Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΚΡΗΤΗ:Νέα επιχειρηματική παρουσία στο χώρο των φωτοβολταϊκών

Επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού έχουν έρθει σε επαφή με την Τράπεζα Χανίων για την προώθηση επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή της Κρήτης.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας Κρητικές Συμμετοχές Α.Ε θυγατρική της Τράπεζας Χανίων και εκτιμάται ότι ο λόγος του έντονου ενδιαφέροντος είναι η μεγάλη ηλιοφάνειας της περιοχής και αφετέρου η υψηλότερη τιμής πώλησης της ενέργειας που απολαμβάνουν οι επενδυτές.

Υπενθυμίζεται δε ότι η εταιρία Κρητικές Συμμετοχές Α.Ε θυγατρική της Τράπεζας Χανίων, απέκτησε - με αύξηση κεφαλαίου - το 30% της εταιρίας Prime Energy, επενδυτικής εταιρίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών συστημάτων.


Παράλληλα η εταιρία Κρητικά Ακίνητα Α.Ε και αυτή θυγατρική της Τράπεζας Χανίων, μαζί με την Solarise Α.Ε., κατασκευάστριας εταιρίας φωτοβολταϊκών συστημάτων, ίδρυσαν την Κρητική Ενεργειακή Α.Ε, σκοπός της οποίας είναι η υλοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κρήτη. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής στο μέχρι τώρα μικρό χρονικό διάστημα ζωής της Κρητικής Ενεργειακής είναι : - Όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα : σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή 21 πάρκα που αντιστοιχούν σε 1,7 MW, ενώ έχουν συμβασιοποιηθεί 14 πάρκα ισχύος 1,15 MW. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2010 να έχουν υλοποιηθεί πάρκα συνολικής ισχύος πάνω από 10 MW.

Ήδη τα πρώτα δύο πάρκα έχουν αποπερατωθεί και αναμένεται η σύνδεση τους με το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχουν συνδεθεί 30 πάρκα και 2,4 MW. - Όσον αφορά στον επενδυτικό τομέα : επτά πάρκα συνολικής ισχύος 850 kW στους Μολάους Λακωνίας, είναι ήδη συνδεδεμένα στο δίκτυο και παράγουν περίπου 15% πάνω από το αναμενόμενο, 8 MW αναμένεται να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα, άδειες ισχύος 30MW σε Ελλάδα και Βουλγαρία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις απόκτησης. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τους επόμενους 2-3 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου