Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Συνετρίβη το αεροσκάφος του πολωνού προέδρου. Νεκρός ο πρόεδρος και οι 132 επιβαίνοντες

Αεροσκάφος Τουπόλεφ 154 που μετέφερε τον πολωνό πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι από την Βαρσοβία στο Σμόλενσκ συνετρίβη λίγο πριν την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της ρωσικής πόλης, ανακοίνωσε ο Πιοτρ Πασκόφσκι εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών. "Το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε δέντρα, συνετρίβη και έπιασε φωτιά".
Και οι 132 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος του μετέφερε τον πολωνό πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι από την Βαρσοβία στο Σμόλενσκ είναι νεκροί, μετέδωσε πολωνικά και ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.


Ο πρόεδρος Κατσίνσκι μαζί με την σύζυγό του και οικογένειες πολωνών αξιωματικών που εκτελέστηκαν από το σταλινικό καθεστώς πριν 70 χρόνια μετέβαιναν στο Κατίν κοντά στο Σμόλενσκ για να παραστούν σε τελετή στη μνήμη τους. Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ "ενημερώθηκε αμέσως" για το δυστύχημα και ζήτησε από τον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών Σεργκέι Σοΐγκου να σπεύσει το σημείο της καταστροφής, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.
"Αφάνταστη τραγωδία" χαρακτήρισε ο ιστορικός ηγέτης των συνδικαλιστών Λεχ Βαλέσα το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και άλλων πολωνών αξιωματούχων σήμερα στη Ρωσία.


"Χριστέ, Παναγία, είναι μία αφάνταστη τραγωδία, μία αφάνταστη καταστροφή" δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, όταν πληροφορήθηκε για τη συντριβή του αεροσκάφους όπου επέβαινε ο Λεχ Κατσίνσκι. "Πριν από 70 χρόνια στο Κατίν, οι Σοβιετικοί είχαν εξολοθρεύσει την πολωνική ελίτ. Σήμερα χάθηκε η πολωνική ελίτ καθώς πήγαινε να αποτίσει φόρο τιμής στους πολωνούς που σκοτώθηκαν το 1940" πρόσθεσε ο Λεχ Βαλέσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου