Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Στα "αζήτητα" 700 ξενοδοχεία και 2.000 ενοικιαζόμενα δωμάτια.Στην Κρήτη πωλούνται 50 μονάδες

Στα «αζήτητα» παραμένουν περίπου 700 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα και 2.000 μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων, που είναι προς πώληση από τα τέλη του περσινού Αυγούστου.

Η παρατεταμένη περίοδος οικονομικής ύφεσης επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης του αριθμού των προς πώληση ξενοδοχείων, ενώ εάν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα φορολόγησης στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν όχι μόνο οι προς πώληση μονάδες αλλά και τα λουκέτα.


Εκατοντάδες επαγγελματίες καταφεύγουν στην πώληση των επιχειρήσεών τους για να γλιτώσουν μια πιθανή κατάσχεση, μιας και δεν μπορούν να καλύψουν τα δάνειά τους ή τα λειτουργικά της κόστη.

Η κακή πορεία του τουρισμού πέρυσι είχε σαν αποτέλεσμα ο τζίρος των ξενοδοχείων
να μειωθεί κατά 16%, περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη των ξενοδόχων προς τις τράπεζες πλησιάζουν τα 7,4 δισ. ευρώ.

«Η κρίση δημιουργεί προβλήματα για αρκετούς επαγγελματίες και ευκαιρίες για άλλους», τονίζει η Μίνα Λάντζη-Μπέλου, εκπρόσωπος του μεσιτικού γραφείου Lantzi Properties που ειδικεύεται στις πωλήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

«Υπάρχει μεγάλη προσφορά τουριστικών καταλυμάτων όχι όμως και αγορές. Διεθνείς όμιλοι, μεγάλες, ελληνικές αλυσίδες ξενοδοχείων, κατασκευαστικές εταιρείες, όσο και ιδιώτες, οι οποίοι είτε επιθυμούν να επενδύσουν στον τομέα του τουρισμού, είτε -και αυτό αφορά κυρίως ενοικιαζόμενα διαμερίσματα- να αποκτήσουν εξοχική κατοικία, προχωρούν σε διερευνητικές επαφές, το deal, όμως, παίζεται στην τιμή», επισημαίνει η κ. Μ. Λάντζη-Μπέλου. 2 δισ. Σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Ανδρέα Ανδρεάδη, «τουλάχιστον 500 ξενοδοχεία πωλούνται έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 2 δισ. ευρώ».

Επειδή, όμως, αρκετοί ιδιοκτήτες κινούν τις διαδικασίες πώλησης μόνοι τους, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν τα προς πώληση ξενοδοχεία να φτάνουν τα 700, από τα 9.800 που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Όπως υποστηρίζουν μεσίτες και τοπικοί φορείς, οι μονάδες που πωλούνται είναι κυρίως μικρομεσαίες και η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 1 και 5 εκατ. ευρώ. Μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι αντίστοιχα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια προς πώληση, στα οποία οι τιμές δεν ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.


Όπως λένε ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, αν αλλάξει το φορολογικό καθεστώς, θα δημιουργηθούν μεγάλοι κραδασμοί στον κλάδο. Άλλες μονάδες θα υπολειτουργήσουν και άλλες θα «παραδώσουν τα κλειδιά». Μόνο στην Αττική και στα νησιά του Αργοσαρωνικού πωλούνται περίπου 60 μονάδες. Γύρω στα 70 ξενοδοχεία πωλούνται στα νησιά του Ιονίου, με τα περισσότερα να είναι στην Κέρκυρα.


Στα νησιά

Στην Κρήτη πωλούνται 50 μονάδες, 30 στη Χαλκιδική, 60 στα Δωδεκάνησα - τα περισσότερα στη Ρόδο και στην Κω και 20 στις Κυκλάδες, κυρίως σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο, και Ίο.
«Στο σφυρί» έχουν βγει μονάδες και στη Θεσσαλονίκη, στην Πιερία, στον Βόλο, στο Πήλιο, στις Σποράδες, στη Χαλκίδα, στην Αιδηψό, στην Κάρυστο, στην Κοζάνη, στη Μεσσηνία, στη Θάσο, στη Λακωνία, στη Φθιώτιδα, στην Κορινθία, στην Αχαΐα, στη Φωκίδα, στην Καρδίτσα, στις Σέρρες, στον Έβρο στη Ροδόπη.

Μεσίτες: Οι ξένοι όμιλοι επενδύουν σε Τουρκία και Ισπανία
Ελάχιστα είναι τα ξενοδοχεία που έχουν «αλλάξει χέρια».
Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη χώρα μας φημολογείται ότι εξαγόρασε πρόσφατα γνωστό ξενοδοχείο της Ρόδου, ενώ μεγάλος, ξένος όμιλος περιμένει να πέσουν οι τιμές προκειμένου να «τοποθετηθεί» σε δημοφιλείς προορισμούς.


Σύμφωνα με μεσίτες oι ξένοι όμιλοι θεωρούν ότι τα ποσά που ζητούν οι Έλληνες ξενοδόχοι για την πώληση των μονάδων τους είναι υψηλά και ότι υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες σε ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως στην Ισπανία, και κυρίως στην Τουρκία και στην Κροατία.


ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου