Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΡΕΘΥΜΝΟ:Προβλήματα με τον αξονικό τομογράφο του Νοσοκομείου

Ελάχιστες μέρες από τη δημοσίευση του σχετικού ρεπορτάζ για τις συχνές βλάβες που παθαίνει ο αξονικός τομογράφος και άλλα μηχανήματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Ο αξονικός τομογράφος του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, από την προηγούμενη Κυριακή βρίσκεται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες εξετάσεις αλλά και τα τρέχοντα περιστατικά.
Ένα πρόβλημα στο τραπέζι του αξονικού δεν επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να κάνει τις συγκεκριμένες εξετάσεις στους ασθενείς.


Ο αξονικός που έχει κλείσει πάνω από δέκα χρόνια ζωής – το 2009 έληξε η σύμβαση με την εταιρεία (Siemens) – κάνει περίπου 4 χιλιάδες εξετάσεις το χρόνο.
Με τη σύναψη της σύμβασης, παρέχονται επί δέκα χρόνια συντήρηση και επιτήρηση.
Εφόσον όμως λήξει η σύμβαση του νοσοκομείου με την εταιρεία, η δεύτερη δεν προσφέρει πλέον συντήρηση.
Επίσης, λόγω παλαιότητας του μηχανήματος είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν ανταλλακτικά σε περίπτωση βλάβης, όπως έχει αναφερθεί από την εταιρεία, άρα δεν υπάρχει κάλυψη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διεύθυνση του Ακτινολογικού, στην περίπτωση του Ρεθύμνου υπάρχει συμφωνία για τέσσερα ετήσια service στον αξονικό από την εταιρεία, που κοστίζουν βέβαια αρκετές χιλιάδες ευρώ στο ίδρυμα, περίπου 20 χιλιάδες.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, το υπουργείο υγείας έχει επανειλημμένως δηλώσει στις διοικήσεις των νοσοκομείων πως δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει κονδύλια για την ανανέωση του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρυσι το Νοσηλευτικό ίδρυμα, όταν παρουσιάστηκε βλάβη στη λυχνία του αξονικού, πήρε από την εταιρεία ανταλλακτική, η οποία ωστόσο δεν έχει πληρωθεί ακόμη, λόγω του ότι το Νοσοκομείο δεν έχει λάβει τα χρήματα από το υπουργείο.
Αν και υπάρχει αυτό το «κακό προηγούμενο» η εταιρεία όταν ειδοποιήθηκε προχθές ότι ο αξονικός τομογράφος παρουσίασε πρόβλημα ενημέρωσε το νοσοκομείο ότι θα στείλει τεχνικό, για να διαπιστώσει τι πρόβλημα υπάρχει και εάν υπάρχει δυνατότητα επιδιόρθωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αξονικός τομογράφος παρουσιάζει σε ετήσια βάση προβλήματα με αποτέλεσμα να μένει εκτός λειτουργίας συχνά και για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την επιδιόρθωση της όποιας βλάβης. Έτσι ο νομός μένει ουσιαστικά ακάλυπτος και οι ασθενείς πρέπει να επισκέπτονται άλλα γειτονικά νοσοκομεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Τέλος, χθες ειδικοί από τον Δημόκριτο επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο προκειμένου να κάνουν μετρήσεις στα μηχανήματα του ακτινολογικού τμήματος, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για να ανανεωθεί η άδειά του, καθώς η ακτινοβολία που εκπέμπεται πρέπει να ελέγχεται.


ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου