Τα λιοντάρια στο Καμερούν κινδυνεύουν μέχρι και με εξαφάνιση, καθώς «πεινασμένοι» χωρικοί της περιοχής, κλέβουν τη λεία τους «κάτω από τη μύτη τους», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τραφούν.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, ο ήδη μειούμενος πληθυσμός των λιονταριών στο Καμερούν, είναι δυνατό να περιοριστεί ακόμα περισσότερο, από την όχι και τόσο σπάνια τακτική των ντόπιων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, «κορυφαία» αρπακτικά, όπως λιοντάρια και ύαινες, συνηθίζουν να κλέβουν τη λεία το ένα του άλλου, ωστόσο φαίνεται πως και οι άνθρωποι έχουν τέτοιες τάσεις.
Το Μάρτιο του 2006, η βιολόγος, Marjolein Schoe, από το πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας, μαζί με άλλους συναδέλφους της, «έψαχναν» ένα αρσενικό λιοντάρι, στο λαιμό του οποίου είχαν τοποθετήσει κολάρο εντοπισμού, βόρεια του Καμερούν.
Όταν εντόπισαν το λιοντάρι, είδαν ότι μαζί με ένα θηλυκό, τρέφονταν από το κουφάρι μίας αντιλόπης. Όταν πλησίασαν αρκετά, τα λιοντάρια τρόμαξαν και κρύφτηκαν σε μία κοντινή συστάδα.
Το ίδιο απόγευμα, οι ερευνητές επέστρεψαν, βρίσκοντας στο σημείο, όχι τα συγκεκριμένα ή άλλα λιοντάρια, αλλά μία ομάδα χωρικών, που επίσης τρόμαξαν και έσπευσαν να κρυφτούν στους θάμνους.
Ό,τι είχε απομείνει από το γεύμα των λιονταριών, φαίνεται πως το είχαν γδάρει οι χωρικοί με μαχαίρια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα από το κουφάρι του νεκρού ζώου, ενώ όπως φάνηκε από τα «στοιχεία» που εγκατέλειψαν στον «τόπο του εγκλήματος», χρησιμοποίησαν και φύλλα, προκειμένου να πάρουν ποσότητα τροφής μαζί τους.
Αν και δεν ήταν αυτό το ζητούμενο της συγκεκριμένης έρευνας, η Marjolein Schoe ενοχλήθηκε τόσο πολύ από το γεγονός, που αποφάσισε να δημοσιεύσει τις σχετικές πληροφορίες, σύμφωνα με δηλώσεις του Hans de Iongh, συναδέλφου της βιολόγου στο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας.
Ο ίδιος διηγήθηκε ακόμη ένα περιστατικό, κατά το οποίο, σε εθνικό πάρκο του Καμερούν, άνθρωποι, κυνηγούσαν λιοντάρια με σκοπό να τα απομακρύνουν από το κουφάρι ενός ζώου και να πάρουν εκείνοι στη συνέχεια το κρέας του.
Κατά τον κ. Hans de Iongh το φαινόμενο αυτό, η συμπεριφορά, αυτή ονομάζεται «κλεπτοπαρασιτισμός» και είναι η τάση που έχουν τα αρπακτικά να κλέβουν την «φρέσκια» τροφή μεταξύ τους.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει πολύ μεγάλη επίδραση στον πληθυσμό των λιονταριών, που ούτως ή άλλως κινδυνεύει από την ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς θα πρέπει, σε περίπτωση που κάποιος κλέψει την τροφή τους, να καταναλώσουν τεράστια ενέργεια, προκειμένου να βρουν την ίδια ποσότητα», δήλωσε ο κ. de Iongh.
''cosmo.gr'''
Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου