Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Μέσω... εκλογικών καταλόγων η πρόσβαση στο Facebook

Η βρετανική κυβέρνηση επιστρατεύει το Facebook, προκειμένου να πείσουν τους πολίτες της χώρας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις 6 Μαΐου. Για να μπορέσουν οι Βρετανοί πολίτες να συνδεθούν στο Facebook από το Σάββατο 10 Απριλίου, πρώτα θα πρέπει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας.
Η προσέλευση στις δύο τελευταίες ψηφοφορίες ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Το 2005 μόνο το 61,4% προσήλθε στις κάλπες, ενώ τη δεκαετία του 1950 ξεπερνούσε το 80%.

Στις ηλικίες των 18-24 χρόνων, το ποσοστό έπεσε στο 37% από 39% το 2001.

Η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται "απογοητευμένη" και πιστεύει πως "τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, όποιος και αν εκλεγεί" και γι' αυτό δε βρίσκει το λόγο γιατί να πάει να ψηφίσει.

Η Εκλογική Επιτροπή, για να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο και φέτος, ανέφερε ότι από το Σάββατο 10 Απριλίου κάθε επισκέπτης της ιστοσελίδας του Facebook πριν συνδεθεί θα πρέπει να απαντήσει στο εξής ερώτημα: "Έχετε εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο;"

Εάν απαντήσει αρνητικά, θα παραπέμπεται αυτομάτως στην ιστοσελίδα της Εκλογικής Επιτροπής για να εγγραφεί.

Οι νέοι είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες του Facebook, αλλά είναι ταυτόχρονα και η πιο δύσπιστη ομάδα.

Στη Μ. Βρετανία το Facebook χρησιμοποιούν πάνω από 23 εκατ. χρήστες, όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων.
Οι πολίτες της Μ. Βρετανίας θα πρέπει να εγγραφούν μέχρι τις 20 Απριλίου στους εκλογικούς καταλόγους, εάν τελικά αποφασίσουν ότι θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την πιο σκληρή, όπως αναμένεται, εκλογική αναμέτρηση της τελευταίας εικοσαετίας.

Οι τωρινοί υποψήφιοι εμπνεύστηκαν από την προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου, Μπράκ Ομπάμα, και τις μεθόδους που χρησιμοποίησε το επιτελείο του για να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους, κάνοντας χρήση του διαδικτύου και αποστέλλοντας εκατοντάδες email.

Ήδη, πάντως, στη Μ. Βρετανία γίνεται λόγος για την πρώτη "διαδικτυακή εκλογική αναμέτρηση".

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου