Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Επί τάπητος ο αντιπυρικός σχεδιασμός της φετινής περιόδου

Το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο υπό την προεδρία της Νομάρχη Ηρακλείου Βαγγελιώς Σχοιναράκη – Ηλιάκη συνεδρίασε στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου με θέμα: «Αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών – Πορεία υλοποίησης αντιπυρικού σχεδιασμού».

Στη συνεδρίαση αναφέρθηκαν τα στατιστικά στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, στην οποία παρατηρήθηκε μείωση της έκτασης των πυρκαγιών, καθώς και ο φετινός σχεδιασμός και οι συνεργασίες όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νομού Ηρακλείου για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών. Στα πλαίσια αυτά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου προγραμματίζει σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Συγκεκριμένα, η κ. Σχοιναράκη σε δηλώσεις της επεσήμανε:

«Συνεδρίασε σήμερα το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο για τις πυρκαγιές, καθώς μπαίνουμε στη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού για την οποία πρέπει να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκαν σημαντικά για εμάς στατιστικά στοιχεία για τις πυρκαγιές, καθώς τα τρία τελευταία χρόνια καταφέραμε να κρατήσουμε την εκδήλωση πυρκαγιών σε μικρότερο επίπεδο. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι όλοι μας έχουμε βοηθήσει ως απλοί πολίτες προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πιο σημαντικό λοιπόν είναι η πρόληψη και το πώς ακριβώς λειτουργούμε στο κομμάτι αυτό.

Η Πυροσβεστική που έχει τον πρώτο λόγο και ρόλο στην περίπτωση της πυρόσβεσης, έχει κάνει ένα προγραμματισμό, ο οποίος υλοποιείται κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα ενισχύεται αρκετά από τους δήμους, τη Νομαρχία Ηρακλείου και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου αυτό που προσπαθεί να κάνει, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, είναι να καθαρίσει τα πρανή των δρόμων στο επαρχιακό δίκτυο, κάτι που πρέπει να κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι φορείς στο δίκτυο ευθύνης τους -η Περιφέρεια δηλαδή στο δικό της δίκτυο ευθύνης και οι δήμοι στο δικό τους δίκτυο ευθύνης- ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν πυρκαγιές.

Παράλληλα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μεριμνεί να είναι πανέτοιμες οι υπηρεσίες μας και τα μέσα τα οποία διαθέτουμε, ώστε, εφόσον χρειαστεί -ευχόμαστε να μην χρειαστεί σε καμία περίπτωση- να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι υπηρεσίες συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους είτε πρόκειται για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είτε πρόκειται για την Αστυνομία, για τους δήμους και τις στρατιωτικές υπηρεσίες, αλλά και όποιες άλλες υπηρεσίες είναι εμπλεκόμενες. Υπάρχει μια άψογη συνεργασία για αυτό το λόγο έχουμε και θετικά αποτελέσματα τα τρία προηγούμενα χρόνια.


Πιστεύω ότι θα λειτουργήσουμε με τον ίδιο τρόπο από σήμερα και σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς στόχος όλων είναι να μην καεί κανένα στρέμμα φέτος στο Ηράκλειο. Παράλληλα, επειδή δε γνωρίζει κανείς πού και πότε θα εκδηλωθεί μια πυρκαγιά, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ζητάμε πάντα να υπάρχουν τα ελικόπτερα στην Κρήτη.

Όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Αραβιάκης που έχει πλέον την ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Ηράκλειο, δύο ελικόπτερα θα βρίσκονται στην Κρήτη, ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά, και είναι κατανοητό ότι αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις που υπάρχουν για τις δύσκολες περιπτώσεις.


Επειδή όμως το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η πρόληψη, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με την εμπλοκή και όλων των υπολοίπων φορέων -των δήμων, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και γιατί όχι των στρατιωτικών σωμάτων- θα αναλάβουμε την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου με ένα διαφορετικό τρόπο φέτος από ότι τα προηγούμενα χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου