Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Οι ταινίες 3D προκαλούν πονοκέφαλο!

H νέα μόδα των τριασδιάστατων ταινιών, που προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες, προκαλούν στους θεατές κυριολεκτικά ναυτία!
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί οι συγκεκριμένες ταινίες παίζουν με τέτοιο τρόπο με τον εγκεφαλό μας που μιμούνται τα συμπτώματα της κανονικής ναυτίας.

Το κλειδί είναι στο πως τα μάτια μας και τα αυτιά μας επεξεργάζονται την τρισδιάστατη εικόνα.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στα Νεα online, το 30% του πληθυσμού κινδυνεύει να βγεί από την αίθουσα με αφόρητο πονοκέφαλο και τα μάτια του σε κατάσταση υπερκόπωσης.


"Στις τρισδιάστατες ταινίες, τα μάτια πρέπει να συνεργάζονται τέλεια, ως ενιαία ομάδα, και να βλέπουν καθαρές τις εικόνες εξίσου καλά. Όταν τα μάτια αντιληφθούν καθαρά τις εικόνες, πρέπει στη συνέχεια να τις ενώσουν ", υποστηρίζει ο δρ James Saldge, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και καθηγητής Κλινικής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες.

"Για να δημιουργηθεί η τρισδιάστατη εικόνα που θα “δει” ο εγκέφαλος, τα μάτια αναγκάζονται να προσπαθήσουν πιο σκληρά και ο εγκέφαλος στέλνει έξτρα ηλεκτρικά κύματα για να τα κρατήσει ευθυγραμμισμένα.

Όλη αυτή η πρόσθετη προσπάθεια, που διαρκεί 2 ή περισσότερες ώρες αναλόγως με το αν βλέπει κανείς το Άβαταρ ή την Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων, προκαλεί τελικά ναυτία και πονοκέφαλο", εξηγεί ο δρ. Saldge.


Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα αυτιά καθώς όταν βλέπει κανείς μια τρισδιάσταση ταινία, άλλα βλέπουν τα μάτια του και άλλα καταλαβαίνουν τα αυτιά του. Αυτή η δυσαρμονία μεταξύ ματιών και αυτιών μπορεί να προκαλέσει ναυτία και πονοκέφαλο στους ευαίσθητους ανθρώπους.

Η λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να πάρουμε μια δραμαμίνη ή άλλο φάρμακο κατά της ναυτίας, όπως ακριβώς θα κάναμε αν παθαίναμε ναυτία ταξιδεύοντας με πλοίο. Επίσης, η επίσκεψή μας στον οφθαλμίατρο για να ελέγξει τα μάτια μας θα ήταν μία καλή ιδέα.

Όσοι δεν θέλουν να κάνουν τίποτα από τα δύο, θα πρέπει να περιμένουν ωσότου κυκλοφορήσουν οι νέες 3-D τηλεοράσεις που θα τους δίνουν την ευκαιρία να έχουν ναυτία... στο σαλόνι τους.


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου