Σάββατο 10 Απριλίου 2010

ΡΕΘΥΜΝΟ:Πρόστιμα «φωτιά» για τους παραβάτες της παραλίας

Πρόστιμα «φωτιά» περιμένουν κάποιοι από τους επιχειρηματίες της παραλιακής, οι οποίοι συνεχίζουν να μην συμμορφώνονται με τα νόμιμα και να διατηρούν αυθαίρετες κατασκευές στον κοινόχρηστο, τον δημόσιο δηλαδή χώρο.

Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ετοιμάζει τα πρωτόκολλα καθορισμού αποζημίωσης για αυθαίρετη χρήση, το δεύτερο βήμα μετά τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο έχουν εκδοθεί και για τα οποία περίπου 10 ιδιοκτήτες είχαν υποβάλει αίτηση ανακοπής στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει σταματήσει.

Η αποζημίωση για την αυθαίρετη χρήση του δημόσιου χώρου θα ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τους συγκεκριμένους καταστηματάρχες, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Πρόκειται για μία διαδικασία, που ουσιαστικά πρώτη φορά ενεργοποιείται και αυτό διότι μέχρι σήμερα όλα έμεναν στο πρώτο στάδιο, δηλαδή στα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, τα οποία, όμως ουδέποτε εφαρμόζονταν. Οι καταστηματάρχες φρόντιζαν να προχωρούν στις νομικές διαδικασίες που προβλέπονται, δηλαδή σε αιτήσεις ανακοπής, και εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων ουδέποτε η Κτηματική Υπηρεσία προχωρούσε στην επόμενη φάση.

Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι το τρίτο βήμα, σε περίπτωση που οι καταστηματάρχες δεν συμμορφωθούν και δεν απομακρύνουν τις αυθαίρετες κατασκευές από το δημόσιο χώρο, είναι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία βέβαια δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και αυτό, γιατί οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν φτιαχτεί πάνω στις νόμιμες, δηλαδή τα κιόσκια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη φορά οι αρμόδιες για την επιβολή της νομιμότητας και της τάξης στη χερσαία ζώνη του λιμένος, υπηρεσίες εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, ώστε πλέον στην παραλιακή να επανέλθει η νομιμότητα.

Μάλιστα, πλέον υπάρχει – όπως αναφέρουν αρμόδιοι – η πολιτική πια απόφαση οι καταστηματάρχες που δεν φροντίσουν να συμμορφωθούν και άρα να πληρούν τις προϋποθέσεις για να βγάλουν άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, να αποβληθούν από το χώρο. Μένει, βέβαια, αυτό να το διαπιστώσουμε και στην πράξη, προκειμένου εντέλει η παραλία του Ρεθύμνου, που αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης, να αποκτήσει επιτέλους την εικόνα που της αρμόζει.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και εκείνοι που επισημαίνουν πως ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος θα είχε λυθεί εάν ο δήμος Ρεθύμνου φρόντιζε – και δεν έμενε μόνο στα λόγια – να επανελέγξει τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων και να μην διστάσει ακόμα και να αφαιρέσει κάποιες από αυτές, εφόσον αποδεδειγμένα οι ιδιοκτήτες τους συνεχίζουν να αυθαιρετούν και να αρνούνται να συμμορφωθούν…

Τέλος οι άδειες στον κοινόχρηστο χώρο για τα εμπορικά

Στο μεταξύ, στα πλαίσια της προσπάθειας για αναμόρφωση της εικόνας της παραλιακής και ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Λιμενικό Ταμείο περιμένουν την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί της πρότασης που έχει κατατεθεί για τα κιόσκια, το διοικητικό συμβούλιο του Λ.Τ. αποφάσισε ομόφωνα στην τελευταία του συνεδρίαση να μην παραχωρεί στο εξής άδειες κατάληψης κοινόχρηστου χώρου μπροστά από τα εμπορικά καταστήματα. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων στο εξής θα περιορίζονται στον εσωτερικό χώρο των μαγαζιών και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το εξωτερικό τμήμα για να τοποθετούν τα προϊόντα τους.

Αρχαιολογία και Λιμενικό Ταμείο επιχειρούν να «ξεκαθαρίσουν» την παραλία, ενώ παράλληλα στο «στόχαστρο» θα μπουν φέτος και τα «καμάκια» - δυσφήμιση για το Ρέθυμνο, που άλλωστε εδώ και χρόνια καταλαμβάνουν μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα των παραπόνων των επισκεπτών της πόλης.


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου