Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Πέρασμα και από την Κρήτη:Ο γύρος του κόσμου με ένα άλογο

Με μοναδικό κίνητρο την αγάπη του για το άλογο και την περιέργειά του για να γνωρίσει τον υπόλοιπο κόσμο και τους ανθρώπους του, ένας 51χρονος Γάλλος εδώ και 36 χρόνια πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου με… άλογο!
Ο λόγος για τον… περιπετειώδη ψυχολόγο Τιερί Πόστι (Thierry Posty). Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα βουνά της Γαλλίας και έμαθε από νωρίς να αγαπάει τα ζώα και τη φύση. Στο παιδικό του μυαλό, όμως, υπήρχε το όνειρο να καταφέρει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, με συντροφιά του τον καλύτερό του φίλο, το άλογο.
Με το πέρασμα του χρόνου η επιθυμία του ολοένα και μεγάλωνε.

Αν και τότε το όνειρο αυτό φάνταζε απίθανο, στα 18 του χρόνια ο Πιερί αποφάσισε να κάνει τα πρώτα του βήματα για την επίτευξη του σχεδίου του, να γυρίσει τον κόσμο, καλπάζοντας. Οι πρώτες δειλές εβδομάδες ταξιδιού στην Ευρώπη έγιναν μήνες και έδωσαν τη θέση τους σε μέρη, όπως η Κορέα και τα νησιά Γκαλαπάγκος, ώστε σήμερα να μετρά 74.000 χιλιόμετρα στις πέντε ηπείρους!
Ποτέ δεν μετάνιωσε για την επιλογή του και για όλες τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα, αντιθέτως θα ήθελε να ξαναζήσει αυτήν την εμπειρία από την αρχή.
Εδώ και μερικές ημέρες βρίσκεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Αβδού, όπου φιλοξενείται από τον κ. Στέλιο Βασιλάκη, ιδρυτικό μέλος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Αλόγου (ΠΑΣΥΦΑ). Ο κ. Βασιλάκης, μάλιστα, του πρόσφερε και το άλογο με το οποίο ο Πιερί θα ξεκινήσει την περιπέτειά του στο νησί μας.

Είναι η δεύτερη φορά που ο ίδιος επισκέπτεται την Κρήτη. Η πρώτη ήταν στα 20 του χρόνια με τη συντροφιά των φίλων του. Από τότε είχε ανακαλύψει τις ομορφιές του νησιού και της φύσης του.

Προορισμοί χωρίς πρόγραμμα
Ο προηγούμενος προορισμός του ήταν η Αίγυπτος, ενώ αμέσως μετά την Κρήτη θα ταξιδέψει και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στη συνέχεια στην Πολωνία.
Βέβαια, τα σχέδιά του μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, γιατί απλά, όπως εξηγεί ο Τιερί στην «Τ», δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα.
«Πάω όπου φυσάει ο άνεμος» αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι οι προορισμοί του επιλέγονται πάντα από τον ίδιο με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε εποχή και φυσικά τα γούστα του.

«Εάν μου αρέσει ένα μέρος, φυσικά και θα κάτσω περισσότερο από ό,τι υπολόγιζα αρχικά. Μου αρέσει να εναλλάσσονται τα τοπία, να υπάρχει κάτι ενδιαφέρον να δω και φυσικά να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους» αναφέρει.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους λόγους που τον οδηγούν στα ταξίδια του. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του τυχερό που έχει γνωρίσει τόσους πολλούς καλούς και φιλόξενους ανθρώπους.
«Αγαπώ πολύ τους ανθρώπους και νομίζω ότι τους δημιουργώ παρόμοια συναισθήματα. Μου αρέσει να μιλώ μαζί τους, ανεξάρτητα από τη γλώσσα ή τη θρησκεία τους. Αν και πολλές φορές στην αρχή δεν μπορούσα να συνεννοηθώ μαζί τους, πάντα καταλήγαμε στο τέλος να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο και να γινόμαστε φίλοι».


«Υπάρχουν δυσκολίες αλλά η ζωή είναι έτσι κι αλλιώς μία περιπέτεια»
Για τους περισσότερους από εμάς, αυτού του είδους τα ταξίδια φαντάζουν γεμάτα δυσκολίες και αντιξοότητες, όμως στα μάτια του Τιερί είναι ακόμη μία περιπέτεια. Επειδή, όμως, η έννοια της περιπέτειας δεν συνάδει με την έννοια της πολυτέλειας, ο ίδιος δεν μένει σε ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, δεν πηγαίνει σε εστιατόρια για να φάει, δεν διασκεδάζει σε νυχτερινά μαγαζιά και καφετέριες, ενώ πολλές φορές δεν έχει καν την πολυτέλεια να πλυθεί…
Τίποτα από τα παραπάνω, όμως, δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τον Τιερί, ο οποίος με ένα μικρό σακίδιο και μία σκηνή έχει γυρίσει ολόκληρο τον κόσμο. Το φαγητό του εξαρτάται συνήθως από την καλοσύνη των ανθρώπων στις χώρες που επισκέπτεται, ενώ μεγαλύτερό του μέλημα αποτελεί το φαγητό και η ασφάλεια του αλόγου του. «Είναι σαν να έχω έναν ακόμη άνθρωπο μαζί μου. Πρώτα με ενδιαφέρει τι θα φάει το άλογό μου και μετά εγώ» επισημαίνει.
Σε ερώτηση της «Τ» για το εάν υπήρχαν κίνδυνοι στα ταξίδια του, ο ίδιος απάντησε: «Σαφώς και υπήρξαν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με σταμάτησαν. Βέβαια, πρέπει να τονίσω ότι τα περιστατικά που μου έτυχαν ήταν ελάχιστα σε σχέση με τα μέρη που επισκέφτηκα».
Επίσης, ο ίδιος δεν ξεχωρίζει κανένα μέρος της γης από το άλλο. «Ολες οι χώρες έχουν τα καλά τους και τα κακά τους. Δεν μπορώ να πω για καμία ότι μου αρέσει καλύτερα» καταλήγει.
Το «στήριγμα» στην Κρήτη
Ο κ. Βασιλάκης είναι ένας από τους ανθρώπους που στηρίζει την προσπάθεια του Τιερί στην Κρήτη. Ο ίδιος διατηρεί ένα μεγάλο χώρο αναπαραγωγής αλόγων στο Αβδού, όπου προσπαθεί να διασώσει το κρητικό άλογο, το γεωργαλίδικο. Σήμερα, μετά από 25 χρόνια, έχει 35 άλογα στην κατοχή του, ενώ τη μεγάλη του αγάπη για τα άλογα την έχει μεταφέρει και στα παιδιά του, που ασχολούνται επίσης με αυτά.

Το αγαπημένο του άλογο, ο Πέλοπας, του οποίου τους απογόνους ελπίζει ότι θα αποκτήσουν πολλοί Κρητικοί, είναι η δική του συντροφιά. «Το γεωργαλίδικο είναι ένα από τα καλύτερα άλογα που υπάρχουν. Κατάφερε να επιβιώσει παρά τις αντιξοότητες στο πέρασμα του χρόνου και γι' αυτό θέλω και να το σώσω μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου» εξηγεί.

«Άγιο γιωργαλίδικο,
τρισένδοξο μπεγύρι,
εσένα διάλεξε ο θεός,
να περπατεί στην Κρήτη» συνηθίζει να λέει ο κ. Βασιλάκης, εξυμνώντας τις χάρες του γεωργαλίδικου.

Της Εμμανουέλας Μαραγκουδάκη - ΤΟΛΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου