Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Σε κλίμα αντιπαράθεσης ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του φορολογικού ν/σ, με τη Ντόρα Μπακογιάννη να ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση τόσο για το ίδιο το νομοσχέδιο όσο και συνολικά για την οικονομική πολιτική.

Ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, μετά από αίτημα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με 158 ψήφους υπέρ, έναντι 128 κατά.

"Το πολιτικό σύστημα πρέπει να διορθώσει τα λάθη", ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν ώστε "ν’ αλλάξει η χώρα εποχή".


Υποστήριξε δε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο γίνονται βήματα ανάταξης, ανάπτυξης και δίκαιης αναδιανομής εισοδημάτων, ενώ επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μιλά, καθώς η ΝΔ αύξησε το χρέος κατά 50%.

Από την άλλη πλευρά ο Α. Σαμαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως "Πρόχειρο, άδικο και αντι-αναπτυξιακό" τονίζοντας ότι η ΝΔ θα το καταψηφίσει και αύριο θα το αλλάξει. Πρότεινε διπλό φορολογικό σύστημα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να επιλέγουν για το εάν θα φορολογούνται με τεκμαρτό υπολογισμό ή με αναλυτικό λογιστικό υπολογισμό.

Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό που ονομάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πρόχειρο είναι αυτό που για την κυβέρνηση είναι η δημοκρατία μέσα από διάλογο και διαβούλευση να γίνονται αλλαγές.

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό του ως άδικο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι σίγουρα είναι δικαιότερο από το προηγούμενο, αφού μετατοπίζει το βάρος στα υψηλά εισοδήματα και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ αναφορικά με τον αντιαναπτυξιακό του χαρακτήρα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ΝΔ είχε μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές αδιακρίτως και δεν πέτυχε νέες επενδύσεις.

Τέλος, χαρακτήρισε ως έλλειψη πολιτικού θάρρους την καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, όταν ο εισηγητής της ΝΔ δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει περί τις 30-40 διατάξεις του νομοσχεδίου, δηλαδή περίπου το μισό νομοσχέδιο".

Ο Α. Σαμαράς ανταπαντώντας στα πυρά του υπουργού Οικονομίας είπε "Οι περί τις 30 διατάξεις είναι το 1/3 και όχι το μισό νομοσχέδιο", και συμπλήρωσε: "Ακριβώς εμείς είμαστε περήφανοι που ξεχωρίζουμε και ψηφίζουμε σωστά μέτρα. Ας μας πει όμως το ΠΑΣΟΚ μία διάταξη που ψήφισε σε φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ".

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για αντιλαϊκά μέτρα, ενώ είπε πως ενώ τόσα χρόνια αυξάνονταν οι έμμεσοι φόροι, πλέον αυξάνονται ραγδαία και οι άμεσοι.

Λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δηλώνοντας ότι το καταψηφίζει και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "στοχοποιεί την ιδιοκτησία και ποινικοποιεί το επιχειρείν".

"Διαφωνούμε πλήρως με την ιδεολογία που υπάρχει στο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτά που κάνετε εσείς σήμερα τα έκανε το Σοβιέτ πριν 100 χρόνια",τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενώ υποστήριξε ότι κανένας ξένος επενδυτής δεν μπορεί να βασιστεί ότι η Ελλάδα θα βγει από τη κρίση και ότι τα μέτρα ης κυβέρνησης μας καταδικάζουν στην ύφεση.

"Κάνετε λάθη επί λαθών. Την κρίση δεν την φοβάμαι. Την ακρισία σας φοβάμαι", είπε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για παρά φύση συμμαχίες με την ακροδεξιά.

"Η κυβέρνηση μπλοφάρει με το Διεθνές νομισματικό ταμείο και πήρε το περίστροφο πυροβολώντας την καρδιά του μισθωτού και του συνταξιούχου", είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου