Δεν έχει τελειωμό το “αλαλούμ”“ που επικρατεί στο θέμα της κατασκευής Αιολικού Πάρκου στο Αποπηγάδι.
Η σύσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής στη Νομαρχία παρουσία όλων των φορέων αναβλήθηκε καθώς η παρουσία κατοίκων δεν βρήκε σύμφωνη την Εισαγγελία που ζητούσε να παραβρεθούν μόνο εκπρόσωποί τους.
Την ίδια στιγμή οι δήμαρχοι Καντάνου και Βουκολιών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μηνυτήριες αναφορές σε βάρος κρατικών υπηρεσιών καθώς σύμφωνα με έγγραφα των τελευταίων διαπιστώνεται ότι έγιναν λάθη στην ανάρτηση των πινάκων χαρακτηρισμού των εκτάσεων στο Αποπηγάδι ως δημόσιες.
ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ -ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Το “μπαλάκι” στη Νομαρχία αναφορικά με την άδεια εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου ρίχνει με έγγραφο της η Περιφέρεια Κρήτης. Σε ερώτηση των δημάρχων αναφορικά με τη νομιμότητα της άδειας που διαθέτει η εταιρεία η Περιφέρεια απαντάει στους Δημάρχους ότι για το συγκεκριμένο θέμα ευθύνη έχει το τμήμα περιβάλλοντος της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Χανίων που το εξέδωσε και όχι η Περιφέρεια. Το συγκεκριμένο έγγραφο τέθηκε υπ’ όψιν των Νομαρχιακών Υπηρεσιών χθες και οι τελευταίες εξέφρασαν την έκπληξή τους και αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα.
Η ΣΥΣΚΕΨΗ
Στη σύσκεψη επρόκειτο να μετέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης, ο εισαγγελέας, ο νομάρχης, οι βουλευτές, ο αστυνομικός διευθυντής, εκπρόσωποι της εταιρείας και των κατοίκων προκειμένου να συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι, πριν η κατάσταση εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο μετά τα επεισόδια της Πέμπτης. Στον χώρο βρέθηκαν και κάτοικοι της περιοχής, που αντιτάσσονται στη δημιουργία του Αιολικού Πάρκου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας διεμήνυσε στους κατοίκους, ότι στη συνάντηση μπορούν να παραβρεθούν εκπρόσωποί τους και όχι όλοι προκειμένου να αποτραπεί ένταση με τους ανθρώπους της εταιρείας. Οι κάτοικοι ανέφεραν πως ήλθαν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και δεν πρόκειται να αποχωρήσουν. Αυτοί που αποχώρησαν σταδιακά μετά από αυτό καθώς ούτε ο γ.γ. της Περιφέρειας είχε έλθει ούτε ο εισαγγελέας, ήταν οι βουλευτές κ. Δαμιανάκης και Σκουλάκης, ο νομάρχης και οι υπόλοιποι φορείς. Οι αποχωρήσεις προκάλεσαν την έντονη δυσφορία των κατοίκων.
“Είναι δυνατόν να ερχόμαστε σε σύσκεψη για την οποία υπήρχε συμφωνία να μετέχουμε και να μην μας επιτρέπουν να συμμετέχουμε; Αυτό είναι που λένε διαβούλευση; Διαβούλευση είναι να ερχόμαστε και να μένει ο κόσμος απέξω; Διαβούλευση σημαίνει πως μόλις νιώσουμε την άχνα και την ανάσα του κόσμου να σηκωθούμε να φύγουμε; Αυτό είναι ντροπή. Αποχώρησαν γιατί δεν ήθελαν να ακούσουν ούτε τον κόσμο ούτε κάποιον από εμάς”, ανέφερε ο κ. Κωστής Καριωτάκης, κάτοικος Σπίνας, υπογραμμίζοντας πως γίνεται μια προσπάθεια τρομοκράτησης και αποκλεισμού των κατοίκων.
Ο κ. Καριωτάκης επεσήμανε πως ο Γραμματέας της Περιφέρειας είχε δεσμευτεί ένα μήνα πριν στην Κάντανο ότι στη σύσκεψη που θα γίνει για το ζήτημα, αφού πρώτα ελέγξει όλη την υπόθεση και τις τυχόν παρανομίες θα συμμετέχουν οι κάτοικοι. “Εμείς από το χωριό μας δεν φεύγουμε. Καθήσαμε εκεί και θέλουμε να ορίσουμε τον τόπο μας. Κάποιοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει πλούτος στον τόπο μας και θέλησαν να τον πάρουν με το έτσι θέλω. Εμείς δεν φεύγουμε από τον τόπο μας είτε το θέλει η Πολιτεία είτε η Εταιρεία” τόνισε μεταξύ άλλων.
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
“Οι ήπιες μορφές ενέργειας πρέπει να εφαρμοστούν με ήπιες μεθόδους, με συναίνεση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας” αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων. “ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ελέγχουν τους Δήμους της περιοχής, έχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, καθώς ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για το μέλλον της περιοχής δεν το έβαλαν σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο από την αρχή, σε λαϊκές συνελεύσεις, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των κατοίκων για το ποια είναι τα σχέδια, κι οι ίδιοι να πάρουν απόφαση για το τι θέλουν να κάνουν, με ποιους όρους και σε ποια μεγέθη, να μην υπάρχουν ζητήματα καταπάτησης περιουσιών” επισημαίνουν οι “Ο.Π.” συμπληρώνοντας πως “ο χειρισμός της κυβέρνησης στο θέμα των ΑΠΕ κινδυνεύει να δυσφημίσει τις ΑΠΕ, ενώ σοβαρός κίνδυνος υπάρχει για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων”.
Κατάληψη στο Νομαρχιακό Μέγαρο
Σε ολιγόωρη κατάληψη του Νομαρχιακού Μεγάρου προχώρησαν κάτοικοι των χωριών Π. Ρούματα, Σπίνα, Σέμπρωνας θέλοντας έτσι να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την “απόρριψή” τους από βουλευτές, εισαγγελέα. Οι κάτοικοι παρέμειναν στον χώρο του Μεγάρου ως τις 8 το απόγευμα και στη συνέχεια αποχώρησαν προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνέλευση.
Χανιώτικα Νέα
Κυριακή 11 Απριλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου