Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τι γεύση έχουν τα... καλλυντικά σας;

Αγνά, καθαρά και βρώσιμα...
Η επιλογή ασφαλών συστατικών που λίγο
απέχουν από τις τροφές που τρώμε είναι η νέα τάση στον κόσμο των φυσικών προϊόντων ομορφιάς.
Αν δεν μπορείτε να το φάτε, μην το βάζετε στο δέρμα σας».

Με αυτό το -μάλλον υπερβολικό- σλόγκαν, ο διάσημος στις ΗΠΑ δερματολόγος δρ. Σαούλιους Αλκάιτις παρουσία
σε πριν από λίγο καιρό τη Therapeutic Skin Food, μια σειρά καλλυντικών τα οποία -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του- είναι τόσο αγνά ώστε θα μπορούσαν και να φαγωθούν!

Τα φυτικά συστατικά που χρησιμοποιεί είναι όλα βιολογικά, πιστοποιημένα και «ζωντανά», δηλαδή μη επεξεργασμένα, έτσι ώστε να διατηρούν στο ακέραιο την αποτελεσματικότητά τους.

Πρόσφατα, στην ετήσια διοργάνωση Natural Beauty Su
mmit, που είχε ως κύριο θέμα της τα βρώσιμα συστατικά, ο Χορστ Ρεχελμπάχερ, ιδρυτής της διάσημης εταιρείας καλλυντικών Aveda και δημιουργός (το 2008) της Intelligent Nutritients, μιας νέας μάρκας πιστοποιημένων οργανικών προϊόντων ομορφιάς και υγείας από 100% βρώσιμες πρώτες ύλες, για να αποδείξει στους συμμετέχοντες στο συνέδριο πόσο φυσικά είναι τα συστατικά που χρησιμοποιεί, δεν δίστασε να πιει λίγο από το hairspray της σειράς...

Αντίστοιχη τόλμη επέδειξε λίγο αργότερα ο Αϊντο Λέφερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φυτικών καλλυντικών Yes to Carrots, τρώγοντας ένα lip balm!
Προτεραιότητα η ασφάλεια Η κίνηση των κ.κ. Ρεχελμπάχερ και Λέφερ δεν είναι ακριβώς παράδειγμα προς μίμηση.

Ωστόσο, η δημιουργία καλλυντικών προϊόντων ασφαλών τόσο για τον καταναλωτή όσο και για το περιβάλλον -με συνθέσεις 100% απαλλαγμένες από ύποπτα χημικά, παράγωγα πετρελαίου, τοξικές χρωστικές ουσίες και συντηρητικά- είναι εδώ και καιρό ο φιλόδοξος στόχος μιας μεγάλης μερίδας επιστημόνων.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, λοιπόν, συνδυάζουν την εμπειρία τους στην κοσμητική χημεία με τη χημεία των τροφίμων -δημιουργήθηκε μάλιστα ένα νέος κλάδος, η Διατροφική Χημεία- και εντάσσουν στις νέες συνθέσεις τους πολλά βρώσιμα συστατικά, τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν θέση στο πιάτο μας.
Με άλλα λόγια, αξιοποιούν στην πιο αγνή μορφή τους φρούτα, βότανα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, έλαια, γαλακτοκομικά και παράγωγα ζωικής ή φυτικής προέλευσης, δηλαδή χρησιμοποιούν πρώτες ύλες με ευεργετικές ιδιότητες και με δομή που αναγνωρίζεται και αφομοιώνεται αυτόματα από τον οργανισμό, και έτσι συνθέτουν καλλυντικές φόρμουλες στις οποίες διατηρούνται όλες οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αντιοξειδωτικά και οι θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στα ανεπεξέργαστα τρόφιμα.
Η τάση αυτή κερδίζει μάλιστα όλο και περισσότερο έδαφος, διότι συμβαδίζει με τη γενικότερη «πράσινη» φιλοσοφία που κυριαρχεί τελευταία, ακόμη και στον χώρο των συμβατικών καλλυντικών.

Πρωτιές και προβληματισμός
Δεν πρέπει βεβαίως να ξεχνάμε ότι τα βρώσιμα συστατικά δεν είναι πάντα ασφαλή για το δέρμα και ότι δεν ενσωματώνονται τόσο εύκολα και απλά σε μια καλλυντική σύνθεση.

Η Κορρές Φυσικά Προϊόντα έχει πάντως καταγραφεί ως η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που κατάφερε (το 2003) να χρησιμοποιήσει πραγματικό βρώσιμο γιαούρτι και -με την εφαρμογή μιας μοναδικής μεθοδολογίας και ενός καινοτόμου συστήματος συντήρησης- να το ενσωματώσει σε ατόφια μορφή σε ένα καλλυντικό προϊόν -το Yogurt Cooling Gel-, ώστε να μην αποδυναμωθεί οποιαδήποτε φυσική ιδιότητα της πρώτης ύλης.

Αργότερα, το «μενού» της εταιρείας εμπλουτίστηκε με προϊόντα βασισμένα στη ζάχαρη, στο οργανικό μέλι, στα αμύγδαλα, στο πορτοκάλι και στο καρπούζι. Σύμφωνα με την κυρία Κατερίνα Βασιλάτου, διευθύντρια Business Research & Development της Κορρές, οι βρώσιμες πρώτες ύλες γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλείς, καθώς θεωρούνται ασφαλέστερες, οικολογικές και οικείες προς τον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή ως άμεσα συνδεδεμένες με την υγεία και την αγνότητα.
Σε τι, όμως, διαφέρουν τα βρώσιμα σε σχέση με τα τόσα άλλα φυτικά συστατικά που εμπλουτίζουν τη σύνθεση των φυσικών ή συμβατικών καλλυντικών;
Σε αυτή την εύλογη απορία απαντά η κυρία Βασιλάτου: «Τα βρώσιμα συστατικά αποτελούν υποκατηγορία των φυσικών συστατικών.
Αν, ωστόσο, επιχειρήσουμε να κάνουμε έναν περαιτέρω διαχωρισμό, θα λέγαμε ότι τα φυσικά συστατικά συνήθως υφίστανται κάποια φυσική επεξεργασία, όπως εκχύλιση, λυοφιλοποίηση κτλ., έτσι ώστε να αποκτήσουν κατάλληλη μορφή για τις συνήθεις τελικές υφές των καλλυντικών.
Από την άλλη, τα βρώσιμα συστατικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε αυτούσια μορφή, δηλαδή όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται στην κουζίνα μας».

Παράλληλα με αυτά, υπάρχουν και κάποιοι προβληματισμοί.
Οπως επισημαίνει η κυρία Βασιλάτου: «Η αλλεργία σε τροφές -π.χ. στο γάλα ή στους ξηρούς καρπούς- είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί σοβαρά τον ειδικό που σχεδιάζει τη φόρμουλα κάποιου καλλυντικού. Επιπλέον, η ποιοτική σταθερότητα των συστατικών από παρτίδα σε παρτίδα, η σωστή συντήρηση με συντηρητικά κατάλληλα για τρόφιμα -τα οποία μοιραία αφήνουν μικρό χρονικό περιθώριο μέχρι την ημερομηνία λήξης- και η ασφαλής σήμανση, ώστε τα παιδιά να μη θεωρούν τρόφιμα τα συγκεκριμένα καλλυντικά, είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης».



miss24gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου