Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΛΑΣΙΘΙ:Στη Σπιναλόγκα το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ΠΕΠ

ΤΟ επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στο Λασίθι, όπως ανακοίνωσε ο Νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης κατά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Όπως εξήγησε ο Νομάρχης, κατέθεσε σχετική πρόταση στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιο Καρούντζο κατά τη συνάντηση που είχαν στο Ηράκλειο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεδριάσει τον Απρίλιο – μετά από αρκετούς μήνες – και θα έχει ως κεντρικό θέμα την ένταξη έργων στα μέτρα του ΠΕΠ Κρήτης, που έχουν
προκηρυχθεί καθώς και στην πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Ζήτησα από τον Περιφερειάρχη να γίνει η συνεδρίαση του επόμενου συμβουλίου στο Λασίθι.

Νωρίτερα συζήτησα το θέμα και με τους άλλους Νομάρχες, οι οποίοι ομόφωνα και με απόλυτη διάθεση δέχθηκαν να διεξαχθεί η συνεδρίαση αυτή στο νομό.
Είναι μια σημαντική συνεδρίαση, αφού θα συζητηθούν και θέματα που έχουν σχέση με τα έργα», δήλωσε ο κ. Αναστασάκης.

Ο Νομάρχης θέλει σημειολογικά να σηματοδοτήσει την ανάγκη στήριξης των υποδομών που χρειάζονται στο Λασίθι και στο πλαίσιο αυτό θα διερευνηθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση στη Σπιναλόγκα, που αποτελεί σημείο ιστορικής, πολιτιστικής, τουριστικής αναφοράς για τον τόπο και χρειάζεται να στηριχθούν οι υποδομές στο χώρο.


Το σκαθάρι


Σε σχέση με το σκαθάρι, ο Νομάρχης ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι ζήτησε η διεξαχθείσα από τη Διεύθυνση Δασών μελέτη, να γνωστοποιηθεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, η οποία έχει τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης που διαθέτει εμπειρία στο θέμα, προκειμένου να υποβάλλει προτάσεις και η Νομαρχία στην κατεύθυνση να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όπως εξήγησε, ο Περιφερειάρχης θα οργανώσει το επόμενο διάστημα μια σύσκεψη με θέμα το κόκκινο σκαθάρι.
Το Σύμφωνο Ποιότητας

Ο Νομάρχης ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας οι τέσσερις Νομάρχες της Κρήτης αποφάσισαν ομόφωνα να ενταχθεί η Κρήτη στο «πρόγραμμα καταγραφής άριστων πρακτικών προορισμών» του Συμβουλίου Προορισμών του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού.


Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση καινοτόμων στρατηγικών και προγραμμάτων για τη διαχείριση των τουριστικών προορισμών. Ο φορέας που υλοποίει το πρόγραμμα ανήκει στον Π.Ο.Τ. των Ηνωμένων Εθνών και συνεργάζεται με φορείς, όπως το National Geographic, το Πανεπιστήμιο George Washington κά. Φορέας στην Ελλάδα είναι η ΕΛΑΓΡΟ, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει ένα σχέδιο διαχείρισης προορισμών, που θα κοστίσει 36.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του κρητικού συμφώνου ποιότητας.
Αυτό που θα προκύψει είναι ένα σχέδιο που θα γίνει από τον Π.Ο.Τ. και θα αποτελεί τον οδηγό για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης και τη βέλτιστη λειτουργία του νησιού ως τουριστικού προορισμού 12 μήνες το χρόνο.


Με δεδομένο ότι από το επόμενο έτος θα λειτουργεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο νησιού, τότε το σχέδιο αυτό θα είναι διαθέσιμο για υλοποίηση απ’ όλους τους φορείς του τουρισμού στην Κρήτη.

Η υπογραφή του συμβολαίου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί σε επίσημη τελετή στο περίπτερο του ΕΟΤ, στα πλαίσια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης του Βερολίνου που θα γίνει από 10-14 Μαρτίου, γεγονός που θα δώσει μεγάλη δημοσιότητα στη δράση και θα ενισχύσει το προφίλ της Κρήτης ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού ειδικά εν όψει μιας ευαίσθητης και δύσκολης τουριστικής σεζόν, που αναμένεται για το καλοκαίρι του 2010.



Εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου