Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Σαν σήμερα...

-1829: Ο Γκίκας Βούλγαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αυστραλία. Ήταν γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως Τζίνγκερ και είχε καταδικαστεί για πειρατεία στ' ανοιχτά της Κρήτης.
-1836: Ψηφίζεται ο πρώτος πολεοδομικός νόμος της Αθήνας.
-1870: Σφαγή στο Δήλεσι. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη σκοτώνει τους ομήρους, που είχε συλλάβει στο Πικέρμι (30 Μαρτίου 1870), επειδή οι αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους για λύτρα και αμνηστία. Διεθνής διασυρμός της χώρας μας, επειδή οι όμηροι ήταν βρετανοί περιηγητές.
-1906 Αρχίζει στην Αθήνα η διεξαγωγή των αγώνων της Μεσολυμπιάδας.

-1911: Ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωστής Παλαμάς τιμωρείται με παύση ενός μηνός, διότι υπερασπίστηκε τη Δημοτική.
-1914: Προβάλλεται στο Λονδίνο το πρώτο έγχρωμο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι το δράμα «World, Flesh & Devil».

-1921: Ο Γεώργιος Παπανδρέου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίς», ζητά την παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου υπέρ του διαδόχου Γεωργίου. Γι' αυτό το άρθρο του καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση. Τελικά, παρέμεινε στη φυλακή τέσσερις μήνες.

-1928: Η Τουρκία γίνεται λαϊκό κράτος, διαχωρίζοντας την πολιτική από τη θρησκεία.

-1941 Έπειτα από ραγδαία προέλαση εντός του γιουγκοσλαβικού εδάφους, οι γερμανικές μηχανοκίνητες μονάδες, ακολουθώντας το ρου του ποταμού Αξιού, καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης, υπερφαλαγγίζοντας τις ελληνικές δυνάμεις.
-1953 Ο υπουργός Συντονισμού Σ.Μαρκεζίνης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Η ισοτιμία καθορίζεται σε ένα δολάριο προς 30.000 δραχμές.

-1970: Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ανακοινώνει επισήμως τη διάλυση των Μπιτλς.

-1991: Η Γεωργία ψηφίζει την απόσχισή της από τη Σοβιετική Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου