Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Κάθε νησί και ξεχωριστός δήμος εκτός από Κρήτη και Ευβοια με τον Καλλικράτη

Μόνο η Κρήτη και η Εύβοια, τα δύο μεγαλύτερα νησιά της χώρας, μένουν, έξω από την «καλλικράτεια» ρύθμιση του νέου χωροταξικού που θέλει κάθε νησί να αποτελεί και ξεχωριστό δήμο, με εξαίρεση ασφαλώς τα πολύ μικρά νησιά που προβλέπεται να συνενώνονται με το πλησιέστερο μεγάλο, εφόσον υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση.

Έτσι, μολονότι, άλλοι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι της χώρας, όπως αυτοί που βρίσκονται στην Ρόδο, τη Λέσβ, την Κέρκυρα κ.λ.π. θα είναι στο εξής ένα ενιαίο αυτοδιοικητικό μόρφωμα που θα περιλαμβάνει και τα παραπλήσια μικρότερα νησιά, οι πολυπληθείς και πολυάριθμοι ΟΤΑ της Κρήτης και της Εύβοιας, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μικρότερης κλίμακας συνενώσεις και μόνο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, οι νησιωτικοί δήμοι θα έχουν πολύ περισσότερες αρμοδιότητες σε σχέση με τους ηπειρωτικούς δήμους, καθώς υπολογίζεται ότι θα αναλάβουν και αρμοδιότητες που στην υπόλοιπη Ελλάδα ανήκουν στις περιφέρειες.

Οι πληροφορίες θέλουν να μεταφέρονται στα νησιά οι αρμοδιότητες των τομέων που αφορούν την ανάπτυξη, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την υγεία και την πρόνοια, τις μεταφορές και τα δημόσια έργα. Επίσης θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, στην ενέργεια, στο εμπόριο και στην απασχόληση.

Αντίστοιχα, τα τοπικά συμβούλια που θα λειτουργούν σε μεγάλους νησιωτικούς δήμους θα αποκτήσουν αρμοδιότητες αντίστοιχες των διαμερισματικών συμβουλίων των μεγάλων ηπειρωτικών δήμων.

Σε κάθε δήμο που θα συνενωθεί θα αντιστοιχεί ένας τοπικός αντιδήμαρχος με αυξημένες αρμοδιότητες, ο οποίος θα είναι πρόεδρος των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων. Επιπλέον, οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις θα είναι αρμόδιες για τον σχεδιασμό, την έγκριση και την παρακολούθηση των ενδοπεριφερειακών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ιδίως για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου οι πολίτες θα εκλέγουν με αμεσότερο τρόπο τους εκπροσώπους τους στο περιφερειακό συμβούλιο, αφού προβλέπεται να καθοριστεί εκλογική περιφέρεια όχι το σύνολο του νομού αλλά τα παλαιά επαρχεία.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου