Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

"Ναι" στο Ελληνικό γάλα λένε οι καταναλωτές και ας είναι ακριβό

Μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον κλάδο του γάλακτος, στον οποίο επικρατεί αναβρασμός. Αυτό διότι, οι γαλακτοβιομηχανίες επιδιώκουν να μειώσουν κατά 3 με 4 λεπτά το κιλό τις τρέχουσες τιμές του προϊόντος Στον αντίποδα, οι αγελαδοτρόφοι αντιδρούν, ισχυριζόμενοι ότι ήδη πωλούν το προϊόν τους χαμηλότερα από το πραγματικό του κόστος.

Από την πλευρά του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προετοιμάζει σχέδιο «συμβολαίου παράδοσης γάλακτος» από τους παραγωγούς στις εταιρίες.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αγελαδοτρόφων, Γιώργος Κεφαλάς, στο τέλος του μήνα το «συμβόλαιο» θα είναι έτοιμο και θα ξεκινήσει η διαβούλευση.

Η πρώτη συνάντηση των παραγωγών με την αρμόδια υπουργό, Κατερίνα Μπατζελή, εκτιμήθηκε από τους αγελαδοτρόφους ως εποικοδομητική. Πλην όμως, το γεγονός ότι δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των γαλακτοβιομηχανιών, δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση ενός διεξοδικού διαλόγου.

Σύμφωνα δε με τους παραγωγούς, ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος θα είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και την παύση του αναβρασμού που υπάρχει στο χώρο. Πάντως, η κ. Μπατζελή έχει καλέσει, την ερχόμενη Τρίτη, στο γραφείο της τους εκπροσώπους των γαλακτοβιομηχανιών, με στόχο να διερευνήσει τις προθέσεις τους.

Σήμερα, η μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος στη βόρεια Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στα 37,5 λεπτά/κιλό. Βέβαια, υπάρχουν και παραγωγοί που πωλούν το προϊόν τους στα 30 ακόμη και στα 28 λεπτά το κιλό, ανέφερε ο κ. Κεφαλάς. Αναφερόμενος στις τιμές που ισχύουν σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε πως - ενδεικτικά - η τιμή παραγωγού στην Ιταλία είναι 38,5 λεπτά/κιλό, στη Βρετανία 41 λεπτά/κιλό και στην Ολλανδία 34,5 λεπτά/κιλό.

Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς που παραδίδουν γάλα στις βιομηχανίες, ο αριθμός ανέρχεται σήμερα σε 4.600 άτομα, από 4.890 που ήταν την 1η Ιανουαρίου της τρέχουσας χρονιάς. Εξάλλου, η συνολική ελληνική παραγωγή γάλακτος ανήλθε το 2009 σε 689.000 τόνους (το πλαφόν της ΕΕ ήταν 795.000 τόνοι), ενώ οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς είχαν υπερβεί το 1,5 εκατ. τόνους.

Καταναλωτές: προτιμούν το ελληνικό κι ας είναι πιο ακριβό

Πάντως, το ελληνικό γάλα κερδίζει τις προτιμήσεις του 89% των καταναλωτών της χώρας μας. Το προτιμούν, μάλιστα, από τα εισαγόμενα ακόμα και όταν καλούνται να το πληρώσουν ακριβότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, που διενήργησε για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), η ICAP και εξασφάλισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, περισσότεροι από εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 95%), δήλωσε ότι επιθυμεί να γνωρίζει την προέλευση του γάλακτος που βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων, ενώ σχεδόν όλοι οι καταναλωτές (98%), δήλωσαν ότι με δεδομένο ότι το βάρος και η τιμή ενός γαλακτοκομικού προϊόντος παραμένουν ίδια, αυτοί θα επέλεγαν το εγχώριο.

Σε ερώτηση εάν οι ελληνικές ονομασίες τοπωνυμίων τυροκομικών προϊόντων δημιουργούν την εντύπωση ότι το προϊόν είναι φτιαγμένο από ελληνικό γάλα ή εισαγόμενο, ποσοστό 67% απάντησε πως η επωνυμία παραπέμπει στην ελληνικότητα του προϊόντος. Η έρευνα έγινε πανελλαδικά, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 600 ατόμων, ηλικίας από 18 έως 64 χρόνων.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου