Με νομοθετική ρύθμιση που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί την δραστική αλλαγή του σημερινού καθεστώτος για τις μετατάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα .
Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση μαζί με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και κλειστά επαγγέλματα αναμένεται να γίνουν τα βασικά όπλα που θα καταθέσει εγγράφως έως τις 15 Μαϊου η κυβέρνηση, οπότε και θα παρουσιαστεί η πρώτη τρίμηνη έκθεση πεπραγμένων του Προγράμματος Σταθερότητας.
.
Έτσι εξάλλου το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά πως θα πείσει και τις αγορές οι οποίες φαίνεται να προεξοφλούν αρνητικά τη δυσκολία άντλησης εσόδων από το ΠΣΑ και από την αξιοποίηση ακινήτων.
Έτσι η κυβέρνηση βάζει στόχο τον δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων σε ΔΕΚΟ με υψηλά ελλείμματα και μεγάλους προϋπολογισμούς, όπως ο ΟΣΕ, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με ψαλίδι στο υπερβάλλον διοικητικό προσωπικό τους, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να γίνουν ελκυστικότερες προς αποκρατικοποίηση ή είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Οι αλλαγές στο ισχύον σύστημα μετατάξεων, το οποίο προϋποθέτει την υποβολή σχετικής αίτησης από την πλευρά του υπαλλήλου, θα είναι σαρωτικές και δεν θα εφαρμοστούν μόνο για φορείς που θα καταργηθούν όπως για παράδειγμα σε συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ και δήμων λόγω «Καλλικράτη», αλλά θα επεκταθούν στο σύνολο του Δημοσίου, με στόχο την κάλυψη κενών.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης συγχωνεύσεις ή καταργήσεις περίπου 200 επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου. Η αρχή θα γίνει με τις ΔΕΚΟ αλλά στη συνέχεια θα αποφασιστεί και η λειτουργία οργανισμών και εταιρειών μικρότερου προϋπολογισμού.
Κυριακή 11 Απριλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου