Υπομονή συνιστάται από τους εμπόρους ελαιολάδου και από τα Ελαιουργεία στους Χανιώτες ελαιοπαραγωγούς, προκειμένου να πωλήσουν το λάδι τους σε καλύτερες τιμές μετά από μερικές εβδομάδες. Φέτος μπορεί μεν η παραγωγή του προϊόντος να είναι πολύ χαμηλή στο νομό Χανίων, λόγω των ασθενειών που έπληξαν τον καρπό την προηγούμενη περίοδο αλλά και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, όμως από την άλλη η ποιότητα του ελαιολάδου είναι πολύ καλή και είναι κρίμα, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, να «κόβουν» οι παραγωγοί το λάδι που έχουν στην κατοχή τους και να το πουλάνε στις εξευτελιστικές τιμές, που παρατηρούνται σήμερα στην εγχώρια αγορά.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ελαιουργών νομού Χανίων και έμπορος λαδιού από τον Αποκόρωνα Γιάννης Ρουμπεδάκης υπογράμμισε στο «ν.Κ.» ότι «οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χανίων απαιτείται να κάνουν υπομονή τη δεδομένη χρονική στιγμή και να μην πουλάνε στις πολύ χαμηλές τιμές που υφίστανται αυτή τη στιγμή το λάδι τους, διότι αυτή την περίοδο υπάρχει μία μεγάλη ζήτηση για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, μέχρι τις 5 γραμμές, από εμπόρους του Εξωτερικού και παρατηρείται το φαινόμενο να εφοδιάζεται τώρα η αγορά από την Πελοπόννησο, η οποία είχε πολύ μεγάλη παραγωγή φέτος. Ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες και η Κρήτη θα «μπει» στο παιγνίδι της διάθεσης του ελαιολάδου της σ' αυτές τις αγορές του Εσωτερικού και του Εξωτερικού, λόγω της καλής ποιότητας που έχουμε, οπότε θα πάρει καλύτερες τιμές. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη».
Προσθέτοντας ότι «η παραγωγή του λαδιού φέτος στο νομό Χανίων είναι η κατώτερη των τελευταίων χρόνων. Ευτυχώς το ελαιόλαδο που παράχθηκε δεν ήταν κακής ποιότητας και η προσπάθεια που έγινε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων ήταν πάρα πολύ καλή, με αποτέλεσμα να μην έχουμε προσβολή από το δάκο και οι ποιότητες που βγήκαν τελικά ήταν άριστες.
Είδαμε δηλαδή ότι το 90% της συνολικής παραγωγής, ίσως και περισσότερο, να έχει οξύτητα κάτω από 0,5 βαθμούς και να είναι έξτρα παρθένο. Αυτή ήταν η επιτυχία που είχαμε φέτος. Βεβαίως δεν πρέπει να παραληφθεί ότι είχαμε πολύ μικρή παραγωγή». Τέλος ο κ. Ρουμπεδάκης σημείωσε: «Εμείς συμβουλεύουμε το Χανιώτη παραγωγό να κάνει υπομονή, γιατί έχει βγάλει άριστη ποιότητα ελαιολάδου και να μην πάει στην αγορά, για ν' αποκομίσει τιμές, οι οποίες είναι ακόμα πάρα πολύ χαμηλές». Ο κ. Ρουμπεδάκης επεσήμανε εξάλλου ότι «οι τιμές πώλησης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών, που δίνει ο ΣΕΔΗΚ στη δημοσιότητα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι τελείως διαφορετικές από την πραγματική αγορά. Οι τιμές που ίσχυαν χθες στα Χανιά ήταν 2,15 ευρώ το κιλό τοις μετρητοίς για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με οξύτητα 0,3 βαθμών. Οι Ιταλοί αντίθετα το αγόραζαν από την Ελλάδα από 2,40 μέχρι 2,45 ευρώ το κιλό από την Ελλάδα στην ίδια οξύτητα, ενώ αντίθετα οι ελαιοπαραγωγοί από την Ιταλία πωλούσαν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προς 3,20 ευρώ περίπου το κιλό.
Οι Ιταλοί έμποροι ως γνωστό αγοράζουν λάδι απ' όπου μπορούν πιο φθηνά. Έτσι παίρνουν μεγάλες ποσότητες λαδιού από την Ελλάδα και από την Ισπανία, το κάνουν
Μείγμα και το πουλάνε στη συνέχεια ως Ιταλικό. Αντίθετα ο ΣΕΔΗΚ, στον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες, δίνει τιμές παραγωγού, που δεν είναι πάντα οι πραγματικές τιμές της αγοράς. ΄Η μάλλον ποτέ δεν ήταν οι τιμές της αγοράς. Γιατί τις τιμές που παίρνει ως ενδεικτικές τις λαμβάνει πάντα από τις Ενώσεις και οι περισσότερες Ενώσεις, που αναφέρει είναι «κλεισμένες» και δεν είναι για μεγάλες ποσότητες, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα ν' αγοράσουν μεγάλες ποσότητες. Επίσης οι Ενώσεις αυτές πληρώνουν τους παραγωγούς μ' επιταγές, επομένως οι τιμές δεν είναι καν πραγματικές. Η δική μου γνώμη είναι ότι το λάδι πηγαίνει πάρα πολύ καλά και το μόνο που πρέπει να κάνει ο παραγωγός είναι να ρίξει το κόστος, για να είμαστε ανταγωνιστικοί και όσον αφορά τις τιμές.
Και υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, για να πέσει το κόστος».
Μ.Π. - kirikas.net
Σάββατο 10 Απριλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου