Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΚΡΗΤΗ-ΛΑΤΖΙΜΑΣ:«Τα βράχια δακρύζουν... λύματα»

ΤΩΝ ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ-ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

Οι ισχυρισμοί είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι: Πανεπιστημιακοί, οργανώσεις πολιτών και τελευταίως η ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος», υποστηρίζουν ότι «χρόνια τώρα συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή Λατζιμά Κρήτης με υπαίτιο μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες κρέατος».

Επικαλούνται μάλιστα πολλαπλές μελέτες και μετρήσεις, οι οποίες όμως, αμφισβητούνται από τη βιομηχανία «Creta-Farm» που
παρουσιάζει τις δικές της αναλύσεις, υποβαθμίζοντας το καταγγελλόμενο πρόβλημα.
Ποιος έχει δίκιο; Θα αποδειχθεί από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που θα επιληφθεί της υπόθεσης σύντομα...


Ο τακτικός καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΠΜ Στέλιος Λιοδάκης, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια κάνει μετρήσεις στην περιοχή είναι κατηγορηματικός: «Στην Κρήτη μολύνεται επί δεκαετίες ο αέρας, το έδαφος, ο υδροφόρος ορίζοντας και η θάλασσα.
»
Με δεδομένο ότι το υπόστρωμα των εγκαταστάσεων της εταιρείας δεν είναι συμπαγές, όπως ψευδώς αναφέρεται στις περιβαλλοντικές μελέτες, ένα μεγάλο μέρος των αποβλήτων, επεξεργασμένων και ενδέχεται και μη επεξεργασμένων, διοχετεύεται στα φυσικά σπηλαιορήγματα του εδάφους.
Και εισέρχεται στον υδροφόρο ορίζοντα και στη θάλασσα».

Στα ίδια συμπεράσματα οδηγήθηκε και η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος». «Το πρόβλημα στην περιοχή Λατζιμά εντοπίζεται στην υπερχείλιση και εξαγωγή λυμάτων μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων και τα φυσικά ρήγματα της περιοχής, που καταλήγουν στη θάλασσα.
Πέραν των μετρήσεων, που είναι αποκαλυπτικές της ρύπανσης, μία επιτόπια αυτοψία μπορεί να πείσει και τους πλέον δύσπιστους.
»
Η οσμή στην ευρύτερη περιοχή είναι αφόρητη και οι βράχοι "δακρύζουν" λύματα. Οι μόνες εγκαταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιας έκτασης μόλυνση στην περιοχή δεν μπορεί να είναι άλλες από εκείνες της αλλαντοβιομηχανίας, οι χοιροτροφικές μονάδες της οποίας απέχουν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τη θάλασσα», εξηγεί ο Θ. Τσιμπίδης, διευθυντής της οργάνωσης.


Κατάθεση μηνύσεων


Για την Creta-Farm, τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. «Η δειγματοληψία περιβαλλοντικής οργάνωσης, που αναφέρει εξαγωγή ακαθαρσιών μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων και τα φυσικά ρήγματα στο Λατζιμά, δεν έγινε με καμία αποδεκτή πρότυπη μέθοδο, και το κυριότερο δεν έγινε από στέλεχος της Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας ώστε να είναι αποδεκτά τα αποτελέσματα», αναφέρει η εταιρεία.


Περισσότερες από 20 μηνύσεις και υπομνήματα έχουν κατατεθεί σε δικαστικές και διοικητικές αρχές αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αρκαδίου Γεροποτάμου, δρ Ιατρικής και καθηγητής των ΤΕΙ Ρεθύμνου Χαρ. Κιαγιάς: «Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν φτάσει ποτέ στο ακροατήριο! Δεν έχουν καταλογιστεί ευθύνες και δεν έχει πάει κανείς φυλακή.
Σε προανακριτικό επίπεδο οι μηνυτήριες αναφορές έχουν συμβάλει στον εμπλουτισμό της δικογραφίας», λέει με πικρό χιούμορ.
«Η μόνη απόφαση που έχει εκδοθεί αφορά αγωγή αποζημίωσης που κατέθεσε η εταιρεία εναντίον μας. Ζητούσε από εμένα και από τον Ν. Τουρνάκη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρίνου, το ποσό των 150 και 300 χιλ. ευρώ αντίστοιχα. Μας έκανε αγωγή, διότι σε συνέντευξή μας, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, αναφέραμε ότι "μόλυνε τη θάλασσα".

Τελικά αθωωθήκαμε.

Αποδείχθηκε "ότι όσα ισχυριστήκαμε στα ΜΜΕ ήταν αληθή". Υποχρεώθηκε σε δικαστικά έξοδα υπέρ μας», τονίζει ο Στ. Λιοδάκης και συμπληρώνει:
«Η Creta-Farm εκπέμπει ρύπους εκφοβισμού εναντίον όλων όσοι προσπαθούν να αποκαλύψουν το πρόβλημα: Ο πρόεδρός της, Μ. Δομαζάκης, απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας και στον πρύτανη του ΕΜΠ Κων. Μουτζούρη καταγγελτική σε βάρος μου επιστολή και ζητούσε να με περάσουν από Πειθαρχικό γιατί μελετώ τη ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή.
Η νομική υπηρεσία του ιδρύματος διαπίστωσε ότι όλες οι καταγγελίες της εταιρείας εναντίον μου ήταν ανυπόστατες και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο».

Οι μετρήσεις του ΕΜΠ στο Λατζιμά αποτελούν μέρος δύο διδακτορικών μελέτων που γίνονται σε συνεργασία του ΕΜΠ με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν εκτεταμένη ρύπανση και μόλυνση πέριξ της μονάδας. Ηδη κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Ρεθύμνου.

Αλλεπάλληλες χημικές αναλύσεις εδάφους και γεωτρήσεων (19.4.09- 27.09.09) σε απόσταση από 10 έως 1.400 μέτρα από τα όρια της μονάδας κατέδειξαν πως: «Οσο προσεγγίζουμε τη χοιροτροφική μονάδα τόσο διαπιστώνουμε εντονότερο το φαινόμενο της οξίνισης του εδάφους!

Το συγκεκριμένο είδος ρύπανσης ευθύνεται για τη μείωση της γονιμότητας του εδάφους που οδηγεί στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης των φυτών και θίγει την οικονομία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» επισημαίνει ο καθηγητής του ΕΜΠ και προσθέτει:
«Ομοίως έχουν γίνει δεκάδες χημικές αναλυτικές μετρήσεις σε παρακείμενες γεωτρήσεις (2.3.09-27.9.09). Οσο προσεγγίζουμε τη μονάδα, η περιεκτικότητα σε αζωτούχες ενώσεις (νιτρικά, νιτρώδη και αμμωνιακά ιόντα), αυξάνεται δραματικά.
Μάλιστα υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια για πόσιμο νερό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι μετρήσεις σε υπόγειο νερό γεώτρησης, που απέχει 100 μ. από τα όρια της Creta-Farm, έδωσαν συγκεντρώσεις νιτρικών 141 mg/L (μικρογραμμάρια/λίτρο) με ανώτατο επιτρεπτό όριο τα 50 mg/L.
»
Σημειώνω ότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, τα περισσότερα περιστατικά μεθαιμοσφαιριναιμίας, όπως είναι η μείωση οξυγόνωσης στον εγκέφαλο, που οδηγεί στο θάνατο, προκαλούνται από κατανάλωση φρεατίων υδάτων με συγκεντρώσεις νιτρικών πάνω από 100 mg/L.» καταλήγει ο καθηγητής Στ. Λιοδάκης.
Υψηλή ρύπανση έδειξαν και οι μετρήσεις του «Αρχιπελάγους» (Σεπτέμβριος του 2009), όπως επίσης και αυτές παρακείμενων γεωτρήσεων από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας (Δεκέμβριος του 2009).

Οι μετρήσεις της εταιρείας


«Η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ολικά κολοβακτηρίδια και Ε.coli (κολοβακτηρίδια κοπράνων) που εντοπίστηκε στα δείγματα θαλασσινού νερού καθιστά την κολύμβηση εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και επιβαρύνει σημαντικά το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής», εξηγεί ο Θ. Τσιμπίδης.
Τα παραπάνω αμφισβητούνται σφόδρα από την Creta-Farm που αντιπαραθέτει δικές της μετρήσεις. Πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Χανίων, κι από το Τμήμα Γεωπονίας-Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προέκυψαν έπειτα από «υπογραφή συμβάσεων έργου μαζί τους», όπως δήλωσαν τα στελέχη της στην «Κ.Ε.».


Η εταιρεία επικαλείται ακόμη δειγματοληπτικό έλεγχο (30.11.2009) της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. Την ίδια μέρα όμως η ίδια υπηρεσία έλαβε δείγμα από το βράχο. Εδειξε: βαρύτατη μόλυνση από κολοβακτηριοειδή κοπράνων (Ε.coli).
Επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων εξηγούν ότι η εταιρεία κατάφερε καίριο πλήγμα στο οικοσύστημα μέσω σειράς σοβαρών παρατυπιών.
Ο Χαρ. Κιαγιάς, τις παραθέτει: «Η άδεια λειτουργίας ελήφθη με κατάθεση ψευδούς τοπογραφικού διαγράμματος, το οποίο αποκρύπτει την πραγματική θέση της μονάδας από την ακτή και την κοινότητα Πρίνου».
Οι μηνυτές καταγγέλλουν επίσης υπέρβαση λειτουργίας. Με βάση το νόμο 2000/95, η εταιρεία θα έπρεπε να έχει 80 χοιρομητέρες το πολύ, καθώς απέχει 783 μέτρα από την ακτή λουομένων.
Η μονάδα, όμως, διαθέτει 1.800.

Ο ημερήσιος όγκος υγρών αποβλήτων που παράγεται είναι 320 κυβ. μέτρα.
Οι καθηγητές εξηγούν ότι «πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο αποβλήτων με πολύ υψηλό ρυπαντικό φορτίο, που ισοδυναμεί με τον όγκο αστικών λυμάτων περίπου 80.000 χιλ. κατοίκων, (όλος ο νομός Ρεθύμνου συγκεντρωμένος σε 200 στρέμματα δηλαδή!)». Στις μελέτες της εταιρείας αναφέρεται ότι «τα υγρά απόβλητα θα διατίθενται επιφανειακά στην ιδιόκτητη έκταση για άρδευση».
Πράγματι, η διαχείριση των λυμάτων με αυτόν τον τρόπο είναι καθ' όλα νόμιμη, εφόσον θα υπήρχε μία βασική προϋπόθεση: «Το έδαφος να είναι πορώδες και άνευ ρωγμών...».

Οι καταγγέλλοντες, όμως, επικαλούνται γεωλογικό χάρτη του ΙΓΜΕ που δείχνει ότι η προϋπόθεση αυτή δεν υφίσταται.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου