία ήδη υπάρχει μια τεχνογνωσία και μια εμπειρία από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και άρα γνωρίζουν πολύ καλά οι πόλεις αυτές σε ποια κατεύθυνση θα δουλέψουν.
Είναι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε πάρα πολλούς τομείς. Δεν μιλάμε μόνον για αναπλάσεις. Εντοπίζουμε συγκεκριμένες περιοχές που είναι υποβαθμισμένες και κάνουμε διάφορες παρεμβάσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις στη σημερινή μας συνάντηση θα καθορισθούν και θα γνωστοποιηθούν στους Δήμους. Βάζουμε στόχο μέσα στο Μάιο να μας καταθέσουν οι Δήμοι τα προσχέδια για αυτές τις παρεμβάσεις και από κει και πέρα να ξεκινήσουν οι εκπονήσεις ολοκληρωμένων μελετών έτσι ώστε μέχρι τέλη Αυγούστου να έχουμε εντάξει ολοκληρωμένα έργα στις πόλεις αυτές».

Είναι , επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας, είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση για την οποία θα δώσει και έντονη έμφαση ο ίδιος ο Δ/ντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής για Ελλάδα και Κύπρο ο κ. J.Poncet πού θα έρθει στην Επιτροπή Παρακολούθησης τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη και θα συμμετέχουν και οι τρεις Περιφέρειες γιατί το πρόγραμμά μας είναι κοινό μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου και Βορείου Αιγαίου. Είναι ένας τομέας στον οποίο τότε θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια εικόνα όσον αφορά τα Ολοκληρωμένα Αστικά Προγράμματα και προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Με την κάθοδο του κ. Poncet , σημείωσε ο κ. Καρούντζος, θα γίνει η Επιτροπή Παρακολούθησης που θα εξετάσει την μέχρι τώρα πορεία του ΕΣΠΑ και στις τρεις Περιφέρειες. Θα βάλουμε προτεραιότητες για την παραπέρα υλοποίηση για αυτό και έχουμε δεσμευτεί και βάση του Συμφώνου Σταθερότητας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, σαν χώρα. Η Περιφέρεια κυρίως της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου έχουμε δεσμευτεί για απορρόφηση 90 εκ ευρώ μέχρι το τέλος του 2010.
Τα κονδύλια υπήρχαν, όμως μέχρι τώρα δεν έχει βγει ακόμη η κεντρική κατεύθυνση από το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την υλοποίηση των Προγραμμάτων. Έχουμε πάρει όμως προφορική εντολή από τον ίδιο τον υπουργό τον κ. Αρναουτάκη και είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που ξεκινάει Ολοκληρωμένα Αστικά Προγράμματα σε όλη την Ελλάδα, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, υπογράμμισε ο κ. Καρούντζος.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το πως τέτοιες κινήσεις μπορούν να βοηθήσουν του νέους Δήμους εν όψει του Καλλικράτη πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία των συνενώσεων ο κ. Καρούντζος ξεκαθάρισε ότι :
« Αυτό δεν έχει σχέση με την διαδικασία του Καλλικράτη. Οι Δήμοι είναι έμπειροι, έχουν τεχνικές υπηρεσίες και οι τεχνικές υπηρεσίες θα υλοποιήσουν όλο το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα είναι της τάξεως του ποσού των 32 εκ. ευρώ και ευελπιστούμε με ένα μικρό overbooking να φτάσει περίπου τα 38 εκ. ευρώ.
Άλλο είναι ο Καλλικράτης και άλλο οι τεχνικοί που θα ασχοληθούν με την υλοποίηση των έργων. Είναι δε, ένα από τα θέματα που έθιξα στην σημερινή συνάντηση και δεσμεύθηκαν όλοι οι Δήμοι – και ευχαριστώ πολύ όλους τους Δημάρχους – ότι θα δουλέψουμε σε σχέση με το ΕΣΠΑ ανεξάρτητα από τον Καλλικράτη, ανεξάρτητα από τις Δημοτικές εκλογές. Άλλωστε, αυτά είναι έργα τα οποία πρέπει να δείξουν στην κοινωνία ότι ξεκίνησε όχι μόνον το ΕΣΠΑ αλλά είναι και έργα τα οποία θα δώσουν μια άλλη εικόνα στις πόλεις. Επομένως είναι πολύ σημαντικό και για τους Δήμους», κατέληξε ο κ. Καρούντζος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου