Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Γύρισαν την πλάτη στις εκδρομές οι μαθητές . Τα Χανιά φέτος εκτός λίστας των «Top 15»

Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανέγγιχτες ούτε τις πολυήμερες μαθητικές εκδρομές, καθώς φέτος συμμετείχαν σε αυτές 76.106 λιγότεροι μαθητές συγκριτικά με πέρυσι (μείωση κατά 29%), ενώ 1 στους 2 προτίμησε προορισμό του εξωτερικού.

Η φετινή μείωση, όχι μόνο στον συνολικό αριθμό των μαθητών που μετακινήθηκαν, αλλά και των αφίξεων στους προορισμούς του εσωτερικού, επέφερε ένα επιπλέον πλήγμα στους ξενοδόχους, οι οποίοι ήλπιζαν ότι οι 17χρονοι δεν θα θυσίαζαν την πενθήμερη εκδρομή τους παρά την άσχημη οικονομική συγκυρία.

Συνολικά, φέτος συμμετείχαν 193.438 μαθητές, ενώ πέρυσι ο αριθμός είχε ανέλθει στους 269. 544. Αναφορικά με τις ανακατατάξεις στους δημοφιλέστερους προορισμούς για τα έτη 2009 και 2010, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα Χανιά, που βρίσκονταν πέρυσι στην πρώτη θέση των πολυήμερων εκδρομών, φέτος δεν υπάρχουν καν στη λίστα των «Top 15».


Στην ίδια λίστα έχουμε είσοδο -έστω και στη 15η θέση- της Τουρκίας.
Η φετινή μείωση, που δεν έχει προηγούμενο, φαίνεται ανάγλυφα και από τον αριθμό των σχολείων που πήραν μέρος σε διήμερες, τριήμερες ή πενθήμερες εκδρομές. Πέρυσι συμμετείχαν σε αυτές 5.705 σχολεία, ενώ φέτος μόλις 4.168.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, οι πολυήμερες εκδρομές της Γ’ Λυκείου πραγματοποιούνται κατά 52% σε προορισμούς του εσωτερικού, με δημοφιλέστερους τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και την Κέρκυρα και κατά 48% σε προορισμούς του εξωτερικού.

Αν δούμε τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις πολυήμερες εκδρομές όλων των τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (διήμερες, τριήμερες και πενθήμερες), αυτές πραγματοποιούνται κατά 76% σε προορισμούς του εσωτερικού (με δημοφιλέστερους τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τα Χανιά) και κατά 24% σε προορισμούς του εξωτερικού.

Οσον αφορά τα μέσα μετακίνησης, η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών (131.623) προτίμησε το λεωφορείο, 27.935 μετακινήθηκαν με αεροπλάνο, 27.721 με πλοίο και 6.159 με τρένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην πρώτη τετράδα βρίσκονται Ιταλία, Ισπανία και Τσεχία

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λίστα με τους δημοφιλέστερους προορισμούς των πενθήμερων εκδρομών που πήραν μέρος μαθητές της Γ’ Λυκείου, στην πρώτη τετράδα συναντάμε από την Ελλάδα μόνο τη Θεσσαλονίκη, έχοντας μερίδιο 23%, ενώ στις επόμενες τρεις θέσεις αναρριχήθηκαν προορισμοί του εξωτερικού (Ιταλία 17%, Ισπανία 14%, Τσεχία 9%).

Στην 8η θέση βρίσκεται η Γαλλία, η οποία συγκέντρωσε το 5% των προτιμήσεων των μαθητών, στη 10η η Γερμανία, ενώ τη γειτονική Τουρκία επέλεξε το 1% των μαθητών που συμμετείχαν σε πολυήμερες εκδρομές. Στην αντίστοιχη λίστα της περσινής χρονιάς, η Ιταλία είχε καταλάβει την 3η θέση, στην 5η βρισκόταν η Ισπανία, στην 9η η Τσεχία, στη 12η η Γαλλία και στη 15η η Γερμανία.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου