Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Νέα Χωροθέτηση της Λα'ι'κής Αγοράς στην Καλλιθέα Ρεθύμνου

Μετά την άκαρπη προσπάθεια για νέα χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς στην Καλλιθέα επί της οδού «Μάχης Ποταμών», λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, ξεκινάει νέος γύρος διαβούλευσης για άλλο σημείο πάλι στην Καλλιθέα.
Χθες, οι εκπρόσωποι των παραγωγών και εμπόρων της λαϊκής αγοράς, κατέθεσαν νέα πρόταση στον δήμαρχο ζητώντας να φιλοξενηθεί η δραστηριότητα τους επί των οδών Παπανδρέου και Τσάκωνα.

Ο Γιώργος Μαρινάκης ανέθεσε στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου να διερευνήσει τις δυνατότητες του συγκεκριμένου χώρου να «σηκώσει» το βάρος της λαϊκής λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις βασικές παραμέτρους που θα επιτρέψουν την εύρυθμη λειτουργία της λαϊκής χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην περιοχή.

Τα βασικότερα σημεία στα οποία θα εστιάσει την προσοχή της η υπηρεσία, είναι:

α) η χωρητικότητα της οδού σε θέσεις πάγκων προκειμένου να διαπιστωθεί αν εναρμονίζεται με τον υφιστάμενο αριθμό των αδειών της λαϊκής.

β) Τα κυκλοφοριακά δεδομένα της περιοχής και αν είναι τέτοια που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων χωρίς να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο και το ενδεχόμενο ορισμένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

γ) Η ομαλή λειτουργία των καταστημάτων της περιοχής.

Εφ’ όσον η δημοτική αρχή σχηματίσει εικόνα και αποκρυσταλλώσει άποψη επί των παραπάνω, θα θέσει προς διαβούλευση την πρόταση των παραγωγών και εμπόρων της λαϊκής αγοράς.

Ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, εκτιμά ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αυτό θα έχει γίνει, οπότε και θα γίνει σχετική συζήτηση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπως έχει προγραμματιστεί.

Βεβαίως, υπάρχει το ενδεχόμενο για μια ακόμα φορά να εμφανιστούν αντιδράσεις είτε από κατοίκους είτε από επιχειρηματίες της περιοχής, γεγονός που θα συντελέσει στην περαιτέρω καθυστέρηση λήψης της απόφασης για χωροθέτηση της λαϊκής. Αν όμως ο χώρος είναι ικανός σε τετραγωνικά να φιλοξενήσει τον υφιστάμενο αριθμό των εμπόρων και δεν επιδεινώνεται η κυκλοφοριακή κίνηση στην περιοχή, συνυπολογιζομένων των χώρων στάθμευσης, είναι μια ευκαιρία να εξεταστεί με νηφαλιότητα η πρόταση.

Η λαϊκή αγορά, είναι δεδομένο ότι πρέπει να απομακρυνθεί από τον χώρο της μαρίνας, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει με τελεσιγραφικές αναφορές.

Σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί όμως το μείζον ανεπίλυτο ζήτημα της πόλης επί μακρόν και κείνο που απαιτείται είναι συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή Νομαρχίας, Δήμου, Εμπορικού Συλλόγου, εκπροσώπων εμπόρων και παραγωγών της λαϊκής, συντονισμός ενεργειών, και κυρίως συναίνεση. Είναι αναγκαία η εξεύρεση συναινετικής λύσης που θα προκύψει μόνο ύστερα από σοβαρή συζήτηση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων και όπου χρειαστεί να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Χώρος εντός της πόλης που να δίνει την άριστη λύση δεν φαίνεται να υπάρχει. Είναι δυνατόν όμως να βρεθεί λύση με τις λιγότερες δυνατόν διαμαρτυρίες και ενστάσεις.

''Ρεθυμνιώτικα Νέα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου