Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Πένθος στην Πολωνία για τον τραγικό θάνατο του προέδρου Καζίνσκι και των επιβατών του αεροσκάφους

Σε πένθος έχει βυθίσει την Πολωνία η είδηση του θανάτου του προέδρου Λεχ Καζίνσκι, ο οποίος επέβαινε μαζί με την σύζυγό του και άλλους αξιωματούχους στο αεροσκάφος που συνετρίβη το πρωί του Σαββάτου στο Σμολένσκ της Ρωσίας.

Με τις ελπίδες για επιζώντες να έχουν εξανεμιστεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας σύντομα θα προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές. Επικεφαλής της χώρας αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.


Βάσει του Συντάγματος της Πολωνίας, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα πρέπει να ανακοινωθεί εντός δύο εβδομάδων και οι εκλογές να διεξαχθούν μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κρατικά κτήρια. Ήδη, οι Πολωνοί συρρέουν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για να αφήσουν λίγα λουλούδια και να ανάψουν κεριά στη μνήμη του Καζίνσκι.

Το χρονικό της τραγωδίας

Στο αεροσκάφος, τύπου Tupolev 154, επέβαιναν περίπου 100 άνθρωποι. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για 132 επιβαίνοντες, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 96 άτομα, εκ των οποίων οι 88 ήταν μέλη της πολωνικής αντιπροσωπείας. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας είπε ότι στη λίστα επιβατών βρίσκονταν 89 άνθρωποι, αλλά ένας δεν ταξίδεψε.

Μαζί με τον Λεχ Καζίνσκι και τη σύζυγό του ταξίδευαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κρέμερ και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας. Ρωσικά και Πολωνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Ο Καζίνσκι και η συνοδεία του ταξίδευαν στη Ρωσία για την επέτειο των 70 χρόνων από τη Σφαγή του Κατίν, όταν οι Σοβιετικοί σκότωσαν χιλιάδες Πολωνούς κρατούμενους, κυρίως στρατιωτικούς και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας.

Οι πρώτες πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το δυστύχημα να οφείλεται σε λάθος του κυβερνήτη του αεροσκάφους. Συγκεκριμένα, προτάθηκε στον πιλότο να προσγειωθεί είτε στο Μινσκ ή στη Μόσχα, όμως με δική του πρωτοβουλία επιχείρησε τέσσερις φορές να προσγειωθεί κοντά στο Σμόλενσκ.

Η τελευταία προσπάθεια απέβη μοιραία, καθώς το αεροπλάνο ακούμπησε σε κλαδιά δέντρων, κατέπεσε και ανεφλέγη, απέχοντας μόνο περί τα 300-400 μέτρα από το διάδρομο προσγείωσης.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξαν και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς η ορατότητα ήταν περιορισμένη εξαιτίας της ομίχλης.

Το προεδρικό αεροσκάφος ήταν ηλικίας τουλάχιστον 20 ετών. Πολωνοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη την αντικατάσταση των Tupolev 154, όμως οικονομικοί λόγοι δεν το έχουν επιτρέψει. Πρόσφατα, η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot απέσυρε όλα τα αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς Δικτύου για την Ασφάλεια Πτήσεων, μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 66 δυστυχήματα με Tupolev 154, εκ των οποίων έξι την τελευταία πενταετία.


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου