Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΡΕΘΥΜΝΟ:Χίλιες πέρδικες μεταφέρθηκαν σε επιλεγμένα σημεία του νομού. Συνελήφθησαν ομάδες λαθροκυνηγών

Το περασμένο τριήμερο μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή, η απελευθέρωση των περδίκων από το εκτροφείο Αρμένων.

Χίλιες πέρδικες αφέθηκαν ελεύθερες και μεταφέρθηκαν σε επιλεγμένους χώρους σε διάφορα σημεία του νομού, που επικεντρώνονται στις περιοχές των πρώην επαρχιών Ρεθύμνου, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου.


Στόχος αυτής της ενέργειας, είναι η αναπαραγωγή για την
διαιώνιση του θηράματος και πραγματοποιείται πάντα την συγκεκριμένη περίοδο, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών για το φαινόμενο της λαθροθηρίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρεθύμνου Μιχάλη Αποστολάκη, οι πέρδικες μετά την απομάκρυνσή τους από το εκτροφείο Αρμένων και πριν αφεθούν ελεύθερες στη φύση, παραμένουν για οκτώ περίπου ημέρες σε κλουβί προσαρμογής. Στη συνέχεια, ακολουθεί η απελευθέρωσή τους σε φαράγγια και ορεινά σημεία του νομού, όπου εκεί μπορούν να προφυλαχτούν από κάθε κίνδυνο, αλλά και να επιβιώσουν.
Σημειώνεται, ότι οι πέρδικες μετά τη γέννησή τους κατά το μήνα Ιούλιο, μεταφέρονται και εκτρέφονται στον «Παράδεισο» Αρμένων και με τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου στις 28 Φεβρουαρίου απελευθερώνονται.

Οι χώροι που μεταφέρονται είναι για την περιοχή του Αγίου Βασιλείου περιοχές όπως το Κουρταλιώτικο φαράγγι, το φαράγγι Κοτσυφού, Σελλιά, Ροδάκινο, Λαμπινή, Σπήλι, καθώς και στα καταφύγια Μελάμπων, Σαχτουρίων, Κεραμέ, Ακουμίων και Δρύμισκου. Στο δε Αμάρι, μεταφέρονται στης Πέτρας το νερό, σε Μέρωνα, Φουρφουρά, Βισταγή, Σάμιτο, Γιούς Κάμπο, Ποταμούς, Αγία Ελεούσα, Γερακάρι και Κέντρος.

Για την πρώην επαρχία Ρεθύμνου, οι πέρδικες απελευθερώνονται σε Αρκάδι, Αμνάτο, Μύλους, Χρωμοναστήρι, Κάστελο, Αγία Παρασκευή, Αλώνες, Μούντρος, Μυριοκέφαλα, Γεράνι, Πρινέ, Αμπελάκι, Μαρουλά και στην περιοχή του ΚΤΕΟ. Αναφορικά με τον Μυλοπόταμο, την απελευθέρωση περδίκων έχει αναλάβει ο κυνηγετικός σύλλογος Περάματος.

Ωστόσο και παρά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών, προβαίνουν σε τακτά διαστήματα σε απαραίτητους ελέγχους, δεδομένου ότι το φαινόμενο της λαθροθηρίας, συνεχίζει να υφίσταται για όλα τα θηράματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο λαγό.


Συνελήφθησαν τρεις ομάδες λαθροκυνηγών στο δήμο Λάμπης


Στο μεταξύ, αμετανόητοι παραμένουν οι λαθροθήρες στο νομό, καθώς τα περιστατικά του παράνομου κυνηγιού ολοένα και αυξάνονται.
Ήδη τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν τρεις ομάδες λαθροκυνηγών (έξι άτομα), σε Μέλαμπες, Σαχτούρια και Ακούμια του δήμου Λάμπης, να έχουν κρυμμένους στα οχήματά τους λαγούς, ενώ να σημειωθεί ότι η περίοδος για το κυνήγι του συγκεκριμένου θηράματος είχε λήξει από τις 10 Ιανουαρίου.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στα έξι άτομα που συνελήφθησαν νυχτερινές ώρες από αστυνομικούς, επιβλήθηκαν οι νόμιμες κυρώσεις, που προβλέπουν για αυτό το αδίκημα από 8-10 μήνες φυλάκιση, κατάσχεση των αυτοκινήτων τους αλλά και των όπλων, καθώς και απαγόρευση έκδοσης άδειας κυνηγού για πέντε χρόνια.


Ανεξάρτητα εάν η νομοθεσία είναι αυστηρή, το φαινόμενο της λαθροθηρίας εξακολουθεί να υπάρχει, παίρνοντας μάλιστα ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς με το εν λόγω χόμπι, αφανίζεται η πανίδα και σε πολλές περιπτώσεις σπάνια είδη πουλιών, ακόμα και στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.


Ρεθεμνιώτικα νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου